Την αγωνία τους για το εξαγγελθέν από την προηγούμενη κυβέρνηση πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, μέσω του οποίου 52.000 άνεργοι από νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο θα απασχολούνταν πρόσκαιρα στον δημόσιο τομέα, εκφράζουν με επερώτησή τους στη Βουλή ο πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης και ο βουλευτής Λασιθίου Ιωάννης Πλακιωτάκης.
Οι επερωτώντες αναφέρουν ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι απόλυτα διασφαλισμένη, καθώς εξασφαλίστηκαν πόροι από το νέο ΕΣΠΑ ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ και ότι τα κριτήρια της επιλογής των ανέργων καθορίστηκαν με απόλυτη διαφάνεια, ενώ προβλεπόταν ο έλεγχος και η έγκριση της νομιμότητας της διαδικασίας από το ΑΣΕΠ, και ότι η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, εμπόδισε την άμεση υλοποίηση του.
Οι ίδιο υπενθυμίζουν «ότι σε ερώτηση που κατέθεσαν πέρυσι στη Βουλή 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την προώθηση της απασχόλησης των νέων, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, κατηγορούσαν μεταξύ άλλων την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι τα εν λόγω προγράμματα «ανακύκλωσαν την ανεργία» και αποτέλεσαν «απροκάλυπτη εργασιακή εκμετάλλευση της νέας γενιάς». Καθώς και ότι οι άνεργοι αντιμετωπίζονταν ως «φθηνός και ευέλικτος εφεδρικός στρατός εργασίας με στόχο το βάθεμα των νεοφιλελεύθερων ασκούμενων πολιτικών που επιβάλλουν την εξαθλίωση και τη φτώχεια σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
Στην ίδια ερώτηση, δινόταν έμφαση επίσης και στο ύψος των αμοιβών που προβλέπονταν, οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονταν «πολύ χαμηλές» και μη νόμιμες. Γεγονός, που κατά τους συντάκτες της ερώτησης καθόριζε το «εργασιακό μέλλον», αλλά και την επιδίωξη των «πολιτικών ελίτ» να διαμορφώσουν εργασιακές σχέσεις «ημιφεουδαρχικού χαρακτήρα» για τη νεολαία και όχι μόνο.
Επειδή, στην ευάλωτη κοινωνικά ομάδα των ανέργων συμπολιτών μας έχει δημιουργηθεί προσδοκία δικαιώματος μετά την έκδοση της σχετικής Κ.Υ.Α. του περασμένου Νοεμβρίου για την ολοκλήρωση της υλοποίησης του Προγράμματος».
Παράλληλα υπενθυμίζουν ότι πρόκειται για πόρους που διασφαλίστηκαν «εμπροσθοβαρώς» μόνο για τη χώρα μας μετά από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι οι Δήμοι (ΚΕΔΕ), Περιφέρειες (ΕΝ.ΠΕ) -ήδη με συλλογικές αποφάσεις τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης έχουν κάνει την κατανομή ανά δήμο και Περιφέρεια- και Δημόσιες Υπηρεσίες αναμένουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη στελέχωση και υποστήριξη των υπηρεσιών τους, και ζητούν να μάθουν αν τελικά θα συνεχιστεί η εφαρμογή του Προγράμματος, που έχει ήδη καθυστερήσει.