Ο Χαρδούβελης διόρθωσε τη ρύθμιση που άφηνε εκτός 300.000 οφειλέτες

Πιο ευνοϊκή γίνεται η διάταξη για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών σε 100 δόσεις – «Οι φορολογικές οφειλές μετά την 1η Οκτωβρίου μπορούν να μπουν και αυτές σε ρύθμιση», δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών – Όσοι χρωστούν δόσεις του Οκτωβρίου θα μπορούν να μπουν στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις μόνο για τα παλαιά χρέη

Μετά την κατακραυγή και τις γενικευμένες αντιδράσεις, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δεσμεύθηκε στη Βουλή ότι στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις μπορούν να μπουν όλοι οι οφειλέτες (με χρέη πριν την 1η Οκτωβρίου) ακόμη κι αν δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές που δημιουργούνται μετά την 1η Οκτωβρίου.

Όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης, με εγκύκλιο που θα εκδοθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων ακόμη κι αυτοί που δεν θα έχουν να πληρώσουν τις τρέχουσες οφειλές του Οκτωβρίου και μετά, μέχρι να καταθέσουν την αίτησή τους. Αρκεί οι οφειλέτες να ζητήσουν την ρύθμιση της οφειλής του Οκτωβρίου ή και των επόμενων μηνών εφ’ όσον υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση για τις οφειλές αυτές μέχρι τις 31 Μαρτίου.

«Σημειώνω, επίσης, ότι οι φορολογικές οφειλές μετά την 1η Οκτωβρίου μπορούν να μπουν και αυτές σε ρύθμιση. Οι ειδικότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης θα καθοριστούν σύντομα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής.

Με απλά λόγια, όποιος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις οφειλές που δημιουργούνται μετά την 1η Οκτωβρίου δεν χάνει τη δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Ωστόσο τα νέα χρέη που δημιουργούνται στους οφειλέτες μετά την 1η Οκτωβρίου δεν θα εντάσσονται μεν στις 100 δόσεις, αλλά θα πρέπει να ρυθμιστούν με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση 12 δόσεων.

«Κατά αντίστοιχο τρόπο ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης, τις οποίες θα παρουσιάσει σε λίγο ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Βρούτσης», συμπλήρωσε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε: «Σημειώνω, ότι προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός φορολογουμένων, δεν τίθενται εισοδηματικές ή περιουσιακές περιοριστικές προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση».

Σκοπός των βελτιωμένων ρυθμίσεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, είναι να διευκολυνθεί η πλειονότητα των πολιτών.

Τι προέβλεπε η διάταξη που αλλάζει μετά τις αντιδράσεις

Τουλάχιστον 300.000 φορολογούμενοι που θέλουν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους, θα έμεναν έξω από τη ρύθμιση των 100 δόσεων που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση από τις 30 Οκτωβρίου και κάθε τέλος του μήνα. Αυτό θα συνέβαινε αν δεν άλλαζε η διάταξη που κατατέθηκε. Μετά την παρέμβαση του κ. Χαρδούβελη, απαλείφθηκε η πρόβλεψη ότι για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα έπρεπε να έχει πληρώσει υποχρεωτικά όλους τους φόρους και τις εισφορές που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος του από 1ης Οκτωβρίου και μετά.

Είναι ενδεικτικό ότι:

– μέσα σε μόλις 3 μήνες, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Αρχή σήμερα, οι φόροι στο εισόδημα και στην περιουσία αυξήθηκαν κατά 984 εκατ. ευρώ (ανήλθαν σε 4,79 δισ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου, από 3,806 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο) ενώ τα πιο μεγάλα βάρη (τρέχουσες δόσεις εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) «μαζεύονται» όλα στο δ΄τρίμηνο της χρονιάς.

– Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ήδη μέσα σε 18 μήνες να αυξηθούν τα απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία κατά 18 δισ. ευρώ!

– Μέσα στους 8 μόλις πρώτους μήνες του 2014 δημιουργήθηκαν 9.682.026.809 απλήρωτα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη και η τάση είναι να ξεπεράσουν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ στο δ΄τρίμηνο. Με τη συσσώρευση άλλων 4 δισ. ευρώ, είναι σίγουρο ότι θα «ισοπεδωθούν» πλήρως όσοι έχουν ανάγκη να μπουν στη ρύθμιση, αλλά δεν θα έχουν να τα πληρώσουν.

– Μέσα σε μόλις 1 μήνα, στο τέλος Αυγούστου (όπου δεν υπήρχε και απαίτηση για πληρωμές για φόρους εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ κλπ) δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ.

– Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 300.000 επιχειρήσεις και νοικοκυριά χάνουν κάθε τέλος του μήνα την φορολογική και ασφαλιστική τους ενημερότητα.

– Από τα 3 εκατ. οφειλέτες που χρωστούν στην εφορία και τις άλλες 200.000 που χρωστούν στα Ταμεία έχουν κάνει ρύθμιση μόλις οι 300.000.

– Τουλάχιστον 5.000 κάθε μήνα χάνουν τη ρύθμιση που είχαν, μόνο στην εφορία

– Άλλοι 12.500 πληρώνουν εκπρόθεσμα κάθε μήνα στην εφορία και από μήνα σε μήνα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός, αδυνατώντας να πληρώσουν και τα τρέχοντα.

– Κάθε μήνα απορρίπτονται 3.000 αιτήσεις ένταξης σε κάποια ρύθμιση.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 24,Οκτώβριος, 2014, 4:32 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr