Σύγκρουση στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια και όχι μόνο

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ –

Παρέμβαση ΛΙΟΥΖΑ.Για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και την Δημοκρατία των μελών

Λιούζας Στέφανος.Βασιλειάδα (23 Δεκέμβρη 2014).

Στις 17 Νοέμβρη ανήμερα έγραψα ένα σημείωμα που απευθυνόταν δημόσια και στην ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς.

Δεν ξέρω πως το εξέλαβαν και δεν εχει κάποιο ειδικό ενδιαφέρον, πάντως έθιγε, σχετικά, την μέχρι τότε στάση τους στο θέμα των υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ. (Ανοχή σε ιδιοτελείς πρακτικές αυτοπροσδιοριζόμενων έξω από διαδικασίες «Υποψήφιων» για Υποψηφιοι βουλευτές ή βουλεύτριες…αλλά και ολιγωρία σε σχεση με το πραγματικό πολιτικό διακύβευμα που ήταν καταφάνερο ότι δηλαδή έπρεπε να ειμαστε ετοιμοι εσωκομματικά, για το ενδεχόμενο άμεσων εκλογών…)

Σε αυτό το σημείωμα προβάλλονταν και ορισμένες αξιώσεις…που πηγάζουν από την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ!

«Όσοι ειμαστε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, (Ειμαστε άραγε; Σχεδόν ένα χρόνο έχουμε να πάρουμε μερος σε κάποια πολιτική, οργανωτική, εσωκομματική διαδικασία… ), έχουμε καταστατικό δικαίωμα να συμμετέχουμε στις σχετικές διαβουλεύσεις, στις Οργανώσεις Μελών (ΟΜ) και σε άλλες διερευνητικές διαδικασίες που θα πρεπει να ξανοιχθούν.

Διαβλέπω – δεν προδικάζω- ότι η καταστατική δημοκρατία των μελών μπορεί και αυτή τη φορά, να βρεθεί και πάλι μετέωρη (προηγούμενη και πιο πρόσφατη ήταν η διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων για την Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή) και να παρακολουθήσουμε κινήσεις παραγόντων και κεντρικής ηγεσίας και απλά να κληθούμε να ψηφίσουμε!

Τις πολιτικές αυτές, παλαιάς κοπής, «μνήμες υπανάπτυξης της πολιτικής μας δημοκρατικής κουλτούρας» τις κατάπιαμε «αβρόχοις ποσί»… Το δις εξαμαρτείν δεν προσιδιάζει διόλου στην συλλογική μας ταυτότητα, εμπειρία και υπαρκτή σοφία…» και ταυτόχρονα προτεινα ορισμένα στοιχειώδη που αναγκαιούν ως εφαρμοσμένη εσωκομματική διαδικασία.

  • «…Να ορίσει πλαίσιο (η Νομαρχιακή Επιτροπή) όπου όλοι μας, μέλη, φίλοι, κοινωνικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες, θα εχουν τον λόγο τους στο θέμα. Οργανώνεται έτσι η δημοκρατική συμμετοχική διαδικασία της τοπικής κοινωνίας (ξεκινώντας από τις Οργανώσεις Μελών). Οσο πιο πλατιά είναι η διαδικασία τόσο διευρύνονται τα πολιτικά μας όρια.
  • Ανοίγει την συζήτηση (έγκαιρα, έγκαιρα, έγκαιρα), ώστε με τον ερχομό του νέου έτους να είναι έτοιμη από την άποψη της λίστας υποψηφίων (τουλάχιστον εσωκομματικά).
  • Ορίζει αναγκαίες προϋποθέσεις (οι podemos είναι πολύ μπροστά ήδη…) για την τελική διαμόρφωση του ψηφοδελτίου, όπως: τουλάχιστον 50% γυναίκες, αποδοχή όρων που αφορούν στην συμμετοχή των βουλευτών μέσω της αποζημίωσης τους στη συνολικότερη λειτουργία και υποδομή του, αλληλεγγυης σε ακραία θύματα της κρίσης (σήμερα για παράδειγμα καταβάλλεται 20% κεντρικά, 20% σε δομές αλληλεγγυης και 20% ενίσχυση της οργανωτικής λειτουργίας…), όπως θα συμφωνηθεί καθολικά…».

Σήμερα 23 Δεκέμβρη, διάβασα μια ανακοίνωση της ΝΕ που καλεί «…κάθε δημοκρατικό πολίτη, που αποδέχεται τις αρχές της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και επιθυμεί να είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο στη Καστοριά, να δηλώσει την διαθεσιμότητά του είτε στο email: syrizakastoriasne@gmail.com, είτε στο τηλέφωνο: 2467024951. Αντίστοιχα, εκτός από τις αυτοπροτάσεις, μπορούν να γίνουν προτάσεις και για άλλους / άλλες υποψήφιους/ες. Οι προτάσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι την 29 Δεκεμβρίου 2014».

Καλό φαίνεται, ανοικτό κάλεσμα, πλην όμως μην διολισθήσει σε καθαρή Επίφαση, Δημοκρατίας , Συμμετοχής και Ουσιαστικής διερεύνησης για τις Υποψηφιότητες.

Η υπόθεση αυτή είναι πολύ σημαντική και χρειάζεται ανάλογη σοβαρότητα για να προωθηθεί με τον καλύτερο δυνατό δείκτη επιλογής.

Συνήθως πολλοί άξιοι άνθρωποι, είτε κομματικοί μας συντρόφισσες και σύντροφοι, είτε χρόνιοι φίλοι της Αριστερης Υπόθεσης, ακόμη και άνθρωποι που σήμερα κατανοούν την αναγκαιότητα συμπόρευσης με το ΣΥΡΙΖΑ, είναι χαμηλών τόνων, «ταπεινοί» και όχι τόσο εξωστρεφείς, που ούτε και να τους περνάει από το μυαλό αυτή η πιθανότητα, και αν δεν τους συζητήσουμε σε βάθος, αν δεν τους πείσουμε, δεν «ξεσηκώσουμε» τις αξιότητες τους για χρήση στην προσδοκώμενη ανατροπή, δεν θα «βγουν» εύκολα από το κουκούλι της απλής συμπόρευσης.

Συνεπώς δεν μπορεί να είναι μόνο κάλεσμα για πολίτη που.. «επιθυμεί να είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο στη Καστοριά, να δηλώσει την διαθεσιμότητά του…»

Αναγκαιούν οι διαβουλεύσεις με πρόσωπα, και συλλογικότητες ακόμη (που θα προταθούν από κοινού στην ΝΕ και στις Οργανώσεις Μελών).

Αναγκαιούν οι διαδικασίες στις Οργανώσεις Μελών, «…Οι Ν.Ε. σε συνεργασία με τις Ο.Μ. συγκροτούν κατάλογο υποψηφίων…», λέει το καταστατικό και η σχετική πρόταση της ΠΓ, για την πραγματικη συμμετοχή των μελών, ώστε να είναι κάθε πρόταση αξιόλογη, αξιοπρόσεκτη και μαχητή!

Είναι αδύνατη η σύγκλιση των Οργανώσεων Μελών πιθανώς ;

Τουλάχιστον οι Υποψηφιότητες (και της αρχικής πρότασης των 8 και η τελική των 4), να εγκριθούν από την Ολομέλεια των μελών ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς και να εχουν έτσι την απαιτουμένη δυναμική ανατροπής και εκλογικής νίκης.

Η εσωκομματική μας εμπειρία και πρακτική της μειωμένης σταυροδοσίας θα εξασφαλίσει κατά το δυνατόν την πιο πλουραλιστική εκπροσώπηση και θα είναι ίσως και αποτρεπτική διαδικασία, ουσιαστικών ή και μίζερων λόγων, για γκρίνιες και διαφωνιες.

Θα είναι σήμα πλεονεκτικής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ και βασικο στοιχείο συμμετοχής μελών και φίλων αλλά και της κοινωνικής Αριστεράς στην μεγάλη ειρηνική επανάσταση της αυριανής μέρας.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 24,Δεκέμβριος, 2014, 12:12 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr