Ευνοϊκή ρύθμιση για τα δάνεια των ΔΕΥΑ – ΣΟΒΑΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ πρωταγωνιστικό ρόλο από τον κ. Γ.Πετκανά

Με την συμμετοχή του κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΚΑΝΑ –

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕΥΑ μεταξύ άλλων επιτυχιών κατάφερε να ρυθμίσει ευνοϊκά και τα δάνεια της ΕΤΕ, με την συμμετοχή του προέδρου ΔΕΥΑΚ Γιώργου Πετκανά.

Από αριστερά, Μ.Φυτούσης πρόεδρος Χίου, Κ.Παπαλός δήμαρχος Καρδίτσας, Α.Μπουσνάκης πρόεδρος Κατερίνης, Γ.Μαρινάκης δήμαρχος Ρεθύμνης, Σ.Μαρινάκης πρόεδρος Καλαμάτας, Κ.Τζανακούλης δήμαρχος Λαρισαίων, Κ.Κοτσακιαχίδης δήμαρχος Ηράκλειας Σερρών, Ν.Αποστολάκη πρόεδρος Χανίων, Γ.Κοτρονιάς δήμαρχος Λαμιέων, Ο.Κοτσελίδου Διευθύντρια ΕΔΕΥΑ, Π.Δραγκόλας πρόεδρος Εργαζομένων ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, Γ.Πετκανάς πρόεδρος Καστοριάς, Ε.Βαρδάκου επιστημονικός συνεργάτης, Γ.Μπατάλης επιστημονικός συνεργάτης.

Δ.Τ – Την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, στη Δ/νση Οικονομικών ΟΤΑ, σύσκεψη εκπροσώπων 6 ΔΕΥΑ (ΔΕΥΑ Λάρισας, Ηρακλείου, Χαλκίδας, Καστοριάς, Κέρκυρας και Χίου) με τη Διευθύντρια κ. Νίκου και τον κ. Κουτσιανά, στέλεχος της παραπάνω Δ/νσης. Από την πλευρά της ΕΔΕΥΑ συμμετείχαν ο κ. Γ. Πετκανάς, μέλος του Δ.Σ. ΕΔΕΥΑ και Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καστοριάς, ο κ. Μ. Φυτούσης, μέλος του Δ.Σ. ΕΔΕΥΑ και Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χίου και η κ. Κοτσελίδου, Δ/ντρια της ΕΔΕΥΑ. Από τη ΔΕΥΑ Λάρισας συμμετείχαν ο κ. Θ. Καφφές ο οποίος θα ορισθεί ως Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ και ο Γενικός Δ/ντής κ. Απ. Μπαλογιάννης. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα δάνεια που συνήψαν μέσω του ελληνικού δημοσίου οι παραπάνω ΔΕΥΑ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με σκοπό να κατασκευάσουν έργα του αντικειμένου τους (δίκτυα, βιολογικούς καθαρισμούς) τα οποία είναι πολύ υψηλού κόστους και όχι άμεσης απόδοσης. Τα παραπάνω δάνεια θα πρέπει να ρυθμισθούν νομοθετικά ώστε να μπορούν οι ΔΕΥΑ ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες να τα αποπληρώσουν με τρόπο βιώσιμο και χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στην λειτουργία τους.

Ο κ. Κουτσιανάς ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΔΕΥΑ ότι το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) και λαμβάνοντας υπ’ όψη τόσο τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας όσο και την υφιστάμενη κατάσταση στο χώρο των ΔΕΥΑ , θα προωθήσει προς ψήφιση νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει τα εξής:

  1. Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η ετήσια επιχορήγηση που λαμβάνουν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) οι ΔΕΥΑ είναι επισφαλής και είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσει να κατανέμεται στις ΔΕΥΑ τα επόμενα χρόνια, τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα εξυπηρετούνται από ίδιους πόρους και έσοδα των ΔΕΥΑ (είτε προέρχονται από την επιχορήγηση, είτε από δανεισμό, είτε από έσοδα των ΔΕΥΑ).

  2. Θα διαγραφούν οι μέχρι σήμερα προσαυξήσεις των δανείων.

  3. Οι τυχόν επιβληθείσες μέχρι σήμερα καταλογιστικές πράξεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης θα ακυρωθούν.

Η νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφισθεί θα εξουσιοδοτεί για την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων που θα εξειδικεύουν και θα περιέχουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης.

Οι εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ θεώρησαν ως θετική την προωθούμενη ρύθμιση ζητώντας επιπλέον τα εξής με στόχο η ρύθμιση να έχει βιώσιμο χαρακτήρα και να μπορέσει να εφαρμοσθεί με τρόπο βιώσιμο και προς όφελος τόσο του κρατικών εσόδων όσο και των ΔΕΥΑ:

  1. Όλα τα επιμέρους δάνεια της κάθε ΔΕΥΑ, να ενσωματωθούν σε ένα δηλ. κάθε ΔΕΥΑ να εξυπηρετεί ένα δάνειο και να εκδοθεί για κάθε δάνειο τοκοχρεωλυτικός πίνακας που θα προβλέπει μία δόση ανά έτος, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων να καθορισθεί ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε ΔΕΥΑ και πάντως να μην είναι μικρότερη από 25 έτη με βάση οικονομοτεχνική μελέτη που κάθε ΔΕΥΑ θα συντάξει.

  2. Το επιτόκιο να μειωθεί στο 2%.

  3. Σε περίπτωση που κάποια ΔΕΥΑ μπορεί να εξοφλήσει το δάνειο εφάπαξ να απαλλάσσεται από τους τόκους που αναλογούν.

  4. Να σταματήσουν όλες οι διώξεις κατά των Επιχειρήσεων και νομίμων εκπροσώπων των ΔΕΥΑ λόγω των δανείων.

Ο κ. Κουτσιανάς απάντησε ότι θα μελετήσει από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών τα πρόσθετα αιτήματα των ΔΕΥΑ και θα υπάρξει συνεργασία με τις ΔΕΥΑ ώστε η διάταξη για τα δάνεια να προωθηθεί προς ψήφιση το συντομότερο δυνατό.

Ως γενικότερο συμπέρασμα από την σύσκεψη προκύπτει ότι έχει δρομολογηθεί ορθολογική και βιώσιμη λύση για την ρύθμιση των οφειλών των ΔΕΥΑ από τα δάνεια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, λύση που θα επιτρέψει στις ΔΕΥΑ να αποπληρώσουν τα εν λόγω δάνεια χωρίς να παρεμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους και να κινδυνεύει η οικονομική τους υπόσταση. Η ΕΔΕΥΑ και μέσω αυτής οι ενδιαφερόμενες ΔΕΥΑ θα παρακολουθούν το θέμα στενά ώστε η νομοθετική ρύθμιση να ψηφισθεί το συντομότερο δυνατό προς όφελος των ΔΕΥΑ και των πολιτών που εξυπηρετούν με τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.

Δελτίο Τύπου

 

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 9,Σεπτέμβριος, 2014, 12:01 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr