Δ.Τ – Στις 9 Ιουλίου 2014, έπειτα από καταγγελίες οικολογικών φορέων και επιστημονικού προσωπικού του νομού σχετικά με τα ανησυχητικά φαινόμενα διατάραξης της οικολογικής ισορροπίας, ιδιαίτερα της λίμνης Ορεστιάδας, από τη δράση των γουνοφόρων ζώων που «απελευθερώθηκαν» κατά χιλιάδες από τοπική φάρμα, υποβλήθηκε σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η απάντηση που δόθηκε από το Υπ. Αγρ. Αν. κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι. Στο επίμαχο ζήτημα της καταγραφής και αντιμετώπισης του προβλήματος που τεκμηριωμένα έχουν αναδείξει οικολογικές οργανώσεις και επιστημονικό προσωπικό του νομού, το Υπουργείο κωφεύει και υπεκφεύγει υποβαθμίζοντας το πρόβλημα, απαντώντας πως τα περισσότερα από τα «απελευθερωμένα» ζώα είτε σκοτώθηκαν από διερχόμενα αυτοκίνητα, είτε συνελήφθησαν με παγίδες, ενώ «όσα επιβίωσαν εντάχθηκαν στον πληθυσμό της άγριας πανίδας», δηλώσεις που επ’ ουδενεί δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά, ενώ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με περιβαλλοντικούς φορείς και το επιστημονικό προσωπικό του νομού. Χωρίς στοιχεία και με ελαφρότητα αντιμετωπίζεται ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας για το οικοσύστημα του νομού αλλά και της ευρύτερης Δυτικής Μακεδονίας.

Στην απάντηση του Υπουργείου, η παράθεση της νομοθεσίας –που μας είναι ήδη γνωστή- δεν απαντά στο αν τελικά το νομοθετικό πλαίσιο τηρείται και οι απαιτούμενοι έλεγχοι πραγματοποιούνται. Επιπλέον, η αναφορά στο υπό επεξεργασία Σχέδιο Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πρόληψη και διαχείριση της εισαγωγής και εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών –η οποία θα εφαρμοστεί στην καλύτερη περίπτωση μετά από δύο χρόνια – απλά επιβεβαιώνει την πάγια πρακτική αναμονής της λύσης από την Ευρώπη και την έλλειψη ανάληψης πρωτοβουλίας για την ουσιαστική αντιμετώπιση προβλημάτων του τόπου μας.