Μέτρα, συνολικού ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη των παραγωγών φρούτων και λαχανικών, που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι αποζημιώσεις θα αφορούν φρούτα και λαχανικά που «δεν έχουν περισυλλεγεί ή περισυλλέγονται ενώ είναι ακόμη άγουρα» και τίθενται σε ισχύ από σήμερα έως και τα τέλη Νοεμβρίου. Η οικονομική στήριξη δεν θα αφορά ποσότητες που έχουν ήδη περισυλλεγεί και «μπλοκαριστεί» από τις ρωσικές απαγορεύσεις εισαγωγών.  Ωστόσο, στη λίστα των προϊόντων, που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, δεν περιλαμβάνονται τα ροδάκινα.

Οι αποζημιώσεις αφορούν ντομάτες, καρότα, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, αγγούρια και αγγουράκια, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, κόκκινα φρούτα, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια.

Για την καταβολή αποζημιώσεων θα απαιτούνται σχετικοί έλεγχοι.

Τα μέτρα της Ε.Ε. αποβλέπουν στη μείωση του αποθέματος νωπών προϊόντων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά, προκειμένου να αποφευχθούν πιέσεις στις τιμές. Ο περιορισμός της υπερβολικής προσφοράς θα γίνει πρωτίστως με αποσύρσεις προϊόντων, που θα διατεθούν σε πολλές περιπτώσεις σε δωρεάν διανομή.

Το πακέτο των έκτακτων μέτρων περιλαμβάνει απόσυρση προϊόντων από την αγορά, ιδιαίτερα από την δωρεάν διανομή και αποζημιώσεις για περιπτώσεις μη συγκομιδής ή πρώιμης συγκομιδής.
Η βοήθεια θα καλύψει όλους τους παραγωγούς είτε είναι ενταγμένοι σε συνεταιρισμούς είτε όχι.

Τα μέτρα στήριξης αφορούν τόσο παραγωγούς που είναι οργανωμένοι σε συνεταιρισμούς όσο και μη οργανωμένους παραγωγούς.

«Όλοι οι παραγωγοί των εν λόγω προϊόντων […] θα έχουν το δικαίωμα να υπαχθούν στα υποστηρικτικά μέτρα όπου το κρίνουν απαραίτητο. Γρήγορες ενέργειες θα δώσουν αποτελεσματική υποστήριξη στο τίμημα που θα λάβουν οι παραγωγοί στην εσωτερική αγορά, θα βοηθήσουν την αγορά να προσαρμοστεί και θα είναι οικονομικά αποτελεσματικές», σημείωσε ο αρμόδιος επίτροπος Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος.

Σημειώνεται πως η αξία των ευρωπαϊκών εξαγωγών διατροφικών προϊόντων προς Ρωσία υπολογίζεται στα 11 δισ. ευρώ.

Καθ’ οδόν και σε χαμηλές τιμές πωλήθηκαν τα ελληνικά ροδάκινα

Την ίδιαώρα, καθ’ οδόν πουλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των φορτίων των ροδάκινων που επρόκειτο να επιστρέψουν στην Ελλάδα εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο, σε πολύ χαμηλές ωστόσο τιμές.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, οι ροδακινοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε «γενναίες μειώσεις τιμών» προκειμένου να πουλήσουν το εμπόρευμά τους σε χώρες που βρίσκονται στη διαδρομή Ρωσίας-Ελλάδας.

Ο κ. Γιαννακάκης διευκρίνισε ακόμη ότι τα φρούτα δεν σαπίζουν πάνω στα δέντρα, αφού τόσο στην Ημαθία όσο και στην Πέλλα η συγκομιδή συνεχίζεται κανονικά, όπως και η παράδοσή τους σε συνεταιρισμούς και εταιρείες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει καμφθεί ούτε δευτερόλεπτο η ένταση των προσπαθειών που καταβάλλονται από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το ρώσικο εμπάργκο, για πώληση του προϊόντος σε άλλες αγορές- Ουκρανία, Τσεχία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία κ.λπ.

Βέβαια, όπως διευκρίνισε, συσκευασμένο το προϊόν πωλείται ως και 20% χαμηλότερα έναντι της αρχικής τιμής, με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού να έχει πέσει πλέον κάτω από 20 λεπτά/κιλό.

Ωστόσο, αυτό που όλοι προσπαθούν και «για το οποίο δουλεύουν εντατικά και μεθοδικά είναι να διοχετευθούν στις αγορές τα ροδάκινα» τόνισε ο κ. Γιαννακάκης, επισημαίνοντας πως σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκονται οι συνάδελφοί τους σε Ισπανία και Ιταλία.

Αναφερόμενος στις πολιτικές κινήσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας υποστήριξε πως «όλα γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση και δυστυχώς εκπρόσωποι χωρών που δεν ζημιώνονται σημαντικά από το ρωσικό εμπάργκο λειτουργούν επιβαρυντικά ως προς τη διευθέτηση του ζητήματος άμεσα».

Εκτίμησε δε, ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για την αποζημίωση των παραγωγών, λόγω του ρωσικού εμπάργκο, δεν πρόκειται να οριστικοποιηθούν πριν από τις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.