ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΪΟΡΔΑΝΙΔΗ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ, αγαπητά μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, φίλες και φίλοι, σας ευχαριστούμε για τη σημερινή σας παρουσία. Σας ευχαριστούμε για τη δύναμη που μας δίνετε και τη στήριξή σας, για να δώσουμε μία μάχη που έχει ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον όλων μας, για το μέλλον των παιδιών μας.

Σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τώρα που μπορούμε με την αιρετή περιφέρεια να πάρουμε την τύχη του τόπου μας στα χέρια μας.

Βρισκόμαστε όλοι εδώ, έχουμε κοινό όραμα, αξίες, ανησυχίες και ιδέες, για να κάνουμε τη ζωή σε αυτή τη γωνιά της πατρίδας μας καλύτερη.

Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να αποτινάξουμε τη μιζέρια και να προχωρήσουμε μπροστά με ελπίδα για το μέλλον. Είμαστε εδώ όλοι μαζί γιατί ο αγώνας για να πετύχουμε αυτά που μας αξίζουν ξεκινά τώρα. αρχίζουμε μαζί.

Φίλες και φίλοι, ο συνδυασμός μας είναι ένας συνδυασμός ελπίδας και προοπτικής. Είναι ένας συνδυασμός νίκης. Είμαστε και θα είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε για τον τόπο μας, να αγωνιστούμε για τη Δυτική Μακεδονία, να προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε, να πετύχουμε.

Ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο αλλά και δύσκολο σε σχέση με άλλες περιοχές της πατρίδας μας. Είμαστε η μόνη περιφέρεια της Ελλάδας που δεν έχει θάλασσα, αλλά έχουμε ταυτόχρονα το 70% των επιφανειακών υδάτων της χώρας. Έχουμε τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς, αλλά έχουμε και σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω της ρύπανσης από τα εργοστάσια της ΔΕΗ.

Είμαστε σε κεντρική θέση στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά μέχρι χθες χωρίς την Εγνατία η πρόσβαση στις όμορες χώρες και στις μεγάλες πόλεις του εσωτερικού ήταν προβληματική. Έχουμε ανθρώπους με μεράκι, με ικανότητες, με δεξιότητες, αλλά πληττόμαστε από την ανεργία όσο καμία άλλη περιφέρεια στη χώρα.

Η δυτική Μακεδονία είναι ένας τόπος με τεράστιες δυνατότητες και δυναμική, αλλά και με μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα. Το 2002 η περιφέρεια εντασσόταν στις τέσσερις πιο πλούσιες περιφέρειες της χώρας. Σήμερα βρίσκεται στην 11η θέση. Θα διεκδικούσαμε τη θλιβερή πρωτιά στο δείκτη της φτώχειας εάν η παραγωγή της ενέργειας δεν άμβλυνε στατιστικά την εικόνα.

Οι δείκτες ευημερίας της περιφέρειας οδηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε ελεύθερη πτώση. Είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην ανεργία. Αρνητικές εξελίξεις υπήρχαν σε όλους τους κρίσιμους τομείς που στήριζαν την αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας. Η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας είναι μία περιφέρεια σε κρίση. Πρέπει άμεσα να επαναπροσδιορίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο και τις αναπτυξιακές μας επιλογές.

Η περιφέρειά μας για να επιβιώσει πρέπει να αναδειχθεί σε ένα σύγχρονο οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο, ανάμεσα στα δύο μεγάλα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Θεσσαλονίκης και τη νοτιοδυτική βαλκανική. Ουσιαστικά πρέπει να επικεντρωθούμε σε τρεις άξονες: Τον άξονα μιας νέας υπερτοπικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας με έμφαση στον τριτογενή τομέα, του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Δεύτερον, τον άξονα της ενέργειας, με νέες σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας.

Και τρίτον, τον άξονα του περιβάλλοντος, προτάσσοντας ένα φυσικό περιβάλλον προστατευμένο και υγιές, ικανό να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη. Όλοι οι άλλοι τομείς θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και υποστηρικτικά στο τρίπτυχο επιχειρηματικότητα – ενέργεια – περιβάλλον.

Πρέπει να επικεντρωθούμε στα έργα που θα στηρίξουν τις παραπάνω μεγάλες αναπτυξιακές επιλογές. Πρέπει να υπάρξει ένας ανασχεδιασμός τόσο του ΕΣΠΑ όσο και των εθνικών προγραμμάτων, προκειμένου να προχωρήσουν και κυρίως να ολοκληρωθούν οι μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Το πρόγραμμά μας το οποίο έχετε πάρει στα χέρια σας, έχει για όλα αυτά αναλυτικές αναφορές και δεν θα μπω τώρα σε λεπτομέρειες. Μέσα από το πρόγραμμά μας προβάλλουμε ουσιαστικά μία νέα αναπτυξιακή και κοινωνική συμφωνία με τους πολίτες της δυτικής Μακεδονίας.

Κάνουμε πράξη την ισόρροπη ανάπτυξη σε κάθε περιοχή της δυτικής Μακεδονίας και δημιουργούμε την ενιαία δυτικομακεδονική περιφερειακή συνείδηση.

Όμως, φίλες και φίλοι, θέλω να αναφερθώ λίγο περισσότερο σε ένα πολύ ουσιαστικό ζήτημα στο οποίο πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας. Είναι σαφές ότι ζούμε σε μία νέα εποχή. Ακούμε για Κοινωνία της Γνώσης, για νέα οικονομία, για Κοινωνία της Πληροφορίας, για τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, για καινοτομία. Υπάρχουν βαθιές τομές στον τρόπο που οργανώνεται η παραγωγή, στην εργασία, ο ελεύθερος χρόνος των ανθρώπων, η ίδια η ζωή.

Βαθιές τομές στις δεξιότητες και στις γνώσεις που οι εργαζόμενοι πρέπει να διαθέτουν, στο ρόλο που έχουν οι δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος στην περιφερειακή πολιτική και στην ανάπτυξη προβληματικών ή περιθωριακών περιοχών. Και τέλος, στην ίδια τη φύση της δημοκρατίας και τη διαφάνεια της λειτουργίας του κράτους.

Είναι σαφές ότι όποιος μείνει πίσω σε αυτά δεν θα προοδεύσει. Η ανάπτυξη πλέον βασίζεται στην ενσωμάτωση καινοτομίας σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις του οικονομικού και κοινωνικού βίου. Δυστυχώς στον ευρωπαϊκό πίνακα καινοτομίας, όπου κατατάσσονται οι περιφέρειες της Ευρώπης με βάση μία σύνθεση κριτηρίων, από τις 204 περιφέρειες της Ευρώπης η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στη 201 θέση, 3η από το τέλος.

Ε, λοιπόν αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Εάν θέλουμε να βρούμε το δρόμο της ανάπτυξης στο σύγχρονο κόσμο, θα πρέπει να δούμε τι γίνεται σε άλλες περιφέρειες της Ευρώπης που βρίσκονται αναπτυξιακά πολύ πιο μπροστά από εμάς. Και η απάντηση είναι μονολεκτική: Καινοτομία.

Η ανάπτυξη έρχεται μέσω της δημιουργίας πολυεπίπεδων συστημάτων διάδοσης της γνώσης και της καινοτομίας, όπου κυβέρνηση και περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορούν να παίζουν κεντρικό ρόλο, με την υιοθέτηση πρακτικών γρήγορης υλοποίησης των έργων και θεσμοθέτησης αποτελεσματικών μηχανισμών χρηματοδότησης και διάχυσης των καινοτομικών δράσεων.

Στο πλαίσιο αυτό για εμάς οι λέξεις κλειδιά είναι οι εξής: Αλλαγή, επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, έρευνα, γνώση, εφεύρεση, ευρεσιτεχνία, δημιουργικότητα, φαντασία, δικτύωση, συνεργασία, συνέπεια, αξιοπιστία, ποιότητα, αριστεία.

Αυτά είναι αξίες και αρετές που θα πρέπει να εμφυσήσουμε στους νέους επιχειρηματίες, στους ερευνητές, τους νέους επιστήμονες. Και χρέος της πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και γενικά των κοινωνικών φορέων και εταίρων είναι να βοηθήσει ο καθένας από τη μεριά του.

Έχουμε στην περιφέρειά μας το δεύτερο μεγαλύτερο ΤΕΙ της χώρας. Έχουμε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχουμε δομές Δια Βίου Μάθησης που σύντομα θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο αυτών των Ιδρυμάτων. Έχουμε το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας εδώ στα Κοίλα. Έχουμε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Στερεών Καυσίμων στην Πτολεμαΐδα, το ΙΓΜΕ στην Κοζάνη. Έχουμε φορείς έρευνας που πρέπει να αξιοποιήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

Εμείς θα βάλουμε ως μετρήσιμο στόχο να ανέβει μέσα στη θητεία μας η Δυτική Μακεδονία τουλάχιστον 10 θέσεις στον ευρωπαϊκό πίνακα καινοτομίας. Μόνον όταν βάζουμε μετρήσιμους στόχους και κάνουμε το παν για να τους υλοποιήσουμε, μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες.

Φίλες και φίλοι, αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές. Το διακύβευμα είναι μεγάλο και οι αποφάσεις των πολιτών θα κρίνουν πολλά. Στις εκλογές όλα έχουν τη σημασία τους, και τα προγράμματα και οι ιδέες και τα πρόσωπα, αλλά και η γενικότερη πολιτική συγκυρία.

Σε αυτές τις εκλογές κάποιοι θέλουν να πείσουν τους πολίτες ότι έκαναν σημαντικό έργο. Αποκαλούν το μηδενικό τους έργο παρακαταθήκη και θέλουν να μας πείσουν ότι υπάρχει δήθεν απαίτηση των πολιτών να συνεχίσουν αυτό το δήθεν έργο τους. Ταυτόχρονα θέλουν να μας πείσουν ότι προέρχονται από παρθενογένεση και ότι δεν ευθύνονται για την τεράστια καθυστέρηση και τα τραγικά σφάλματα της προηγούμενης διακυβέρνησης. Ε, λοιπόν, δεν καταφέρνουν να πείσουν ούτε τον εαυτό τους.

Οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας δεν μένουν στο ίδιο έργο θεατές. Δεν θα ζήσει ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία αυτό που έζησε ο Νομός Κοζάνης τα τέσσερα τελευταία χρόνια, δηλαδή την ανυπαρξία έργου. Οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας προχωρούν μπροστά και ανοίγουν προοπτικές γιατί μέρα με τη μέρα βλέπουν ότι υπάρχει ελπίδα για κάτι καλύτερο, γιατί μέρα με τη μέρα μας βλέπουν δίπλα τους και πείθονται ότι έχουμε πάθος και πίστη στις δυνατότητές μας να πετύχουμε.

Όμως, φίλες και φίλοι, σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας. Σήμερα είναι μια μέρα που αυτό το νιώθουμε ακόμα περισσότερο, όταν βλέπουμε μαζί μας τόσα μέλη της κυβέρνησης. Σήμερα είναι μια μέρα που για μένα προσωπικά θα μείνει χαραγμένη όχι μόνο στη μνήμη μου, αλλά και στην ψυχή μου, γιατί είναι μεγάλη τιμή και συγκίνηση να είναι εδώ κοντά μας ένας ξεχωριστός άνθρωπος.

Είναι μαζί μας ο άνθρωπος που αγωνίζεται νύχτα και μέρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να βγει η πατρίδα μας από το αδιέξοδο, για να ανακτήσει η Ελλάδα τη χαμένη της αξιοπιστία, για να ξαναβρούμε όλοι εμείς, όλοι οι Έλληνες το χαμόγελο και την αισιοδοξία για τη ζωή.

Είναι μαζί μας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Γιώργος Παπανδρέου. Καλούμε τον Πρωθυπουργό στο βήμα.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 1,Νοεμβρίου, 2010, 9:04 πμ. στις Κατηγορίες ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ & Περιφερειακές ΕΚΛΟΓΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση
Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr