Το δημοψήφισμα στην Σκωτία, μια δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη

Σύμπτωση; Μπορεί, αλλά η ημέρα του δημοψηφίσματος στην Σκωτία είναι η ημέρα που ο Draghi επέλεξε για να ξεκινήσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών με τα TLTRO’s, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε έτοιμη να καλύψει κάθε ανάγκη σε ρευστότητα στις τράπεζες της Μ. Βρετανίας, της Σκωτίας συμπεριλαμβανομένης…

Ένα ενδεχόμενο αποτέλεσμα που θα δρομολογεί την απόσχιση της Σκωτίας από την Μ. Βρετανία ανοίγει ένα πεδίο εξελίξεων που δεν αφορά μόνο την Σκωτία, αλλά βάζει ενδεχομένως την Ε.Ε. μπροστά σε μία ανεξέλεγκτη «αναδιάρθρωση» οικονομική, γεωγραφική και πολιτική, για την οποία ούτε η ίδια ούτε ο κόσμος είναι έτοιμοι.

Δύο συν ένα γεωγραφικά σημεία της Ευρώπης την επόμενα ημέρα από ένα «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση θα κινηθούν με τον ίδιο, αν όχι με ταχύτερο τρόπο. Η Καταλονία στην Ισπανία και η Φλαμανδία στο Βέλγιο, είναι έτοιμες να κινηθούν στον ίδιο δρόμο με την Σκωτία αλλά όχι με την ίδια «ομαλή» διαδικασία… Στην «εμπόλεμη» Ουκρανία στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε. θα είναι πολύ δύσκολο οι Βρυξέλλες να εξηγήσουν το πώς η ανεξαρτησία στην Σκωτία  είναι «νόμιμη», αλλά όχι στην Αν. Ουκρανία.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα που θα προκύψει από το «ναι» στην έξοδο της Σκωτίας από την Μ. Βρετανία, δεν βρίσκεται εκεί. Βρίσκεται στο γεγονός ότι η απόσχιση της Σκωτίας, όπως τουλάχιστον εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι το δημοψήφισμα του 2017 για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρώπη με το οποίο έχει δεσμευθεί ο David Cameron, θα οδηγήσει και την «κολοβή» πλέον Βρετανία εκτός Ε.Ε. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον για τα επόμενα δύο τρία – χρόνια η «Ενωμένη» Ευρώπη δεν θα μοιάζει και τόσο …ενωμένη.

Και οι αγορές είναι πολύ πιθανό ότι θα αρχίσουν να προεξοφλούν τις εξελίξεις αυτές τόσο σε νομισματικό επίπεδο εις βάρος της στερλίνας, και του ευρώ, όσο και στις αγορές ομολόγων με κατ’ αρχήν σημείο αναφοράς τα ισπανικά ομόλογα. Την ίδια στιγμή το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να απορροφήσει αυτές τις αναταραχές την ώρα που η Ευρωζώνη βρίσκεται εν μέσω ενός εγχειρήματος ολοκλήρωσης ενός  – για πρώτη φορά – τόσο αυστηρού stress test.

Ο Draghi φέρεται να έχει προειδοποιήσει τους κυβερνήτες της Ευρώπης για τις επικίνδυνες συνέπειες των γεωπολιτικών προβλημάτων, της Ευρώπης της Σκωτίας συμπεριλαμβανομένης.

Όπως επίσης έχει εξηγήσει ότι η ΕΚΤ μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μια τέτοιας κατάστασης σε συνθήκες όπου ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και του αποπληθωρισμού εκτινάσσουν στα ύψη ανεργία και χρέος.
Τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε δεν αποτελούν ολική απάντηση στο πρόβλημα της Ευρώπης, είναι ένα εργαλείο για να κερδίσουν οι πολιτικοί της χρόνο. Και ένα αποσχιστικό αποτέλεσμα σήμερα στην Σκωτία περιορίζει αυτόν τον χρόνο σημαντικά…capital.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 18,Σεπτέμβριος, 2014, 9:05 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΙΕΘΝΗ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr