Θετική χαρακτηρίζει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την απόφαση της ΔΕΗ να προσδιορίσει για φέτος την τιμή αγοράς της αγριαγκινάρας, στο πλαίσιο της καλλιέργειας των ενεργειακών φυτών και της χρησιμοποίησής τους σε μεικτή καύση μαζί με λιγνίτη.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα ξεκίνησε πιλοτικά το 2009, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ενώ το φθινόπωρο του 2010 οργανώθηκε η συλλογή της βιομάζας στο χωράφι και παραδόθηκαν στη ΔΕΗ/ΑΗΣ Καρδιάς χίλιοι οκτακόσιοι τόνοι ξηρής μάζας αγριαγκινάρας, η οποία κάηκε σε μίγμα 8-10% με λιγνίτη, υπό την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων από το εξωτερικό. Η τιμή αγοράς της αγριαγκινάρας από τη ΔΕΗ ήταν 51 ευρώ ανά τόνο ξηρής μάζας το 2010, ενώ πριν λίγες μέρες η εταιρεία προσδιόρισε το χρηματικό ποσό στο ύψος των 73 ευρώ ανά τόνο.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προωθεί και πιστεύει στην εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών, με τις οποίες τίθενται οι βάσεις για τη συστηματική καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που στοχεύει στη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών με τη χρήση ενεργειακού μίγματος καύσης στην ηλεκτροπαραγωγή, φιλικότερου προς το περιβάλλον», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής.