Μεγάλα προβλήματα και πολλές δυσφορίες θα φέρουν οι σαρωτικές αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ που προβλέπει η ελληνική πρόταση, η οποία βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των θεσμών.
Οι δανειστές επιμένουν στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% στον κλάδο της εστίασης και την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών του φόρου στα νησιά του Αιγαίου. Στην ελληνική πρόταση με τα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ στη διετία 2015-2016 περιλαμβάνεται η κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά με πρόβλεψη ειδικών εκπτώσεων φόρου μόνο για τους μόνιμους κατοίκους. Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το θέμα παραμένει ανοιχτό. Οι τελικές αποφάσεις τόσο για τους συντελεστές ΦΠΑ όσο και για το ύψος του «λογαριασμού» της συμφωνίας αναμένεται να ληφθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Οι δανειστές ζητούν πρόσθετα έσοδα 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση (1,8 δισ. ) από τον ΦΠΑ και οι ελληνικές προτάσεις αποδίδουν 680 εκατ. φέτος και 1,360 δισ. το 2015. Η ποσοτικοποίηση των εσόδων από τις αλλαγές στον ΦΠΑ (το 2015 τα έσοδα είναι ακριβώς τα μισά σε σχέση με το 2016) δείχνουν άμεση εφαρμογή των νέων συντελεστών από την 1η Ιουλίου.

 

Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ αναμένεται να προκαλέσει ανατιμήσεις σε όλα τα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, τσάι, κατεψυγμένα είδη, παγωτά, γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα κ.λπ.), στα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στις υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών και λοιπών επιτηδευματιών που εκτελούν εργασίες επισκευής σε παλιά σπίτια, στις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία. Αναλυτικά, το νέο καθεστώς ΦΠΑ που προτείνει η ελληνική πλευρά προβλέπει τρεις συντελεστές ΦΠΑ:
• 6% για τα φάρμακα και τις εκδόσεις βιβλίων, ενδεχομένως να ενταχθούν στον συντελεστή αυτό οι εφημερίδες και τα περιοδικά.
• 13% για βασικά είδη διατροφής και φρέσκα τρόφιμα – όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα, κρέας, ψάρια, ψωμί νωπό- λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κλάδος εστίασης. Για τα συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.
• 23% για τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.
Φορο-επιβαρύνσεις
Το πακέτο συμπληρώνεται με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις, σε όσα φυσικά πρόσωπα θα αποκτήσουν φέτος ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 30.000 ευρώ, σε όσους κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών παλαιότητας μέχρι 10 ετών, σκάφη άνω των 10 μέτρων, πισίνες και αεροσκάφη. Παράλληλα διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ και μάλιστα με τη δέσμευση ότι θα προσαρμοστούν αναλόγως οι συντελεστές του στις νέες αντικειμενικές αξίες, έτσι ώστε να μπουν στα κρατικά ταμεία όσα και πέρυσι, δηλαδή 2,650 δισ. ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις το φορολογικό χτύπημα είναι διπλό: Αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής από το 26% στο 29% για τις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ από τη χρήση του 2016 και επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 12% στα κέρδη των εταιρειών, τα οποία υπερέβησαν τις 500.000 ευρώ στη χρήση του 2014.
Για τα φυσικά πρόσωπα αυξάνονται οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% έως και 185,71% για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.