Γράφει: ο Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος

Είναι αλήθεια ότι τόσο ο Καλλικράτης στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και η αναδιάρθρωση σε όλους τους τομείς της χώρας μας, όσο και το περιβόητο μνημόνιο, δηλαδή οι δανειστές μας, θα γίνουν αφορμή να γίνουν ριζικότατες αλλαγές που κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν τόσο ραγδαία, διότι διαφορετικά η πατρίδα μας δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της, με κίνδυνο να οδηγηθούμε σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών μας. Φυσικά ο Καλλικράτης στην ανώτατη εκπαίδευση δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη ούτε την Καστοριά, αφού και εδώ λειτουργούν 3 τμήματα ΤΕΙ, τα οποία φυσικά δεν αποτελούν σχολή. Πριν μπούμε στην ουσία του θέματος θα πρέπει να πούμε ότι τα δύο τμήματα δηλαδή του Διεθνούς Εμπορίου και των Δημοσίων Σχέσεων πέρασαν εξωτερική αξιολόγηση και αυτό ήταν πολύ θετικό, καθότι δείχνει ότι τα τμήματα αυτά είναι από τα πρώτα και από τα λίγα τμήματα της Ελληνικής επικράτειας που προσαρμόσθηκαν στα νέα δεδομένα που δίνουν μπόνους όσο αφορά την βιωσιμότητα τους και την ανάπτυξή τους.

Άλλο θετικό στοιχείο τόσο για την αξιολόγηση όσο και για τις αποφάσεις του υπουργείου παιδείας σε σχέση με τον Καλλικράτη, δηλαδή τις συγχωνεύσεις ή την μεταφορά τμημάτων είναι ότι στο τμήμα Διεθνούς Εμπορίου υπάρχει μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (ΜΒΑ), το οποίο συνεχίζεται για τρίτη συνεχή χρονιά. Εκτός αυτού το τμήμα αυτό από το 2008 οργανώνει διεθνές συνέδριο άλλοτε αυτοδύναμο και άλλοτε σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια, οι δε εγκαταστάσεις του πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές της ανωτάτης εκπαίδευσης. Όλα αυτά φυσικά καθώς και οι δραστηριότητες και οι προσπάθειες του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού καθώς και των εκτάκτων επιστημονικών συνεργατών, συμπληρώνουν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε τα τμήματα αυτά να αποτελέσουν μια ενιαία σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, καθιστώντας την Καστοριά ένα νέο πόλο έλξης περισσοτέρων φοιτητών.

Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να βοηθήσει και η τοπική κοινωνία, κυρίως μέσω των φορέων οι οποίοι θα πρέπει να επιδείξουν στενότερη συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, καθότι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν στην κοινωνία συμβάλλοντας κυρίως στην οικονομική ανάπτυξη και όχι μόνο. Φυσικά τόσο ο Καλλικράτης όσο και η οικονομική κρίση έφεραν στην ανώτατη εκπαίδευση το πρώτο δυσμενές αποτέλεσμα στον τόπο μας, που είναι η μη λειτουργία του αρχιτεκτονικού τμήματος με ότι αυτό συνεπάγεται. Ίσως κάποιοι επιρρίψουν ευθύνες στην κωλυσιεργία και τις διενέξεις ώσπου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, αλλά και ένα χρόνο νωρίτερα να ήταν ο χώρος έτοιμος, αυτό δεν θα σήμαινε ότι θα εξασφαλιζόταν η λειτουργία του αρχιτεκτονικού τμήματος καθότι:

α) ο προτεινόμενος για διαβούλευση νόμος-πλαίσιο της Διαμαντοπούλου αντικαθιστά το τμήμα με την σχολή ως τον πυρήνα της εκπαιδευτικής μονάδας με επακόλουθο η ένταξη των φοιτητών να γίνεται σε σχολές και όχι σε τμήματα β) ο ορισμός της σχολής προϋποθέτει τουλάχιστον τρία ομοειδή τμήματα.

Επομένως και να εγκρίνονταν η λειτουργία του τμήματος Αρχιτεκτονικής δεν θα ήταν να δυνατόν να λειτουργήσει απομονωμένο στην Καστοριά διότι σύμφωνα με το προτεινόμενο κείμενο διαβούλευσης οι φοιτητές επιλέγουν μαθήματα σε επίπεδο σχολής κλπ. Ίσως διερωτηθεί κανείς και τι θα γίνει με το κτήριο του γυμνασίου στο οποίο επενδύθηκαν τόσα χρήματα; Μία πρόταση θα ήταν να χρησιμοποιηθεί από την νέα σχολή του ΤΕΙ που θα προέκυπτε από τον Καλλικράτη στην ανώτατη εκπαίδευση. Ίσως οι νέες αυτές υποδομές που δημιουργήθηκαν στο γυμνάσιο της Ομόνοιας να είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα ή επιχείρημα στα χέρια της τοπικής κοινωνίας να λειτουργήσει στην Καστοριά η σχολή Σ.Δ.Ο του ΤΕΙ Κοζάνης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για έναν ακόμη σημαντικότερο, που έχει σχέση με τον εξαγωγικό κλάδο των επιχειρήσεων της βιοτεχνίας της γούνας, είναι επιβεβλημένο να λειτουργήσει στην Καστοριά η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Μία τέτοια σχολή θα βοηθήσει και τις επιχειρήσεις του κλάδου της Καστοριάς και Σιάτιστας, καθότι οι επιχειρήσεις αυτές χρειάζονται την τεχνοκρατική γνώση στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Γι΄ αυτό λοιπόν ας ξεκινήσουν οι φορείς και όλοι η τοπική κοινωνία με την βοήθεια των πολιτικών εκπροσώπων του νομού να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας όλα τα θετικά στοιχεία και πλεονεκτήματα που αναφέραμε, προκειμένου να προλάβουμε τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις. Η επιστημονική κοινότητα από την ίδρυση του πρώτου τμήματος του ΤΕΙ υπερέβαλε εαυτόν και έφθασε το ΤΕΙ Καστοριάς σε ένα αξιοζήλευτο σημείο, όπως αναφέρεται και αποτυπώνετε στις δύο εκθέσεις των εξωτερικών αξιολογήσεων, που έγιναν πριν λίγο καιρό στα δύο τμήματα της Καστοριάς του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, από καθηγητές ξένων πανεπιστημίων.

Επειδή οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και απρόβλεπτες σε όλους τους τομείς, θα πρέπει όλη μαζί η τοπική κοινωνία με μια ενιαία φωνή, να διεκδικήσει το βέλτιστο για την περιοχή, καθότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι τόσα πολλά, που δικαιολογούν την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης σχολής στον τόπο αυτό, για όλους τους λόγους που αναφέραμε. Φυσικά όλοι θα θέλαμε να λειτουργήσει μια πανεπιστημιακή σχολή, αλλά από την στιγμή που βρισκόμαστε σε μια πρωτόγνωρη για την μεταπολεμική περίοδο κρίση, της οποίας την εξέλιξη κανείς δεν γνωρίζει, καθότι όλοι πειραματίζονται ή δοκιμάζουν, θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα αντισταθμίσουμε αυτήν τη απώλεια του αρχιτεκτονικού τμήματος. Ας μετατρέψουμε λοιπόν την υποδομή που ετοιμάστηκε σε πλεονέκτημα για μια σχολή στην Καστοριά, η οποία θα προσελκύσει περισσότερους φοιτητές απ’ ότι σήμερα και η περιοχή της Ομόνοιας θα αποκομίσει περισσότερα οφέλη από ότι ανέμενε.


 

 

Οικονομολόγος, Καθηγητής εφ. στην Διοίκηση Επιχειρήσεων του τμήματος Διεθνούς Εμπορίου.