Κλείνουν τα ΚΑΠΗ – Το “νέο μνημόνιο” από τον Προβόπουλο


Άγριες περικοπές ζητεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι δήμοι να κλείσουν ΚΑΠΗ και ραδιόφωνα. Να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων….

Σε μια ευαίσθητη πολιτικά περίοδο εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών ο διοικητής της ΤτΕ ζητεί το κλείσιμο των ΚΑΠΗ, την κατάργηση των εκδρομών και των καλοκαιρινών διακοπών που διοργανώνουν τα ΚΑΠΗ και ο ΟΓΑ και τη συνολική επανεξέταση των δαπανών για τη μεταφορά μαθητών από απομακρυσμέ να χωριά στο σχολείο τους. Παράλληλα «καρφώνει» τη γαλάζια διακυβέρνηση για το «κόλπο» των πελατειακών διορισμών σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με παράκαμψη του ΑΣΕΠ.
«Εχουν δρομολογηθεί τολμηρές μεταρρυθμίσεις οι οποίες μπορούν να εγγυηθούν ότι η χώρα θα τα καταφέρει» ανέφερε χθες ο κ. Προβόπουλος κατά την παράδοση της «Ενδιάμεσης Εκθεσης Νομισματικής Πολιτικής» στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο. Στην έκθεση προβλέπεται ότι η ανεργία θα ξεπεράσει το 2010 το 12%, η ύφεση θα είναι 4%, ενώ οι μέσες πραγματικές αποδοχές θα μειωθούν κατά 8% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 17% στο Δημόσιο.
Προτάσσει τη «ριζική ανασυγκρότηση του κράτους» ως βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του Προγράμματος Σταθεροποίησης της οικονομίας και ζητεί τη σημαντική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Προβόπουλος διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις για άγριο «μαχαίρι» στις δαπάνες καθώς εκτιμά ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αύξησης των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων».
Η περικοπή δαπανών στο Δημόσιο θα επιτευχθεί, σύμφωνα με την έκθεση, με τη συγχώνευση ή και την κατάργηση φορέων του Δημοσίου, από το «ψαλίδι» στην Υγεία και στην Παιδεία, τη συρρίκνωση των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ασφαλισμένους αλλά και τον δραστικό περιορισμό των δραστηριοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Προβόπουλος ζητεί την άμεση κατάργηση των ρυθμίσεων που δίνουν τη δυνατότητα πρόσληψης στο Δημόσιο για τους εργαζομένους επί δύο έτη σε γραφεία βουλευτών. Υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει να καταργηθεί η απόσπαση δημοσίων υπαλλήλων σε γραφεία κομμάτων.
Για τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας σημειώνει ότι απασχολεί τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων (περίπου 190.000) και ζητεί πλήρη επανεξέταση των προσλήψεων. Σημειώνει ότι οι λειτουργικές δαπάνες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι πολύ υψηλές και εκτιμά ότι «θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για τη συγκράτησή τους», ενώ προσθέτει ότι υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ιδρυμάτων.
Στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης δαπανών γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο κονδύλι των 280 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2010 για τη μεταφορά μαθητών από απομακρυσμένα χωριά στο γυμνάσιο ή στο λύκειο όπου μαθητεύουν. Ο κ. Προβόπουλος εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες «έχουν υπερβεί κάθε λογικό όριο» και ότι απαιτείται τροποποίηση του προγράμματος μεταφοράς των μαθητών που έχει λάβει «χαρακτήρα επιδότησης των υπεραστικών λεωφορείων».
Στο πλαίσιο των περικοπών στην τοπική αυτοδιοίκηση ο επικεφαλής της ΤτΕ εκτιμά ότι «η λειτουργία των ΚΑΠΗ (με χρήματα των δήμωντα οποία παίρνουν από το κράτος) δεν έχει κανένα νόημα» και προτείνει να διατεθούν τα χρήματα για την αύξηση των συντάξεων.
Ζητεί επίσης να διακοπούν «τα προγράμματα των εκδρομών των ΚΑΠΗ στο εξωτερικό», καθώς επίσης και «οι επταήμερες καλοκαιρινές διακοπές με κάλυψη όλου του κόστους από τους δήμους».
Εντύπωση προκαλεί επίσης η πρόταση να καταργηθούν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί (απασχολούν εκατοντάδες δημοσιογράφους) στους υπερχρεωμένους δήμους.
Για την επίτευξη της δημοσιονομικής αυτοτέλειας των δήμων προτείνεται να καταργηθούν οι μεταβιβαστικές πληρωμές από τον προϋπολογισμό αλλά να δοθούν στους δήμους τα έσοδα από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το τέλος ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ο κ. Προβόπουλος συνιστά επίσης να συγχωνευθούν σε ένα ή δύο τα κρατικά κανάλια με μικρότερο αριθμό εργαζομένων.
Ο επικεφαλής της ΤτΕ διερωτάται «πώς είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί» ότι ο ΟΓΑ παρέχει τετραήμερη κρουαζιέρα στους ασφαλισμένους του σε μια περίοδο περικοπής των συντάξεων και ζητεί επίσης την αναστολή των δραστηριοτήτων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς επί πέντε έτη.

NEWSIT.GR


Δημοσιεύτηκε απο τον στις 27,Οκτώβριος, 2010, 10:55 πμ. στις Κατηγορίες ΕΛΛΑΔΑ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr