Από την πρώτη στιγμή , στα τέλη Ιουλίου, που εκδόθηκε η πρώτη διαταγή για την μαζική μετακίνηση Αστυνομικών στην περιοχή της Θράκης στα πλαίσια της εφαρμογής της επιχείρησης ευρείας κλίμακας, η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. προσπάθησε να κάνει κατανοητούς – στην πολιτική και φυσική ηγεσία του Υπουργείου – τους λόγους για τους οποίους η επιλογή όσων θα μετακινούνταν να γίνει από όλο το αστυνομικό προσωπικό με αντικειμενικά κριτήρια. Αρχικά το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό , με αποτέλεσμα την μαζική μετακίνηση αστυνομικών προερχομένων από συνοριακούς φύλακες την 3η Αυγούστου.

Με την νέα όμως διαταγή που εκδόθηκε 24 Δεκεμβρίου , γίνεται σαφές πως η ηγεσία κατανόησε το αίτημα της ομοσπονδίας μας – αφού και η δεξαμενή άρχισε να «στραγγίζει» με την συμπλήρωση των τριμήνων – και έτσι δεν υπάρχει κανείς διαχωρισμός στο προσωπικό των Αστυνομικών Διευθύνσεων που ζητείται να επιλεγεί. Η τρέχουσα διαταγή αναζητά προσωπικό από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις με τις λιγότερες οικογενειακές υποχρεώσεις. Θέτει σε προτεραιότητα τους εθελοντές μονάχα από τις Υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης και δίωξης λαθρομετανάστευσης.

Οφείλουμε να διευκρινίσουμε και να θυμίσουμε πως παρόλο που το μεταναστευτικό αποτελεί αρμοδιότητα των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης , δυστυχώς και αποδεδειγμένα αυτό το προσωπικό είναι το ελαχιστότατο για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της χώρας για την αντιμετώπισή του. Άλλωστε με το έως τώρα κάλεσμα του Αρχηγείου για όλες τις προηγούμενες αποσπάσεις μονάχα κατά κύριο λόγο από αστυνομικούς προερχόμενους από συνοριακούς φύλακες έχει εξαντλήσει σήμερα την διαθεσιμότητα αυτή.

Το Αρχηγείο κινούμενο πλέον σε όλο το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. για την απόσπαση του διατασσόμενου αριθμού αστυνομικών στον Έβρο και στα κέντρα φιλοξενίας κινείται στην κατεύθυνση που εμείς προτείναμε από την αρχή αλλά και στην ίδια που τον περασμένο Οκτώβριο οι Ενώσεις αστυνομικών υπαλλήλων προέτρεπαν το Αρχηγείο για τον μη διαχωρισμό για τους αποσπασμένους.Κατόπιν όλων αυτών , σήμερα οι προϊστάμενοι των Αστυνομικών Διευθύνσεων από όπου αναζητούνται οι αποσπασμένοι οφείλουν και έχουν χρέος να κινηθούν σύμφωνα με τα διατασσόμενα του Αρχηγείου και με τις περιοριστικές προϋποθέσεις που θέτει η διαταγή.

Επειδή ήδη σε ορισμένες των περιπτώσεων έχουμε λάβει μηνύματα μη συμβατών προθέσεων – ίσως και υποκινούμενα – έχουμε χρέος να παρακολουθήσουμε την διαδικασία και να τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα. Θεωρούμε πως ο ισομερής καταμερισμός των αποσπούντων αστυνομικών από κάθε αστυνομική υπηρεσία θα επιφέρει ισονομία και αξιοκρατία στην επιλογή.

Παράλληλα ενέργειες της κάθε τοπικής ηγεσίας που θα οδηγούν στην απόσπαση αστυνομικών – προερχόμενων από συνοριακούς φύλακες – οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το μέγιστο διάστημα απόσπασης θα καταγγελθούν από την Ομοσπονδία.

Ευελπιστούμε – έστω και με δυσκολία – οι προϊστάμενοι των Αστυνομικών Διευθύνσεων να ανταπεξέλθουν με δικαιοσύνη στα οριζόμενα από την Διαταγή του Αρχηγείου.

Για ζητήματα επιμέρους που μας έχετε ήδη αναπτύξει , οδοιπορικά, καταλύματα, χρόνος απόσπασης θα επανέλθουμε με νεότερη ανακοίνωσή μας για τις ενέργειές μας.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ