«Παγώνουν» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και το 2015

Παράταση για ένα χρόνο, και το 2015, του υφιστάμενου καθεστώτος προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση αν και η τρόικα διαφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την πρόθεση να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί και για το 2015, μέσα από την κατάθεση σχετικής τροπολογίας , επιβεβαίωσε χθες και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Ο κ. Γιακουμάτος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 έκανε λόγο, μάλιστα για σίγουρη παράταση των σχετικών διατάξεων που προστατεύουν υπό προϋποθέσεις την κύρια κατοικία μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2014. Πάντως, η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί στην υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης.

Κι αυτό γιατί ένα τέτοιο ενδεχόμενο έρχεται σε σύγκρουση με το “πακέτο” των ρυθμίσεων που προωθεί για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δανείστηκαν και δεν μπορούν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των οφειλών τους λόγω της ύφεσης και της ανεργίας. Με πιο απλά λόγια, αν ένας δανειολήπτης ρυθμίσει το δάνειο του, τότε αυτόματα “σώζει” και την κύρια κατοικία του. Επίσης, ακόμη και στο ενδεχόμενο που δεν τα καταφέρει να είναι συνεπής στη ρύθμιση τότε υπάρχουν οι διατάξεις του νόμου “Κατσέλη” που προστατεύουν τα νοικοκυριά.

Το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ορίζεται με το άρθρο 2 του νόμου 4224/2013 (ΦΕΚ Α’ 288). Σύμφωνα με αυτό αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί σε βάρος της κύριας κατοικίας των οφειλετών, έως την 31η Δεκεμβρίου 2014, εφόσον αυτοί πληρούν ορισμένα κριτήρια που θέτει ο νόμος και συγκεκριμένα: η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ το καθαρό οικογενειακό εισόδημα χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης, να είναι μέχρι 35.000 ευρώ η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσο αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Πάντως, η κυβέρνηση για να πετύχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας δεν αποκλείεται να μειώσει τα προαναφερόμενα όρια.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 2,Σεπτέμβριος, 2014, 4:48 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr