Θετική γνώμη φαίνεται ότι διατυπώνει η τρόικα στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση δανείων νοικοκυριών, αν και παραπέμπει για τις τελικές της θέσεις μετά τη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν έχουν σε γενικές γραμμές αντιρρήσεις στο σχέδιο νόμου. Ωστόσο, καλούν το υπουργείο να ζητήσει και τη θέση της Τράπεζας της Ελλάδας ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια ρύθμιση στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.

Το υπουργείο, όπως αναφέρουν πηγές, έχει ως ισχυρό ατού απέναντι σε αυτή την απαίτηση της τρόικας, τη συμφωνία που έχει κάνει με το σύνολο των τραπεζών για την προώθηση αυτής της ρύθμισης. Οπως και να ‘χει η έκβαση του νομοσχεδίου κι ενδεχόμενες αλλαγές επί των διατάξεών του θα αποσαφηνιστούν μετά τη μελέτη της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Το υπουργείο Ανάπτυξης θέλει το πολύ σε 15 μέρες να έχει τελειώσει η υπόθεση και να πάει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο προβλέπει τη διευκόλυνση μισθωτών, συνταξιούχων με ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ αλλά και ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια και πολύτεκνους. Το ετήσιο εισόδημά τους θα πρέπει να έχει μειωθεί 35% από το 2010, ενώ η ρύθμιση αφορά τα ενυπόθηκα δάνεια.

Για τις κατηγορίες αυτές θα χορηγείται από τις τράπεζες περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών, με επανεξέταση στα δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλονται μόνο τόκοι υπολογισμένοι με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Το ποσό της τοκοπληρωμής δεν θα υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος. Για τους ανέργους η δόση μπορεί να είναι και μηδενική. Η αντικειμενική αξία των ακινήτων, τα οποία υπάγονται στη ρύθμιση, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κατηγορηματικό «όχι» για τους πλειστηριασμούς

Κατηγορηματικά αντίθετη είναι η κυβέρνηση στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας Ημερησία», το υπουργείο Ανάπτυξης απέρριψε την πρόταση της τρόικας, θυμίζοντας την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της απαγόρευσης για το 2013.

Επιπλέον, το υπουργείο αντέτεινε τον κίνδυνο της διατάραξης της κοινωνικής συνοχής, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά θα βρεθούν στον δρόμο. Επιπλέον το υπουργείο θεωρεί ότι αν ανοίξουν τώρα οι πλειστηριασμοί, τα ακίνητα θα εκποιηθούν σε «σκοτωμένες» τιμές. Ημερησία