Η Ελληνική Γουνοποιία σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Του Νίκου Παναγιώτου για τον alphafm.gr –

Η Γουνοποίια για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, και ειδικότερα για την Καστοριά και τη Σιάτιστα αποτελει ισχυρό αναπτυξιακό πυλώνα. Μια μοναδική παραδοσιακή τέχνη, με αρμονικό συνταίριασμα παραδοσιακών και σύγχρονων στοιχείων που αναδείκνει το προιόν, τους τεχνίτες και την περιοχή σε ολόκληρο τον κόσμο. Η γουνοποιία αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά και για την Ελληνική οικονομία καθώς αποτελεί το μοναδικό παραγωγικό κέντρο στην Ευρώπη αλλά και ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα ανταγωνισμού έναντι των Κινεζικών επιχειρήσεων. Είναι από τους ελάχιστους κλάδους πανευρωπαικά που στέκεται με επιτυχία έναντι του ανταγωνισμού από την Κίνα κατορθώντας μάλιστα να διοχετεύει προιόντα και στην ίδια την Κινεζική αγορά. Μια περιοχή 40.000 κατοίκων ανταγωνίζεται έναν κολοσσό που λέγεται Κίνα, με δυναμικη οικονομία, κρατική ενίσχυση-στήριξη των επιχειρήσεων κλπ. Ωστόσο η Ελληνική Γουνοποίια, ένας κατ’ εξοχήν παγκοσμιοποιήμενος κλάδος, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με πολλές και σημαντικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και το μέλλον της περιοχής μας. Εξέλιξη η οποία είναι αποτέλεσμα, της κρίσης στην Ουκρανία, της πολιτικής των κυρώσεων που οδήγησαν σε ύφεση τη Ρωσική Οικονομία. Η Ρωσία αποτελεί εδώ και χρόνια κύριο καταναλωτή γουναρικών ειδών σε παγκόσμια κλίμακα. Η ραγδαία και απότομη πτώση της Ρωσικής οικονομίας, με την πτώση στο ρούβλι, την πτώση της τιμής του πετρελαίου(κυριάρχης πηγής εσόδων για τη Ρωσία) άνω του 40%, έχει πλήξει ιδιαίτερα τα μεσαία στρώματα γεγονός που έχει επίπτωση στις αγοραστικές τους προτεραιότητες. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, όπως ουσιαστικά παραδέχθηκε και ο Πρόεδρος Πούτιν κατά την ομιλία του “Για την κατάσταση του Έθνους”.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελληνική Γουνοποίια;

 1. Η πτώση στο ρούβλι εξανέμισε τις ωφέλειες από την πτώση της τιμής των πρώτων υλων με αποτέλεσμα το τελικό προιόν για τον Ρώσο τελικό καταναλωτή να είναι ακριβό.

 2. Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών λόγων της ύφεσης θα περιοριστεί με αντίστοιχες συνέπειες για τα εισαγόμενα κατά κύριο λόγο προιόντα

 3. Θα υπάρξει μείωση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα και της κατά κεφαλήν δαπάνης των Ρώσων τουριστών. Αυτο θα επηρεάσει τόσο τις χονδρικές όσο και τις λιανικές πωλήσεις των Ελληνικών επιχειρήσεων

 4. Απουσιάζει η δυνατότητα άμεσης υποκατάστασης της Ρωσικής αγοράς από τρίτες δυνητικές αγορές για τα ελληνικά γουνοποιητικά προιόντα.

Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν πολύ δύσκολο το περιβάλλον για τους εργαζόμενους και αυτοπασχολούμενους στον κλάδο της Γουνοποίας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η χάραξη στρατηγικής για τον κλάδο, που θα απαντά στην αναγκαιότητα προσαρμογής του στις νέες πολύ δύσκολες συνθήκες. Προτεραιότητες όπως:

 1. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβαλλοντος, με μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων (απαλλαγή από άδεια λειτουργίας, απλοποίηση διοικητικών βαρών, κλπ).

 2. Μείωση των καθυστερήσεων με την άμεση αποπληρωμή των επενδυτικών σχεδίων, που έχουν υποβληθεί. Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας υπηρξαν οι περισσότερες υποβολές επενδυτικών σχεδίων για να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, όπως και πολύ μεγάλος αριθμός αιτήσεων/εγκρισεων σε άλλα επενδυτικά προγράμματα (Εξωστρέφεια, Μεταποίηση κλπ). Παρά τη διάθεση για επενδύσεις που επέδειξαν οι γουνοποιητικές επιχειρήσεις, έχουν σημειωθεί υπερβολικά μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των επιχειρήσεων, με απίστευτη γραφειοκρατία γεγονός που μειώνει το σχετικό ενδιαφέρον ενώ στέρησε από τις επιχειρήσεις απαραίτητους πόρους για τη λειτουργία τους.

 3. Ενίσχυση/επιβράβευση των συνεπών γουνοποιητικών επιχειρήσεων. Το ενδιαφέρον και η προσοχή πρέπει να στράφει στις επιχειρήσεις που τόσα χρόνια παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια είναι συνεπείς προς τις φορολογικές, χρηματοδοτικές, εργατικές και άλλες υποχρεώσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν μπορεί να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονταν μόνο ως υποκείμενα υποχρεώσεων και χωρίς δικαιώματα ή αντίστοιχα ευεργετήματα με όσες έχουν επιδείξει ασυνέπεια.

 4. Ο Κλάδος της Γούνας αποτελεί σημαντικό πόρο της Περιφέρειας και ως κλάδος μπορεί να συνεισφέρει στη διατήρηση και αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή κατά τη μεταλιγνιτική περίοδο. Στα πλαίσια αυτά ο Τοπικός πόρος μπορεί αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και γενικώτερα του κλάδου της γουνοποιίας.

 5. Να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η απασχόληση στον κλάδο, μέσω ειδικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται στους υφιστάμενους εργαζόμενους. Ο κλάδος δεν αντέχει να χάσει άλλους εξειδικευμένους τεχνίτες.

 6. Ενίσχυση της παρουσίας της Ελληνικής Γουνοποιίας σε νέες αγορές. Η αναζήτηση νέων αγορών δεν πρέπει να είναι μια βιαστική διαδικασία. Αντίθετα θα πρέπει να οργανωθεί με ρεαλιστικό σχεδιασμό, διότι το αποτελεσμα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική πορεία του κλάδου.

Η Ελληνική Γουνοποία βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο. Η δυναμική απάντηση στα θέματα που αντιμετωπίζει είναι και αυτή που θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής μας. Σε διαφορετική περίπτωση η Καστοριά και η Σιάτιστα θα έχουν τη μοίρα των παλαιότερων μητροπόλεων της γούνας.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 11,Δεκέμβριος, 2014, 10:32 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΓΟΥΝΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr