“Δεν υπάρχει σάλιο” – Έκτακτα μέτρα για να μην υπάρξει στάση πληρωμών

Το ενδεχόμενο εκλογών έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών που κυριολεκτικά σπάει κουμπαράδες έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 24ωρα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, ενώ δεν παύει ο πονοκέφαλος των 4,5 δισ που πρέπει να βρει η χώρα για να πληρώσει τα δάνειά της μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Για ακόμη μια φορά μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια η χώρα ζει τον εφιάλτη της έλλειψης ρευστότητας. Το ενδεχόμενο εκλογών μπορεί να καθυστερήσει τη δόση ύψους 7,6 δισ. ευρώ.

Ομόλογα και γραμμάτια λήγουν μέσα στις επόμενες 90 ημέρες και ήδη για να μην υπάρξει πρόβλημα τα ταμιακά διαθέσιμα όλων των υπουργείων που έχουν διατεθεί ως σήμερα κάπου από συνολικά 468 λογαριασμούς συγκεντρώνονται στο λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών.
Είναι ωστόσο ένα ποσό που ξεκινάει από τα 500 εκατομμύρια και μετά βίας μπορεί να φτάσει ως το 1 δισεκατομμύριο ευρώ την ώρα που η χώρα χρειάζεται τετραπλάσια χρήματα.

Κάπως έτσι και για να μην υπάρξει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου σχεδιάζονται παράλληλες λύσεις που περιλαμβάνουν βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέσω repos από τους φορείς του Δημοσίου, που ως τώρα έχει αποφέρει στα Ταμεία περί τα 9 δισ. ευρώ.

Υπάρχει πάντα και το “μαξιλαράκι” του ΤΧΣ ύψους 3 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, όμως και πάλι η κατάσταση είναι οριακή και έτσι η χώρα ίσως εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας λόγω εκλογών χρειαστεί να προχωρήσει σε έκδοση τρίμηνων ή εξάμηνων εντόκων γραμματίων με τις προβλέψεις όμως να κάνουν λόγο για πολύ υψηλά επιτόκια που καθιστούν τον δανεισμό σχεδόν απαγορευτικό.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 26,Δεκέμβριος, 2014, 11:56 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr