20:03 – Συγχώνευση και του Κέντρου Ελληνικής Γούνας. Αυτό είναι το κείμενο που κοινοποίησε το ΚΕΓ ως σχόλιο, πρόταση η απάντηση στην διαβούλευση για τις συγχωνεύσεις.

Καστοριά, 28 Ιουνίου 2010

ΘΕΜΑ: Διατήρηση Αυτονομίας του Κέντρου Ελληνικής Γούνας

Το Κέντρο Ελληνικής Γούνας (Κ.Ε.Γ.) Α.Ε. με έδρα την παραμεθόριο περιοχή της Καστοριάς, είναι η ΔΕΚΟ, η οποία στηρίζει τον κλάδο της Ελληνικής Γουνοποιίας από το 1990 και συμβάλλει στη διαρκή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αναλαμβάνοντας την υλοποίηση ειδικών δράσεων που στοχεύουν στην,
Α. Ενίσχυση του ανταγωνιστικού χαρακτήρα της Ελληνικής Γουνοποιίας μέσω της πιστοποίησης των προϊόντων γούνας με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και της ανάληψης ενεργειών καθετοποίησης του κλάδου για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του. Ερευνάται επίσης η δυνατότητα το εργαστήριο ποιότητας (διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ) να μπορεί να διενεργεί εργαστηριακούς ελέγχους όχι μόνο στα προϊόντα γούνας αλλά και στο νερό, χώμα και αγροτικά προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας.
Β. Διεύρυνση του μεριδίου της αγοράς της Ελληνικής Γουνοποιίας, αναλαμβάνοντας δραστηριότητες που αποβλέπουν στην προβολή, διαφήμιση και προώθηση των προϊόντων του κλάδου και την καταξίωση της ελληνικής προέλευσης των παραγόμενων προϊόντων.
Γ. Χρήση και εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας προς όφελος του κλάδου αλλά και του τελικού καταναλωτή, είτε σε επίπεδο βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος είτε στη δυνατότητα ενίσχυσης του περιβαλλοντικού χαρακτήρα των διαφόρων σταδίων παραγωγής είτε στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρει η υψηλή τεχνολογία.
Δ. Παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, που αφορούν την παραγωγική διαδικασία, τις τιμές των γουνοδερμάτων, οικονομικά στοιχεία, έρευνες αγορών στόχων και διάφορες πληροφορίες για τον κλάδο.
Η υλοποίηση των παραπάνω δράσεων επιτυγχάνεται μέσω της χρηματοδότησης αυτών κατά κύριο λόγο από διάφορα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα αλλά και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε συγκριτικά πολύ μικρότερο βαθμό.
Ο κλάδος της ελληνικής γουνοποιίας, ο οποίος οριοθετείται κατά κύριο λόγο στις περιοχές της Καστοριάς και Σιάτιστας, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους κλάδους του Ελληνικού εξωτερικού εμπορίου καθώς το παραγόμενο προϊόν έχει χαρακτήρα κατ’ εξοχήν εξαγωγικό: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) τα οποία έχει επεξεργασθεί και διαθέτει το Κέντρο Ελληνικής Γούνας, προκύπτει ότι από το σύνολο της παραγωγής εξάγεται το 99%.
Χάρη στην γουνοποιία η περιοχή που οριοθετείται γύρω από αυτές τις πόλεις παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολουμένων στον δευτερογενή τομέα, με συντριπτική διαφορά από τους υπόλοιπους Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, επιδρώντας ταυτόχρονα σημαντικά στην οικονομική κοινωνική και δημογραφική εξέλιξη της περιοχής. Ο συνολικός κύκλος εργασιών του κλάδου υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 400.000.000$ USD (στοιχεία 2008).
Η ιδιαιτερότητα του παραγόμενου προϊόντος (εισαγόμενες πρώτες ύλες, εξειδικευμένες τεχνικές παραγωγής και σχεδόν εξ’ ολοκλήρου εξαγωγή του τελικού προϊόντος) αλλά και η οργανωτική του δομή (κατά κύριο λόγο μικρές, οικογενειακής μορφής επιχειρήσεις- 20 μεγάλες επιχειρήσεις, 80 μεσαίες και 600 μικρές και πολύ μικρές -) συνηγορούν στην αναγκαιότητα λειτουργίας του κλαδικού φορέα όχι μόνο στην εν λόγω περιοχή αλλά και στην ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ του προκειμένου να προσφέρει ΑΜΕΣΟΤΕΡΑ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΤΕΡΑ τις αναγκαίες (συνειδητοποιημένες ή πρόδρομες) υπηρεσίες του προς τις επιχειρήσεις. Ήδη, ο γραφειοκρατικός και δαιδαλώδης χαρακτήρας λειτουργίας του δημοσίου καθυστερεί την υλοποίηση προγραμματισμένων έργων ή την έγκριση προοδευτικών προτάσεων. Η παρεμβολή ενός επιπλέον σταδίου απόσταση από την κεντρική εξουσία (Υπουργείο – ΕΟΜΜΕΧ – ΕΛΚΕΔΕ – παράρτημα ΚΕΓ) θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση.
Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι οι μισθοί του μονίμου προσωπικού (6 άτομα) η αμοιβή του ΔΣ των κατά καιρούς εξωτερικών συνεργατών και των λοιπών εξόδων εξασφαλίζονται κυρίως από την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τους πιο πάνω λόγους δεν κατανοούμε την αναγκαιότητα της συγχώνευσης αφού δεν προκύπτουν ούτε οικονομικά ούτε λειτουργικά οφέλη στο κράτος.

Εισηγούμαστε,

Την διατήρηση του Κέντρου Ελληνικής Γούνας (ΚΕΓ) ΑΕ ως ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΛΑΔΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, το οποίο δεδομένης της μετοχικής του σύνθεσης αποτελεί θυγατρική του ΕΟΜΜΕΧ.

Για το Κέντρο Ελληνικής Γούνας Α.Ε.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος
Νικόλαος Χριστοφορίδης

Το κείμενο συνυπογράφουν οι παρακάτω φορείς:
1. Εμπορικό Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Καστοριάς
2. Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας
3. Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας»
4. Σύνδεσμος Γουνοποιών Άργους Ορεστικού & Περιχώρων
5. Σύνδεσμος Γουνοποιών – Γουνεμπόρων Σιάτιστας «Ο Προφήτης Ηλίας»
6. Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών
7. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων
8. Εκθετήριο Δημοπρατήριο Γούνας Καστοριάς (Ε.ΔΗ.ΚΑ Α.Ε.)