Διαύγεια στις μετακινήσεις προσωπικού-Μέσω ηλεκτρονικής ανοιχτής πλατφόρμας στο εξής οι αποσπάσεις – Τι προβλέπει η διαδικασία.

Σύστημα e-αποσπάσεων, δηλαδή αποσπάσεων μέσω ηλεκτρονικής ανοιχτής πλατφόρμας, ενεργοποιεί το υπουργείο Υγείας στοχεύοντας στην αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων και συχνά ρουσφετολογικών μετακινήσεων εργαζομένων από και προς νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και άλλες δημόσιες δομές.

Σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει σήμερα, οι αποσπάσεις του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ -σημειωτέον μπορεί να είναι το πολύ για δύο χρόνια- γίνονται με απόφαση του υπουργού Υγείας και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ωστόσο, αυτό είναι η τελευταία «πράξη» του έργου και η μόνη που αναρτάται στη Διαύγεια, καθώς έχουν προηγηθεί υπηρεσιακά συμβούλια στις δομές προέλευσης και υποδοχής, αποφάσεις υπηρεσιακών συμβουλίων, διοικήσεων, Υγειονομικής Περιφέρειας και στο τέλος απόφαση υπουργική. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει διαφανής και αντικειμενικός τρόπος να γνωρίζουν όλοι όσοι τυχόν ενδιαφέρονται για μια μετακίνηση ή μια απόσπαση σε κάποιο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας ή άλλη μονάδα υγείας εάν υπάρχει  θέση.

Πώς θα γίνονται οι αποσπάσεις

Το Σχέδιο για την εφαρμογή των e-αποσπάσεων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το καλοκαίρι από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό. Σύμφωνα με αυτό, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα εμφανίζονται όλες οι κενές θέσεις των νοσοκομείων και δομών υγείας σε όλη την επικράτεια.

Όποιος ενδιαφέρεται να μετακινηθεί από μία δομή σε κάποια άλλη θα καταθέτει ηλεκτρονικά το αίτημά του. Αν ο ενδιαφερόμενος ζητεί να μετακινηθεί σε θέση που είναι κενή, τότε θα εγκρίνεται η αίτηση υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαλείται δυσλειτουργία από τη μετακίνηση στη δομή που υπηρετεί. Στόχος του υπουργείου είναι, με βάση και τα αιτήματα των εργαζομένων, να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ ώστε να καλυφθούν κενά και αδυναμίες του συστήματος.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση είναι τρίμηνη και μπορεί να γίνεται δύο φορές το χρόνο για την κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών της δομής υγείας, ενώ η απόσπαση μπορεί να είναι διετής και αφορά πάγιες ανάγκες.

Τα τελευταία χρόνια λόγω των ελλείψεων στο ΕΣΥ ο ρυθμός των αποσπάσεων και των μετακινήσεων είναι πολύ μεγάλος – στελέχη του υπουργείου Υγείας λένε πως ουσιαστικά πρόκειται για μια αδιάκοπη, ρουσφετολογική κινητικότητα εργαζομένων που στοχεύει όμως πρωτίστως στην κάλυψη ατομικών αναγκών και λιγότερο στην κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών υγείας.

Ρουσφέτια και δυσμενείς μετακινήσεις

Στην καθημερινότητα των εργαζομένων μετακινήσεις και αποσπάσεις είναι ταυτισμένες είτε με ρουσφέτια και χαριστικές τοποθετήσεις είτε με δυσμένεια. Κατά τις προεκλογικές περιόδους πάντως αυτές οι διοικητικές πράξεις πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου έγιναν με τις γνωστές – αδιαφανείς – διαδικασίες πέντε αποσπάσεις ισάριθμων εργαζομένων από το νοσοκομείο Σισμανόγλειο προς Κέντρο Υγείας της Αττικής για δύο χρόνια. Ωστόσο,  η καταγγελία που έφθασε στο υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι πρόκειται για αμιγώς ρουσφετολογικές αποσπάσεις που έγιναν για ψηφοθηρικούς λόγους.

Το ίδιο διάστημα, το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κεφαλλονιάς κατήγγειλε τη διοίκηση ότι παρά τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο, αποφασίζει ρουσφετολογικές μετακινήσεις νοσηλευτικού  προσωπικού εκτός νοσοκομείου Κεφαλλονιάς «προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ημέτεροι».

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις πρακτικές των Διοικητών Υπε «οι οποίοι πέρα από κάθε λογική πραγματικών ιατρικών αναγκών στα νοσοκομεία ευθύνης τους, και χωρίς καμία εισήγηση από τα αρμόδια όργανα των νοσοκομείων, μετακινούν και αποσπούν αυθαίρετα χωρίς κανέναν προγραμματισμό ιατρικό προσωπικό κατόπιν απλής αίτησης των ενδιαφερομένων».