Μεγάλη «απόδραση» δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που καταθέτουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση υπό το φόβο του νέου Ασφαλιστικού – 60.000 φέτος θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, όπως αναφέρει δημοσίευμα – 340.000 αποχωρήσεις από το 2009 μέχρι σήμερα.

Ο… τελευταίος να κλείσει την πόρτα είναι το σύνθημα στο Δημόσιο με τους υπαλλήλους να τρέχουν να προλάβουν τις αλλαγές, λόγω νέου μνημονίου.

Αυτή τη στιγμή 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης συνωστίζονται στην πόρτα εξόδου και αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος».

Ήδη μέσα στον Ιούλιο υπήρξαν 5.500 αποχωρήσεις, ενώ από Σεπτέμβριο έρχεται πραγματικό «τσουνάμι».

Όλα λόγω ασφαλιστικού και μειώσεων στους μισθούς που έρχονται μέχρι τα τέλη του έτους.

Ουσιαστικά το Δημόσιο από το 2010 «έχασε» σχεδόν 300.000 υπαλλήλους λόγω αλλαγών στο ασφαλιστικό και τα μισθολόγια, ενώ το «κύμα» φυγής φαίνεται ότι συμφέρει την κυβέρνηση καθώς μειώνει το μισθολογικό κόστος και έτσι κάνει τη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο των δανειστών πιο εύκολη.

Ωστόσο οι θέσεις στις υπηρεσίες αδειάζουν και η τρόικα πιέζει να μην γίνουν παρά μόνο 3.000 προσλήψεις για φέτος γεγονός που θα αφήσει χωρίς το απαραίτητο προσωπικό τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μνημονίου, το 2010, καταγράφηκε ένα από τα μεγαλύτερα κύματα συνταξιοδότησης,καθώς αποχώρησαν 53.335 υπάλληλοι.

Υπενθυμίζεται, τέλος, στο δημοσίευμα ότι στόχος του πρώτου μνημονίου ήταν να μειωθεί το τακτικό προσωπικό στο Δημόσιο κατά 150.000 υπαλλήλους.

«Και ο στόχος έχει επιτευχθεί. Από το 2010 μέχρι σήμερα καταγράφεται μείωση κατά 264.112 εργαζομένους, ενώ το μόνιμο προσωπικό του στενού δημοσίου τομέα έχει μειωθεί κατά 224.401 υπαλλήλους. Η μείωση έχει οδηγήσει παράλληλα και σε μείωση του μισθολογικού κόστους», καταλήγει.

Αποχωρήσεις: Ενα νόμισμα σε δύο όψεις 

Σε συνέχεια του ρεπορτάζ της εφημερίδας, το νέο κύμα φυγής αποτελεί ένα νόμισμα με δύο όψεις.

Κι αυτό καθώς λειτουργεί από τη μια ως μαξιλαράκι για την κυβέρνηση που διαπραγματεύεται το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και από την άλλη βόμβα για ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα επιβαρυνθούν με χιλιάδες συνταξιούχους την ίδια στιγμή που ο αριθμός των εργαζομένων στο κράτος έχει μειωθεί αισθητά.