– Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε πως η πίεση της ρευστότητας μεγαλώνει κάθε ημέρα
– Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Σακελλαρίδης απέκλεισε το ενδεχομενο περιορισμού των καταθέσεων
– Συνεδριάζει ήδη το Euro Working Group για την Ελλάδα μετά από απαίτηση του Σόιμπλε
– Ο επικεφαλής του οργάνου, Τόμας Βίζερ εμφανίστηκε σίγουρος πως η Ελλάδα δεν θα βγει από την ευρωζώνη.

Ένας πραγματικός πόλεμος εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Βρυξέλλες, με τους δανειστές να προσπαθούν να μπλοκάρουν τα πάντα και να φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα πραγματικό αδιέξοδο, λίγο πριν τις συναντήσεις της πενταμερής, αλλά και της κρίσιμης συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο.

Ο οικονομικός συντάκτης του Channel 4, Πολ Μέισον μέσω Twitter μετέδωσε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν, Ντεκλάν Κοστέλο θεωρεί μονομερή ενέργεια την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος δείχνει να μπλοκάρει και τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, λέγοντας πως πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.

Σε επιστολή του Ντεκλάν Κοστέλο προς την ελληνική πλευρά αναφέρει πως τόσο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις πριν περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να γίνουν περισσότερες διαπραγματεύσεις για αυτά. Μάλιστα, προειδοποιεί πως σε περίπτωση που κατατεθούν τα συγκεκριμένα νομοσχέδιο, αυτή η ενέργεια θα ήταν μονομερής και ασυνεπής ως προς τις δεσμεύσεις μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ είχε επίσης εκφράσει την αντίθεσή του για τη ρύθμιση των 100 δόσεων λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες, κατά την άποψη του Τόμας Βίζερ, σαφώς δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ως παράδειγμα αναφέρει τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί γιατί ένας ο οποίος χρωστά ένα εκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να ευνοηθεί με την αποπληρωμή σε εκατό δόσεις και τί έχει να κάνει αυτό με τους απλούς πολίτες, μερικοί από τους οποίους, όπως λέει, θα ήταν ευτυχείς εάν είχαν φορολογικές υποχρεώσεις ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του EuroWorking Group, δηλώνει «απολύτως αισιόδοξος» για μια επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, παρατηρώντας συγχρόνως πως οι τελευταίες δύο εβδομάδες πέρασαν μάλλον με παρασκηνιακές αντιπαραθέσεις παρά με σκληρή εργασία.

Διευκρινίζει δε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν ευελιξία, αλλά ανακοίνωσαν πως τα βασικά σημεία του προγράμματος είναι αμετάκλητα, δηλαδή τα σημεία τα οποία αφορούν τη δημοσιονομική σταθερότητα, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη διατήρηση των μέτρων που θα φέρουν την Ελλάδα στον δρόμο μιας εθνικής οικονομίας προσανατολισμένης στις εξαγωγές και στην ισχυρή ανάπτυξη.

Απαντώντας σε ερώτηση «οι όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα δεν είναι πραγματικά σκληροί, ενόψει της εξασθενημένης οικονομίας της», σημειώνει ότι κανείς πρέπει να βλέπει το έλλειμμα σε αναλογία με το συνολικό πρόβλημα, και η Ελλάδα είχε μια τεράστια ανισορροπία στα δημοσιονομικά ώστε να πρέπει να πετύχει μεγαλύτερο πλεόνασμα από ό,τι η Γερμανία.

Επισημαίνει στη συνέχεια ότι η Αθήνα δεν μπόρεσε να παρουσιάσει τα προηγούμενα τρία με τέσσερα χρόνια καμία επιτυχία σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και πως εάν είχαν εφαρμοστεί θα μειώνονταν οι τιμές και θα αποτρέπονταν ένα κατρακύλημα του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού, «αλλά αυτό δεν συνέβη στη διάρκεια διακυβέρνησης, ούτε του Παπανδρέου ούτε του Σαμαρά».

Εάν υπάρξει πάλι επιστροφή στον δρόμο του προγράμματος, τότε δίχως άλλο μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί και το ύψος του απαιτούμενου πλεονάσματος, του 4,5%, στον προϋπολογισμό, διευκρινίζει.

Απειλές από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις τράπεζες

Μιλώντας ο κ. Ντάισελμπλουμ σε ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό επικαλέστηκε το συγκεκριμένο σενάριο, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος για Grexit. Ωστόσο, αυτό το σενάριο έχει ήδη αποκλειστεί κατηγορηματικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

«Το γενικό σενάριο είναι ότι η Αθήνα θα παραμείνει μέρος της Νομισματικής Ένωσης”, τονίζει ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group), Αυστριακός Τόμας Βίζερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “Τιρόλερ Τάγκες Τσάιτουνγκ”, απαντώντας με ένα κατηγορηματικό “όχι” στην ερώτηση αν αληθεύουν σενάρια και εικασίες περί μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.