Από τον alphafm.gr δείτε μερικές από τις σημερινές τοποθετήσεις βουλευτών και υπουργών για το επίμαχο θέμα της άδειας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που τελικά ναυάγησε, η όποια αλλαγή στον κάτοχο άδειας, είχε προγραμματίσει ο Φ.Πετσάλνικος . Τοποθετήσεις βουλευτών σήμερα στην βουλή :

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ:

 

Πρώτα απ’ όλα, εμμένουμε σε αυτό που είπαμε στη συζήτηση επί της αρχής -το είπε και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος- εκείνη την παράγραφο με τις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο άρθρο 4. Πρέπει να φύγει τώρα. Είναι φωτογραφική. Είναι ρουσφέτι, πρέπει να το πάρετε τώρα. Αφορά ένα δήμο ορεινό. Πρόκειται για ρουσφέτι. Παράγραφος 3 του άρθρου 4.Αυτό, κύριε Υπουργέ, πρέπει να φύγει. Τελειώσαμε, Πρέπει να σταματήσουμε εδώ να κλείνουμε το μάτι σε ορισμένους. Αν θέλετε να προσυπογράψετε μία ορθολογιστική πολιτική, αλλιώς υπηρετείτε μικροσυμφέροντα μικροκομματικά και μάλιστα, αξιοπερίεργα.

Αυτό, λοιπόν, σας ζητάμε να το πάρετε πίσω, θα υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα.

 

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:

 

Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, τα οποία πρέπει να δούμε.

Κύριε Υπουργέ, υπάρχει στο άρθρο 4, παράγραφος 3, ένα ζήτημα που πρέπει να δείτε, γιατί η διάταξη είναι αντισυνταγματική.

Στο άρθρο 4, παράγραφος 3 λέτε ότι οι άδειες των υδροηλεκτρικών έργων μεταφέρονται στους δήμους. Πριν ήταν στις νομαρχίες. Σας θυμίζω ότι είναι τοπική υπόθεση. Πράγματι, είναι τοπική υπόθεση ένα υδροηλεκτρικό, αλλά τα όρια του τι σημαίνει «τοπική υπόθεση» καθορίζονται από εκείνο, το οποίο καλύπτει από πλευράς αναγκών το υδροηλεκτρικό. Όσο ήταν στη νομαρχία, καλώς ήταν, γιατί κάλυπτε τις ανάγκες σε ολόκληρο το νομό. Τώρα που πήγε στην περιφέρεια είναι ανάγκη να πάει η αρμοδιότητα στην περιφέρεια. Γιατί, για σκεφτείτε: το υδροηλεκτρικό μιας συγκεκριμένης περιοχής δεν καλύπτει τις ανάγκες του δήμου μόνο. Τις υπερβαίνει.

Θα έχετε πρόβλημα συνταγματικότητας. Εγώ αντιλαμβάνομαι γιατί το κάνετε. Το κάνετε γιατί είναι λογικό κάποια αντισταθμιστικά ενός υδροηλεκτρικού να πηγαίνουν στο δήμο καλύτερα. Αλλά, αν θέλετε αυτό –και το τονίζω- είναι απόλυτα θεμιτή αυτού του είδους η πρωτοβουλία, δηλαδή ο δήμος να έχει ένα σημαντικό κομμάτι από τα αντισταθμιστικά. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με υπουργική απόφαση στη συνέχεια ή τα κριτήρια να τα ορίσετε, ώστε η μεν άδεια να ανήκει στην περιφέρεια, αλλά η περιφέρεια στη συνέχεια, σε ό, τι αφορά τα αντισταθμιστικά, να δεσμεύεται ότι ένα σημαντικό τμήμα θα πηγαίνει στον οικείο δήμο. Μπορείτε, λοιπόν, να το τροποποιήσετε και να πείτε ότι ανήκει στην περιφέρεια, ότι μεταφέρεται από την νομαρχία στην περιφέρεια, αλλά από εκεί και πέρα τα αντισταθμιστικά μπορούν να καθορίζονται στο πώς θα κατανέμονται με υπουργική απόφαση και λαμβανομένων υπόψη των γεωγραφικών ορίων του δήμου, στον οποίο βρίσκεται. Αυτή είναι η σωστή λύση. Όχι αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή, το οποίο σας λέω ότι θα το βρείτε μπροστά σας. Γιατί με την πρώτη αίτηση ακυρώσεως που θα γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα πει ότι είναι μεν τοπική υπόθεση, αλλά τα όρια είναι πέρα και έξω από το δήμο.

 

ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ:

 

Έρχομαι να εστιάσω περισσότερο στο άρθρο 4, που αφορά τους ορεινούς, τους μειονεκτικούς δήμους.

Θέλω να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι στην περιοχή μου ήμουν μεταξύ αυτών που προσπάθησαν, που έδωσαν μάχη για να έχουμε έναν τρίτο Καλλικρατικό δήμο, το σημερινό Δήμο Γράμμου, εκεί στην πανέμορφη οροσειρά του Γράμμου. Πρέπει να υπάρχει ο Δήμος εκεί, πρέπει να τον βοηθήσουμε να λειτουργεί όσο περισσότερο, γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μεγαλώνει, η Ελλάδα ισχυροποιείται όταν μεγαλώνει η περιφέρεια, όταν παίρνουμε μέτρα και δράσεις τα οποία στηρίζουν την ανάπτυξη στην περιφέρεια, όπως είναι και ο Δήμος Γράμμου εκεί στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδος, στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Υπήρχε ένα μεγάλο ζήτημα εκεί και υπάρχει με την κατασκευή του Φράγματος του Νεστορίου, το οποίο προχωρεί –αν και προχωρεί με βραδείς ρυθμούς- και κάποια στιγμή θα παράγει και ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα, λοιπόν, με το νόμο «Καλλικράτη» ο κάτοχος της άδειας παραγωγής ενέργειας ήταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς. Με το νόμο «Καλλικράτη» αυτά τα δικαιώματα πήγαν αυτόματα στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Εκεί ο δήμος της περιοχής ζήτησε τη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία είναι και το ανώτερο, ουσιαστικά το αρμοδιότερο όργανο του Υπουργείου για να γνωμοδοτήσει, κάνει κυρίως την αξιολόγηση της δυνατότητας χρηματοδότησης που μπορεί να έχουν κάποια έργα που θα εκτελούνται εκεί.

 

Εγώ, ευαισθητοποιημένος τότε για την αναγκαιότητα να στηρίζουμε τους ορεινούς δήμους, είχα κάνει και αναφορά σχετική στο Υπουργείο Ενέργειας. Πήρα την απάντηση από τον Υπουργό που ήταν στην κατεύθυνση ότι ο νόμος του «Καλλικράτη» είναι σαφής, κάτοχος της άδειας χρήσης είναι η οικεία περιφέρεια, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση Καστοριάς, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Τώρα όμως -και χωρίς να το γνωρίζουμε- από τις 16 Μαρτίου και μετά -όταν ήρθε το νομοσχέδιο στη διαβούλευση- έρχεται ένα άρθρο για τους ορεινούς δήμους.

Δε θα αναφερθώ σε όλες τις παραγράφους. Θα αναφερθώ όμως στην παράγραφο 4, που λέει ότι τα δικαιώματα πάνε στον ορεινό δήμο. Κατ’ αρχάς, δεν θεωρώ κόσμιο να έρχεται μέσα στην προεκλογική ουσιαστικά περίοδο, ούτε 30 μέρες πριν από τις εκλογές. Στην περιοχή μου γίνεται μια μεγάλη αντιπαράθεση που δεν έχει λόγο να υφίσταται. Δεν υπάρχει λόγος να ερίζουν οι δημότες του ορεινού δήμου με όλους τους υπόλοιπους δημότες της περιφέρειας της Καστοριάς για ένα θέμα, το φράγμα του Νεστορίου, που θα ολοκληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση σε 3-4 χρόνια από τώρα. Άρα, μιλάμε για παραγωγή αυτού του μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού των 7 και κάτι MW μετά από 6 και 7 χρόνια από σήμερα.

Με βάση αυτά που είπε ο έγκριτος νομικός και συνταγματολόγος, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, πριν από λίγο για αντισυνταγματικότητα του θέματος που θα προκύψει, που θα δημιουργήσει μεγαλύτερες δυσλειτουργίες, ήθελα να παρακαλέσω την Κυβέρνηση, τον συντοπίτη, θα έλεγα, Υπουργό, τον κ. Κουκουλόπουλο -είμαστε Δυτικομακεδόνες- να αποσυρθεί αυτή η παράγραφος αυτή τη στιγμή και ηρεμότερα και ωριμότερα να δούμε το θέμα μετά τις εκλογές, με κύριο γνώμονα φυσικά να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του δήμου Γράμμου, του ορεινού αυτού δήμου, αλλά όχι με έναν τρόπο βίαιο αυτήν τη στιγμή που φέρνει σε αντιπαράθεση τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη με τη δημοτική αρχή της περιοχής και κάνει τους πολίτες να μαλώνουν για ζητήματα που δεν είναι του παρόντος. Για ένα ζήτημα που θα έχει αποτέλεσμα μετά από 6-7 χρόνια δεν είναι ανάγκη σήμερα στις 9 Απριλίου να αποφασίσουμε οριστικά και αμετάκλητα.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών):

 

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, είχα αναφέρει πριν ότι, επειδή υπήρξε μια σκιά περί αντισυνταγματικότητας σε μια διάταξη του σχεδίου νόμου που έχει κατατεθεί, η οποία δεν επιθυμούμε καθόλου να υπάρχει, θα προχωρούσαμε σε μια αναδιατύπωση αυτής της παραγράφου 3 του άρθρου 209 του ν. 3852, δηλαδή, για τη λειτουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τρόπο ώστε να αρθεί η οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

Αυτή είναι έτοιμη και την καταθέτω στα Πρακτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ – ΕΔΩ