Ρύθμιση-σκούπα με έως και 60 δόσεις και από μόλις 100 ευρώ το μήνα, για παλαιά και νέα χρέη από φόρους εισοδήματος, σχεδιάζει για το 2013 το υπουργείο Οικονομικών, είτε αυτά έχουν βγει αυτά ληξιπρόθεσμα είτε όχι. Ταυτόχρονα θέλει να επεκτείνει τη ρύθμιση χρεών που λήγει στις 31 Ιουλίου με τις 60 δόσεις, αλλά και να βάλει περισσότερους στη ρύθμιση που ετοιμάζει για το φόρο εισοδήματος του 2012.

Για να εισπράξει άμεσα φόρους όμως και από ανέλεγκτες χρήσεις που κινδυνεύουν να παραγραφούν επειδή οι εφορίες δεν προλαβαίνουν να κάνουν ελέγχους, προωθεί και συνοπτικούς ελέγχους-εξπρές στις επιχειρήσεις για να κλείσουν οι παλιές εκκρεμείς υποθέσεις τους και να πληρώσουν στο δημόσιο όσα περισσότερα μπορούν φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει να θέσει ανεβάσει στις 100.000 ευρώ το κριτήριο εισοδήματος, κάτω από το οποίο θα μπορεί κάποιος να πληρώσει έως σε 6 (ή και μέχρι 9) δόσεις, τον φόρο εισοδήματος του 2012. Τα ποσά είναι για όλους υπέργοκα, αφού με βάση την 5η παρτίδα εκκαθαριστικών που έστειλε το ΚΕΠΥΟ (μαζί με την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος) περισσότεροι από 7 στους 10 φορολογουμένους λαμβάνουν χρεωστικό και πρέπει να πληρώσουν 2.017 ευρώ ο καθένας τους κατά μέσον όρο.

Οπως όμως έχει αποκαλύψει προ μηνός ήδη το protothema.gr  η κυβέρνηση θέλει να υποβάλει αίτημα στην Τρόικα για να επεκτείνει για όλους και την ρύθμιση χρεών που λήγει τέλος Ιουλίου με τις 60 δόσεις. Έτσι θα μπορέσουν να πληρώσουν περισσότεροι σε έως και 6 χρόνια τα χαράτσια του 2012.

Αφού εισπράξει έτσι ό,τι μπορεί μέσα στο 2012, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει από την Τρόικα να φέρει και μια συνολική «οριζόντια» ρύθμιση όπου θα συγχωνευτούν όλες οι παλιές ρυθμίσεις που γίνονται με δόσεις, είτε αυτές αφορούν τους τρέχοντες φόρους είτε τα παλαιά χρέη. Ουσιαστικά θέλει να κάνει μια γενική ρύθμιση στην οποία θα υπαχθούν όλα υπέρογκα τα χρέη που βαρύνουν πολίτες και επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να πληρώσουν στην ώρα τους, αφού δεν προλαβαίνουν πια «να δουν από πού τους έρχονται».

Ως επιχείρημα απέναντι στους δανειστές θα επικαλεστεί το πρόβλημα το ότι τώρα υπάρχουν διάφορες διάσπαρτες ρυθμίσεις «πολλών ταχυτήτων», ακόμα και αν αφορούν τον ίδιο φορολογούμενο (άλλες δόσεις και άλλες ρυθμίσεις για μία οφειλή από ένα φόρο και άλλες για ένα άλλον φόρο).

Έτσι από του χρόνου ο κάθε φορολογούμενος, εφόσον έχει οικονομικές δυσκολίες και εφόσον αυτές αποδεικνύονται με κάποιο τρόπο, θα μπορέσει να κάνει αίτηση και εφόσον γίνει δεκτή, να υπαχθεί σε καθεστώς προκαθορισμένων δόσεων που θα του διευκολύνει την οικονομική ζωή.

Την ίδια στιγμή, αναζητώντας σανίδα σωτηρίας για να διασώσει χωρίς πρόσθετα μέτρα φέτος τα δημόσια έσοδα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αξιοποιήσει και μια παλιά διάταξη που έμενε ανενεργή για να προλάβει μέσα στο 2012 να βάλει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να πληρώσουν για χρήσεις περασμένων ετών που οι εφορίες δεν έχουν μπορέσει εδώ και μια δεκαετία να ελέγξουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να παραγραφούν για το δημόσιο.

Οι ελεγκτές θα εξετάζουν από το γραφείο τους στις ΔΟΥ τον φάκελο των φορολογουμένων και θα τους «ράβουν κοστούμι» εξ αποστάσεως με βάση τους τζίρους, τις λογιστικές διαφορές και τα επιβαρυντικά στοιχεία που εντοπίζει από παλαιότερους ελέγχους που του έγιναν. Θα καλείται στο γκισέ της εφορίας για «ανάκριση» και να πληρώσει επιπλέον φόρους. Καταβάλλεται προσπάθεια να ελεγχθούν με τον τρόπο αυτό φέτος τουλάχιστον 3% των επιχειρήσεων κάθε ΔΟΥ.

Του χρόνου άλλο 10% και το 2014, θα περάσει από τον έλεγχο αυτό 1 στις 3 επιχειρήσεις. Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις δηλαδή θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο μέσα σε 3 χρόνια. Το μέτρο θα αφορά όλες τις φορολογίες (εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ) και το ποσό που θα καλείται κάθε επιχείρηση να πληρώσει θα διαμορφώνεται με βάση μια λίστα από φορολογικά αντικείμενα που πρέπει να ελεγχθούν για να εισπραχθούν φόρους
από ανέλεγκτες υποθέσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως η διαδικασία θα είναι γρήγορη και πως υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν παλιούς φόρους από ανέλεγκτες υποθέσεις, για να τα βεβαιώσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.