Άλλοι 4.800 θα λάβουν εφάπαξ χωρίς περικοπές τον Απρίλιο του 2015

Πρόκειται για συνταξιούχους που αποχώρησαν πριν από τον Αύγουστο του 2013 ενώ η συνταξιοδοτική τους απόφαση είχε εκδοθεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2014.

Με καθυστέρηση 20 μηνών, άλλοι 4.800 συνταξιούχοι του δημοσίου –οι τελευταίοι της μακριάς λίστας-θα εισπράξουν το εφάπαξ τους χωρίς περικοπές τον Απρίλιο του 2015.

Πρόκειται για συνταξιούχους που αποχώρησαν πριν από τον Αύγουστο του 2013 ενώ η συνταξιοδοτική τους απόφαση είχε εκδοθεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2014.

Οι τελευταίοι 4.800   έμειναν  …ακάλυπτοι  αφού η έξτρα χρηματοδότηση προς το ταμείο πρόνοιας  ύψους  175.75 εκ ευρώ ήδη απορροφήθηκε για την καταβολή περίπου 11.000 εκκρεμών εφάπαξ  σε δικαιούχους που είχαν προτεραιότητα.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο , με τα βλέμμα στραμμένο στις κάλπες  δεσμεύτηκε να βρει λύση και γι΄αυτή την ομάδα χωρίς να προσβλέπει σε έξτρα χρηματοδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες το ταμείο πρόνοιας  έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει  από τις εισφορές το αναγκαίο κονδύλι αφού πλέον «ξελάφρωσε» από τον μεγάλο όγκο των εκκρεμών υποθέσεων.

Οι περισσότεροι πάντως από τις 11.000 είδαν επιτέλους να πιστώνεται   στους  τραπεζικούς  τους λογαριασμούς η εφάπαξ παροχή η οποία κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 29.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα , μέχρι σήμερα έχουν λάβει το εφάπαξ περίπου 7.500 συνταξιούχοι . Οι άλλοι  3.500 δικαιούχοι που υπολείπονται θα πάρουν το εφάπαξ το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου.

Οι επόμενες  23.000 εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων που αποχώρησαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2013 παραμένουν στον αέρα καθώς  δεν έχουν  ανακοινωθεί συγκεκριμένες ημερομηνίες  καταβολής  του εφάπαξ. Να σημειωθεί ότι όσοι αποχώρησαν μετά τον Αύγουστο του 2013 , θα λάβουν μειωμένο εφάπαξ  έως και 30% όπως εκτιμά ο Γενικός Διευθυντής του ταμείου πρόνοιας κ. Νίκος Καλάκος.

Το νέο  κούρεμα στα εφάπαξ  θα προέλθει από το νέο τρόπο υπολογισμού βάσει του μαθηματικού τύπου ( συντελεστής βιωσιμότητας)  ο οποίος θα «διορθώσει» συμπιέζοντας προς τα κάτω τις μεγάλες αναντιστοιχίες εισφορών και παροχών που εντοπίστηκαν στα περισσότερα ταμεία .

Μέχρι σήμερα η  Εθνική Αναλογιστική Αρχή  η οποία βάσει του νόμου έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να  εξάγει το συντελεστή βιωσιμότητας του ταμείου , δεν έχει δώσει ακόμα απαντήσεις .

Το νέο σύστημα  υπολογισμού  που θα εφαρμοστεί σε όλα τα ταμεία εφάπαξ  από την 1/1/2015 είναι διανεμητικό ,καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Το ύψος  του εφάπαξ θα καθορίζεται όχι μόνο από το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί , τα χρόνια υπηρεσίας του και το μορφωτικό επίπεδό του υπαλλήλου αλλά και από τον αριθμό των ασφαλισμένων που βγαίνουν στη σύνταξη στη συγκεκριμένη χρονιά . Δηλαδή , για παράδειγμα ο δημόσιος υπάλληλος θα πάρει λιγότερα αν έχει την ατυχία να αποχωρήσει χρονιά μαζικής φυγής από το δημόσιο τομέα .

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 19,Δεκέμβριος, 2014, 8:53 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr