«Τροποποίηση – βελτίωση ΕΝΦΙΑ κατά τον υπολογισμό του για τις εργατικές κατοικίες»

Δ.Τ – Επιστολή της Βουλευτού Καστοριάς κ. Μαρίας Αντωνίου προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Μαυραγάνη με θέμα: «Τροποποίηση – βελτίωση ΕΝΦΙΑ κατά τον υπολογισμό του για τις εργατικές κατοικίες». Την συγκεκριμένη επιστολή συνυπέγραψαν οι κάτωθι Βουλευτές : Αραμπατζή Φωτεινή , Πασχαλίδης Ιωάννης ,Κουτσούμπας Ανδρέας ,Καραμανλή Άννα, Μακρή Θεοδώρου Ελένη, Αναστασιάδης Σάββας, Βεσυρόπουλος Απόστολος , Καρανάσιος Ευθύμιος, Κοψαχείλης Τιμολέων, Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος .

Ακολουθεί η επιστολή

Αθήνα, 02 Σεπτεμβρίου 2014

Προς: – Υπουργό Οικονομικών, κύριο Γκίκα Χαρδούβελη

– Υφυπουργό Οικονομικών, κύριο Γιώργο Μαυραγάνη

Θέμα: Τροποποίηση – βελτίωση ΕΝΦΙΑ κατά τον υπολογισμό του για τις εργατικές κατοικίες

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Στο Άρθρο 4 παρ. 2 του Ν. 4223/2014 (ΦΕΚ Α 287/31-12-2013, Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις) καθορίζονται οι συντελεστές βάσει των οποίων γίνεται ο υπολογισμός του κύριου φόρου για τα κτίσματα. Ο πρώτος εξ αυτών είναι ο βασικός φόρος ανά φορολογική ζώνη, όπως αυτή αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης, σύμφωνα με το σχετικό συνημμένο στο νόμο πίνακα.

Παρόλο που ο βασικός φόρος υπολογίζεται βάσει ενός αντικειμενικού συντελεστή, καθότι σχετίζεται άμεσα με την τιμή ζώνης του ακινήτου, υπάρχουν περιπτώσεις με σημαντικότερη αυτή των εργατικών κατοικιών, όπου ο φόρος που προκύπτει με βάση το συντελεστή αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της κατοικίας, κάτι που δημιουργεί

μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

Έτσι βλέπουμε το φαινόμενο συγκροτήματα εργατικών κατοικιών, στην Περιφέρεια αλλά και στην Αττική, να είναι κτισμένα σε περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης, (π.χ. οι εργατικές κατοικίες στην Κηφισιά, στη Χλόη Καστοριάς και σε άλλες πόλεις).

Όλοι όμως γνωρίζουμε καλά ότι η πραγματική αξία των εργατικών κατοικιών είναι αν όχι μη συγκρίσιμη σίγουρα δυσανάλογα μικρή σε σχέση με την τιμή ζώνης αλλά και σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κατοικίες της περιοχής.

Δεν είναι επομένως σωστό ούτε κοινωνικά δίκαιο να εφαρμόζεται ο ίδιος συντελεστής για τους ιδιοκτήτες των εργατικών κατοικιών, στους οποίους οι κατοικίες αυτές είχαν αποδοθεί με συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Για το λόγο αυτό θεωρούμε κοινωνικά δίκαιο ο βασικός φόρος για τις εργατικές κατοικίες να υπολογίζεται πάντοτε με βάση την κατώτερη τιμή ζώνης και αντίστοιχα την κατώτερη φορολογική ζώνη ή εναλλακτικά να υπάρξει έκπτωση φόρου για τους ιδιοκτήτες των εργατικών κατοικιών της τάξης του 20 -30%.

Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα επιληφθείτε άμεσα του θέματος και θα επιδείξετε την ανάλογη κοινωνική ευαισθησία, δίνοντας παράλληλα λύση και ανακούφιση σε μια μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας.

Γραφείο Τύπου

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 3,Σεπτέμβριος, 2014, 3:36 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr