Τα νέα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης – Τι αλλάζει με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών

Την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί στη διάθεση του κοινού, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι δικαιούχοι θα μπορούν και φέτος να καταθέσουν την αίτησή τους για να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης. Ωστόσο, θα προηγηθούν έλεγχοι για να διαπιστωθεί ποιος ή ποιοι από αυτούς που έκαναν αίτηση πέρυσι για να εισπράξουν την προκαταβολή του επιδόματος (25% του συνολικού ποσού) τελικώς δεν αγόρασαν ποτέ πετρέλαιο. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο φόρος θα ζητηθεί πίσω.

Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, η ΓΓΔΕ θα εκδώσει νέα απόφαση για τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Και αυτό προκειμένου να αλλάξει το περιουσιακό κριτήριο. Τι όριζε η περυσινή απόφαση;

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων, κατά τον ΚΦΕ τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους, που ταυτίζεται με το έτος έναρξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης, όπως αυτή προκύπτει από τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου – Φ.Α.Π. έτους 2011, να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Στην περίπτωση κατά την οποία, μετά την υποβολή του αιτήματος  χορήγησης επιδόματος, τροποποιηθούν τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου – Φ.Α.Π. έτους 2011, δεδομένου ότι ο δικαιούχος έχει υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2013, με αποτέλεσμα να πληρούνται τα κριτήρια περιουσίας του προηγούμενου εδαφίου,  υποβάλλεται από το δικαιούχο νέα αίτηση μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την τροποποίηση και ακολουθείται η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 4 και 5 της παρούσας».

Με απλά λόγια, η υφιστάμενη απόφαση προβλέπει ότι το περιουσιακό κριτήριο -200.000 και 300.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους αντίστοιχα- στηρίζεται στις τιμές του ΦΑΠ του 2011. Αυτό θα αλλάξει και θα μπει ως κριτήριο να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα του ΕΝΦΙΑ. Αυτό σε χιλιάδες περιπτώσεις θα λειτουργήσει επιβαρυντικά για τους φορολογούμενους. Και αυτό διότι με τη δήλωση Ε9 για τον ΕΝΦΙΑ, υποχρεώθηκαν να δηλώσουν ως κλειστούς όλους τους τακτοποιημένους ημιυπαίθριους και λοιπούς αυθαίρετους χώρους. Έτσι, να βρεθούν να ξεπερνούν το περιουσιακό κριτήριο και τελικώς να μένουν εκτός επιδόματος.

Η απόφαση θα προβλέπει και φέτος το ποιοι θα εξαιρούνται από τη δυνατότητα να διεκδικήσουν το επίδομα. Πρόκειται για τις εξής κατηγορίες πολιτών:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 3000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οχτώ μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται.

δ) Η επαγγελματική στέγη.

ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.

στ) Οι κάτοικοι εξωτερικού.

Για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων ειδικά σε ότι αφορά την έννοια του «φιλοξενούμενου», χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος  Φυσικών Προσώπων, του οικονομικού έτους που ταυτίζεται με το έτος λήξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης.

ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΦΕΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ 

ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΔΩ 

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 17,Οκτώβριος, 2014, 10:56 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr