Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 37ης Διεθνούς Έκθεση Γούνας Καστοριάς , πραγματοποιήθηκαν στο Αμφιθέατρο του Εκθετηρίου Δημοπρατηρίου τρεις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες, σχετικές με τον κλάδο και το σύγχρονο επιχειρείν.

Το Σάββατο 5 Μαΐου, ο καθηγητής για θέματα Μόδας του Royal College of Art του Λονδίνου Βασίλης Καρντάσης, πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο : Who Are You ?, στην οποία απαντώντας στα πέντε βασικά ερωτήματα ποιος, που, πότε ,τι ,και γιατί ανέλυσε την σημασία που έχουν στην μετέπειτα εξέλιξη ενός ανθρώπου, σε όλες τις πτυχές της ζωής του, από την προσωπικά ως την επιχειρηματική.

Ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός, πρώτα αυτό και μετά ακολουθεί η ειδίκευση, η επιτυχία διδάσκει αλλά η αποτυχία εξίσου ή και παραπάνω. Όλα περιέχουν την διδαχή στην ζωή μας, τα πάντα και παντού γύρω μας διδάσκουν. Στο χέρι μας είναι να τα εκμεταλλευτούμε προς όφελος μας. Επίσης αν σε ότι κάνει κανείς προσθέσει την αγάπη μέσα σε αυτό και όταν η αγάπη με την μεθοδικότητα συνδυαστούν το αποτέλεσμα είναι σίγουρα μοναδικό. ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρντάσης στην ομιλία του.

Την Κυριακή 6 Μαΐου, ο Καθηγητής Κοινωνικής Δικτύωσης, Πέτρος Καλαφατίδης, αναφέρθηκε στην Διαδικτυακή διαχείριση της φήμης με την χρήση κοινωνικών δικτύων.

«Τα κοινωνικά δίκτυα είναι αναμφίβολα η νέα τάση στο χώρο του Μάρκετινγκ. Το 93% των ανθρώπων του χώρου το χρησιμοποιούν με κάποιο τρόπο και μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά λειτουργώντας ως κανάλια μονόδρομης επικοινωνίας στην προώθηση και στις πωλήσεις αλλά και ως διαδραστικά κανάλια μεταξύ των εταιρειών και πελατών τους. Είναι ιδανική πλατφόρμα για το χτίσιμο πίστης και αφοσίωσης δύο χαρακτηριστικά τα οποία θεωρούνται πολύ κρίσιμα στον χώρο του Μάρκετινγκ Μόδας. Το ζητούμενο είναι όχι αν θα τα χρησιμοποιήσει μια εταιρεία, αλλά το πώς θα τα χρησιμοποιήσει, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του χώρου”, επισήμανε ο κ. Καλαφατίδης, διασαφηνίζοντας τους τρόπους χρησιμοποίησης του face book, του twitter, και του you tube.

Η Ιστορία της Γούνας και η συμβολή των Γουνοποιών στους απελευθερωτικούς αγώνες του Ελληνικού Έθνους, ήταν το θέμα της ομιλίας του Καθηγητή Εφαρμογών στο ΤΕΙ Καστοριάς Λεωνίδα Πουλιόπουλου, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 7 Μαΐου, σε συνεργασία του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, με τον Δήμο Καστοριάς.

«Η Καστοριά είναι η ομορφότερη γουνόπολη του κόσμου, όπως αναφέρεται στο ΛΕΞΙΚΟ ΓΟΥΝΑΣ. Ένας κλάδος δεν διαφημίζεται μόνο από την τιμή, την ποιότητα των προϊόντων, τις διεθνείς εκθέσεις, αλλά και από την φήμη και την ιστορία που καταγράφεται με παντός είδους συγγράμματα. Πόσοι γνωρίζουν ότι οι συνεργάτες του Ρήγα Φεραίου, οι αδελφοί Εμμανουήλ ήταν παιδιά Καστοριανού γουναρά; Τι υπεραξία θα μπορούσε να δημιουργήσει π.χ. ένα μυθιστόρημα, τύπου Αλέξη Ζορμπά, εάν πρωταγωνιστής του ήταν ένας γουναράς που ξεκίνησε πάμφτωχος και στο τέλος έγινε όχι μόνο πλούσιος αλλά και μέγας ευεργέτης ; Μήπως δεν έχουμε τέτοια πλείστα παραδείγματα; πχ. το μυθιστόρημα της κ. Δαγκλή «Οι Στρατιώτες του νερού» με πρωταγωνιστή έναν γουναρά χρηματοδότη και εμπλεκόμενο στον Μακεδονικό Αγώνα; Ή οι Αδελφοί Ιωάννης και Παναγιώτης Εμμανουήλ, συνεργάτες του Ρήγα Φεραίου, ο Νικόλαος Σκουφάς Μέλος της Φιλικής Εταιρείας, όχι Καστοριανός, έφτιαχνε ή εμπορεύονταν γούνινα καπέλα. Ο Μανωλάκης ο Καστοριανός ή Μανωλάκης Γεωργίου Μάνος, μεγαλέμπορος και προμηθευτής γουναρικών στα ανάκτορα του Μεχμέτ Δ΄ κατά τον 17ον αιώνα. Είχε τον τίτλο του «αρχιγούναρη» και ξόδεψε τεράστια ποσά για την αναγέννηση του ελληνικού έθνους», ανέφερε ο κ. Πουλιόπουλος. Υπογραμμίζοντας πως «μιλάμε με υπερηφάνεια για μία τέχνη η οποία υπάρχει εδώ και πεντακόσια χρόνια με όλα τα θετικά οφέλη που αποκόμισε ο τόπος και οι κάτοικοι αυτού του τόπου, αλλά αδιαφορούμε για το συγγραφικό έργο που επικυρώνει αυτή μας την κατάκτηση».

«Ο Δήμος Καστοριάς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό, συνδιοργάνωσε αυτή την ημερίδα. Δεν μπορούσε να λείπει η Διεθνής Έκθεση και ο κλάδος από τις εκδηλώσεις αυτές. Η επιχειρηματική δεινότητα των Καστοριανών είναι γνωστή αλλά η οικονομική προσφορά τους στον αγώνα του Έθνους το 1821 είναι εξίσου σημαντική. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα των νέων γενιών» , υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Καστοριάς Μανώλης Χατζησυμεωνίδης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ