Χιλιάδες δικαιούχοι στην… ουρά ακόμα και 4 χρόνια για να πάρουν σύνταξη! – «‘Εμφραγμα» σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ – Πάνω από 400 εκατ. ευρώ τα αναδρομικά

Χιλιάδες δικαιούχοι περιμένουν στην ουρά για να πάρουν τη σύνταξή τους προκαλώντας έμφραγμα κυρίως στο ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ. Μάλιστα πολλοί από αυτούς περιμένουν την κύρια σύνταξή τους έως και 4 χρόνια, γεγονός που δείχνει ότι τα ταμεία βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο «Ελεύθερος Τύπος» στη λίστα αναμονής βρίσκονται αυτή τη στιγμή 163.000 αποφάσεις για την απονομή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε περίπου 90.000 δικαιούχους, ενώ μέσα στο 2015, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ, αναμένεται η έξοδος άλλων 50.000 ασφαλισμένων.

Οι ουρές μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα και μάλιστα σε σημείο που ακόμη και η έκδοση των προσωρινών συντάξεων να υπερβαίνει τους δυο και τρεις μήνες στο ΙΚΑ, ενώ βάσει νόμου οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να παίρνουν το 80% της κανονικής σύνταξης εντός 45 ημερών αν έχουν ένα Ταμείο και εντός 75 ημερών αν έχουν διαδοχική ασφάλιση σε δυο ή περισσότερους φορείς.

Σε ορισμένα Ταμεία μάλιστα (ΤΑΠ-ΟΤΕ) η αναμονή για την έκδοση προσωρινής σύνταξης φτάνει και τους 5 μήνες και στον ενάμιση χρόνο από την υποβολή της αίτησης βγαίνει η κανονική. Ακόμη και στους κλάδους μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων η προσωρινή σύνταξη βγαίνει σε 3 με 4 μήνες.

Καθυστερήσεις παρατηρούνται και στον ΟΑΕΕ με την προσωρινή σύνταξη, ενώ η κανονική για όσους βγαίνουν με διαδοχική φτάνει και στα 2 χρόνια. Αν μάλιστα μεσολαβεί και χρόνος επικουρικής ασφάλισης, οι καθυστερήσεις φτάνουν και τα 3 χρόνια.

«Παρενέργειες» στα αναδρομικά

Οι εν αναμονή συνταξιοδοτικές αποφάσεις προκαλούν και άλλες κρυφές παρενέργειες που έχουν να κάνουν με το κόστος των αναδρομικών προς τους συνταξιούχους, που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει την τελευταία διετία.

Το πρόβλημα στις καθυστερήσεις δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη προσωπικού, αλλά στο ότι υπάρχεο άτυπη οδηγία στα Ταμεία για μία τεχνητή καθυστέρηση στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων καθώς η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο και η παραμικρή απόκλιση θα φέρει μέτρα μείωσης των συντάξεων ή ακόμη και την απαγόρευση έκδοσης έστω και αυτών των λίγων αποφάσεων που βγαίνουν σήμερα.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 13,Δεκέμβριος, 2014, 11:17 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr