Προς τους υποστηρικτές του γουνεμπορίου: Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε κύριοι;

ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ λίγο πριν την επίσκεψη ΤΣΙΠΡΑ στην Δ.Μακεδονία – 19.12.2014

 γέλιο προκαλούν τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιεύματα φορέων της γούνας, οι οποίοι σε κατάσταση πανικού προσπαθούν να πείσουν (ποιον άραγε) για τη δυναμική του κλάδου. Η Κίνηση για την Κατάργηση του Εμπορίου της Γούνας είχε επισημάνει από το 2012 σε επιστολές της προς τα αρμόδια υπουργεία και τους τοπικούς φορείς, την επικινδυνότητα των επενδύσεων στη γουνοποιία και είχε καλέσει την πολιτεία να σταματήσει να σπαταλά χρόνο και χρήματα φορολογούμενων πολιτών σε μια δραστηριότητα που δεν έχει μέλλον και να βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται να μεταπηδήσουν σε μακροπρόθεσμες βιώσιμες και βιοηθικά και κοινωνικά αποδεκτές ευκαιρίες. Είχε επίσης τονίσει ότι η εξάρτησή της γούνας από αβέβαιες και επισφαλείς αγορές όπως είναι η Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και η αύξηση του ανταγωνισµού στον κλάδο της γουνοποιίας, μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα και πιθανόν να ξαναζήσει ο κλάδος την κρίση από την οποία ακόμη προσπαθεί να συνέλθει.

Η κυβέρνηση, οι τοπικοί φορείς και το κύκλωμα της γούνας προσπάθησαν να πείσουν όσους εμπλέκονται στο γουνεμπόριο ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Σήμερα, τις βλέπουμε αυτές τις μέρες. Εκείνοι που βασίστηκαν στις δηλώσεις ανίκανων και άβουλων πολιτικών και καθοδηγήθηκαν από τα συμφέροντα της γούνας –συμφέροντα που αφορούν ελάχιστους μεγαλογουναράδες και ταξιδιωτικό γραφείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή– σε λάθος δρόμους, καταλαβαίνουν τώρα ότι έλαβαν κούφιες υποσχέσεις και ελπίδες που διαψεύστηκαν, αντί σοβαρής ηγεσίας και καθοδήγησης.

Σήμερα, η γούνα αντιμετωπίζει μία ακόμη κρίση, η τοπική κοινωνία έχει χάσει δύο χρόνια και αυτοί που επένδυσαν στη γούνα πλήττονται σε σημαντικό βαθμό, ενώ θα μπορούσαν να είχαν επενδύσει σε άλλες βιώσιμες δραστηριότητες. Τα δεδομένα για τη γουνοποιία μόνο θετικά δεν είναι. Η σημαντική μείωση των τιμών των γουνοδερμάτων, οι αναταράξεις στις αγορές-πελάτες (Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία, κλπ.), η μείωση των εξαγωγών των γουνοδερμάτων, τα πολύ μέτρια αποτελέσματα των εκθέσεων γούνας, η οικονομική κρίση που βιώνει η Ρωσία, βασικός προορισμός των γουναρικών της χώρας, η υποτίμηση του ρουβλίου, η μείωση των τουριστών και της αγοραστικής τους δύναμης είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ενώ το μέλλον δεν διαφαίνεται καθόλου φωτεινό.

Όταν η κυβέρνηση και οι τοπικοί φορείς όφειλαν να καθίσουν στο τραπέζι με τους ενδιαφερόμενους και να χαράξουν μια πορεία για την αειφορική ανασυγκρότηση της περιοχής, δεν το έκαναν. Επέλεξαν αντ’ αυτού για μία ακόμη φορά να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα ενός κυκλώματος που ουδόλως ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της περιοχής και την ευημερία των κατοίκων, παρά μόνο για το κέρδος, και οδηγήθηκαν σε άσκοπες και επιζήμιες ενέργειες. Και έτσι, χάθηκαν δύο ακόμη πολύτιμα χρόνια αφού η κυβερνητική πολιτική υπέρ της γούνας δεν προσέφερε τίποτα στην περιοχή και στους επενδυτές.

Τώρα, παρά τη νέα κρίση που βιώνει ο κλάδος, η κυβέρνηση και οι γουναράδες αρνούνται και πάλι πεισματικά τα γεγονότα. Αλήθεια τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνουν; Με δηλώσεις υπέρ της γούνας επικίνδυνοι και ανεπαρκείς πολιτικοί, παρακινούμενοι από στενά επιχειρηματικά συμφέροντα, προσπαθούν να πείσουν και πάλι ότι καλύτερες μέρες θα έρθουν. Όμως δεν θα έρθουν!

Το ενθαρρυντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον ότι η γούνα δεν έχει μέλλον. Και δεν έχει θέση σε μία κοινωνία που αναζητά το ανθρώπινο πρόσωπό της.

Η Κίνηση για την Κατάργηση του Εμπορίου της Γούνας καλεί για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και όλους τους τοπικούς φορείς, να μεριμνήσουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας και την απεξάρτησή της από το αποτυχημένο μοντέλο της παραγωγής γούνας που δεν έχει δώσει λύση στα προβλήματα της περιοχής, και να αναλάβουν δράσεις υπέρ της τοπικής κοινωνίας και όχι υπέρ του κυκλώματος της γούνας.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΟΥΝΑΣ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 19,Δεκέμβριος, 2014, 11:31 πμ. στις Κατηγορίες photos, ΓΟΥΝΑ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

6 Σχόλια για “Προς τους υποστηρικτές του γουνεμπορίου: Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε κύριοι;”

 1. Μανος

  Βρε Χριστίνα κορίτσι μου, και σ’ είχα για λογικό παιδί, δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται ή είσαι τόσο χαζό. Υπάρχει και η περίπτωση να μην έχεις ιδέα από Καστοριά, όλα τα κακά από σας τους Αθηναίους έρχονται. Φτιάξτε πρώτα την οικονομία της πόλης έτοιμη να απορροφήσει τους 50% νέους άνεργους + αυτούς που θέλετε να στείλετε στο δρόμο σε μια νύχτα επειδή εσείς γουστάρετε μεν να τρώτε σαν κανίβαλοι τα ζώα που άλλοι εκτρέφουν κάτω από βασανιστικές συνθήκες, εκεί είστε όλοι άγιοι, ενώ εμείς εδώ οι εκτροφείς, οι γουναράδες και τα παιδιά των παιδιών τους είμαστε δολοφόνοι. Βρε άι σιχτίρ από δω, βλαμμένα και άσχετα με την πραγματικότητα και με τα προβλήματα της Καστοριάς. Δε σας θέλουμε, να μην ξαναπατήσετε το πόδι σας στην πόλη μας και να πάτε να κλάψετε για τις χελώνες καρέτα καρέτα είναι πιο πιασάρικο. Νισάφι πια με την ψευτοαριστερά, σε όλα ανώριμοι και μύωπες ως το κόκαλο, δεν μιλάτε σε πρόβατα.

 2. Χριστίνα

  Μάνο εδώ Χριστίνα…στους γουναράδες αναφέρομαι…

 3. GERAKAS KOSTAS

  Ρε…»πουτ@νιτσες» οικο-(κω)λολογοι στη λιμνη σας ειχαν κρυμμενες?

 4. Μανος

  Έχει δίκιο η Χριστίνα, αφού τόσο πολύ καίγονται για τη ζωή και το θάνατο των γουνοφόρων και το «αιματοβαμμένο εμπόριο», τι έχουν να πουν για τους κτηνοτρόφους και τις μαζικές δολοφονίες των ζώων που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες για να καταλήξουν στα πιάτα τους; Πιο αιματοβαμμένος απ’ το χασάπη γίνεται; Γιατί δεν τα βάζουν λοιπόν με τις κρεαταγορές, τους χασάπηδες, τους μάγειρες, τα εστιατόρια κτλ. για να μη μιλήσω για τα παπούτσια, δερμάτινα σαλόνια κλπ κλπ. Τόση αγάπη για τα μινκ αλλά τα μοσχάρια, τα πρόβατα, τα κοτόπουλα και τα γουρουνάκια τα εκτρέφουμε, τα σφάζουμε και τα τρώμε με χαρά και ευτυχία; Πόση υποκρισία πια, φτάνει, μας έχετε κουράσει με τα δυο μέτρα και δυο σταθμά. Οι όλα τα ζώα ή τίποτα. Εσείς θέλετε να τρώτε τα φιλέτα, εμείς θέλουμε να φοράμε βιζόν, αν δεν σας αρέσει, ξύδι!

 5. Δημητρης

  ευγε παιδια!και χεστηκαμε που θα μεταπηδησουν επαγγελματικα ολα αυτα τα καθαρματα που κερδοφορουν απο βασανισμους και δολοφονιες!ας (μετα)πηδησουν απο καποιον γκρεμο,να λυτρωθουν και απο την παλιανθρωπια τους!

 6. Χριστίνα

  Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει! Γιατί επιμένουν τόσο πολύ στη γούνα? Γιατί δεν προσανατολίζονται σε άλλες δουλειές?

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr