Εξαιρετικά θολό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων και των ανεξάρτητων βουλευτών .

Πορεία σε κινούμενη άμμο θα διανύσει η κυβέρνηση έως την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς το τοπίο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων και των ανεξάρτητων βουλευτών εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά θολό. Έμπειροι κοινοβουλευτικοί παρατηρητές σημειώνουν πως ξεκάθαρη εικόνα θα αποκτηθεί πιθανότατα το πενθήμερο που μεσολαβεί μεταξύ της δεύτερης και τελικής εκλογικής διαδικασίας. Δεν αποκλείουν μάλιστα να υπάρχει αλλαγή του υποψηφίου για την θέση του Προέδρου σε περίπτωση που η υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα περιοριστεί σε «χαμηλές πτήσεις» λαμβάνοντας λιγότερες από 170 ψήφους στις δύο πρώτες ψηφοφορίες.

Αυτό προκειμένου να αντιστραφεί πιθανή «αποσυσπείρωση» της ομάδας εκείνων των ανεξάρτητων βουλευτών που ενώ ψήφισαν θετικά στις πρώτες δύο διαδικασίες θα σκεφτούν να καταψηφίσουν στην τελική για να διασωθούν πολιτικά.

Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο πάντως δεν προκρίνεται από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος στο διάγγελμά του σημείωσε πως ο κ. Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις διαδικασίες.

Ωστόσο, πιέσεις αναμένεται να αναπτυχθούν και στα εσωτερικά των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ από εκείνους τους βουλευτές που δεν επιθυμούν προσφυγή στις κάλπες καθώς φοβούνται ότι δεν θα εκλεγούν.

Πάντως, η ανακοίνωση του κ. Δήμα ως υποψηφίου δεν δρα για την ώρα καταλυτικά ώστε να εκδηλωθούν θετικές προθέσεις. Απεναντίας, το «Ποτάμι» με ανακοίνωσή του περιπλέκει ακόμα περισσότερο τους υπολογισμούς αναφορικά με την στάση που θα κρατήσουν βουλευτές φιλικά προσκείμενοι προς αυτό.  Το κόμμα του κ. Σταύρου Θεοδωράκη υποστηρίζει πως ο κ. Δήμας «υπήρξε ένας έντιμος και μετριοπαθής πολιτικός, περιχαρακωμένος όμως στα στενά όρια του κομματικού συστήματος» και κατηγορεί τους Σαμαρά, Βενιζέλο για «λογική της “ανάκλησης εφεδρειών”».

Κατά συνέπεια η κυρία Κατερίνα Μάρκου που εως πρόσφατα δήλωνε ξεκάθαρα υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή να αναφέρει σήμερα  πως είναι ιδιαιτέρως προβληματισμένη.

Την ίδια ώρα οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας που συνυπέγραφαν την επιστολή των «8» με τις προϋποθέσεις για να ψηφίσουν Πρόεδρο ξεκαθάρισαν ότι εφόσον οι προτάσεις τους δεν υιοθετήθηκαν θα καταψηφίσουν τηρώντας την γραμμή του κόμματός τους. Επιπροσθέτως, ο κ. Βασίλης Οικονόμου δηλώνει ιδιαίτερα προβληματισμένος. «Είχαμε καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση οκτώ βουλευτές της κεντροαριστεράς αλλά η κυβέρνηση με την επιλογή της δείχνει ότι έχει αλλού στραμμένο το ενδιαφέρον της» αναφέρει συγκεκριμένο ο κ. Οικονόμου για να προσθέσει «δεν έχουμε πρόβλημα με τον άνθρωπο αλλά ο συμβολισμός δεν είναι αυτός που προτείναμε ώστε να πετύχει τις ευρύτερες συναινέσεις». Προς το «όχι» στρέφεται και ο κ. Πέτρος Τατσόπουλος ενώ Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης και Σπύρος Λυκούδης επιμένουν στην ανάγκη εκλογής από την παρούσα Βουλή.

Πέραν αυτών, ο κ. Παναγιώτης Μελάς επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να ψηφίσει για Πρόεδρο, λέγοντας πως βλέπει θετικά την εκλογή του κ. Δήμα.  Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο κ. Γιάννης Κουράκος.

«Ούτε κρύο ούτε ζέστη» ανέφερε ο κ. Γιώργος Νταβρής καλούμενος να σχολιάσει την υποψηφιότητα Δήμα. Πρόσθεσε όμως δεν αλλάζει τίποτα από όσα είπε στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, διατηρώντας τις πιθανότητες να ψηφίσει τον προτεινόμενο για Πρόεδρο.

«Παραμένω σταθερός στη θέση μου, δεν αλλάζει τίποτα από την επιλογή του Σταύρου Δήμα. Τα υπόλοιπα είναι απλώς…σενάρια» δήλωσε ο κ. Βασίλης Καπερνάρος στο facebook κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπο προϋποθέσεις θα ψήφιζε για Πρόεδρο. Ο ίδιος πάντως επισημαίνει ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από διαβούλευση με τους ψηφοφόρους του.

Παράλληλα, ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης με σχόλιό του στο διαδίκτυο που αναφέρει «πάλι με το πιστόλι στον κρόταφο; Τρία όχι» δείχνει ότι θα καταψηφίσει ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο θα κάνει και ο κ. Γιώργος Κασαπίδης.

Σε κάθε περίπτωση με τα έως τώρα δεδομένα η κατάσταση που διαμορφώνεται για τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές έχει ως εξής:

Στο «ΟΧΙ» φαίνεται να είναι οι: Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη , Μίμης Ανδρουλάκης.

Πιθανόν «ΟΧΙ»: οι Πέτρος Τατσόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης
Στο «ΝΑΙ»:  Παναγιώτης Μελάς, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης και Γιάννης Κουράκος.

Πιθανόν «ΝΑΙ»:  Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Νταβρής,  Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσοβαλάντης, Αλεξόπουλος Κατερίνα, Μάρκου, Βασίλης Οικονόμου.

Χωρίς «πρόσημο» εξακολουθεί να παραμένει η θέση των Μίκας Ιατρίδη, Πάρι Μουτσινά, Βύρωνα Πολύδωρα και Στάθη Μπούκουρα.