Οι ημερομηνίες «κλειδιά» μετά τις εκλογές

Αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις θα είναι από τη Δευτέρα κι όλας η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Η νέα ηγεσία της χώρας θα πρέπει μέσα σε λίγες μέρες να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να διευθετήσει τα της αξιολόγησης και αυτά αφού πρώτα έχει σχηματίσει κυβέρνηση.

Αναλυτικά οι κρίσιμες ημερομηνίες μετά τις εκλογές είναι οι ακόλουθες:

 

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου

Τη Δευτέρα μετά τις εκλογές εφόσον έχει προκύψει πρώτο κόμμα με αυτοδυναμία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνηση στον αρχηγό του. Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία τότε ο κ. Παπούλιας τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη θα δώσει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που διαρκεί τρεις ημέρες.

Αν αποτύχει η εντολή τότε ο ΠτΔ θα δώσει εντολή στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος στο τέλος της εβδομάδας, διάρκειας τριών ημερών. Αν αποτύχει και αυτή η εντολή τότε ο κ. Παπούλιας θα δώσει εντολή στο τρίτο κόμμα.

 

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου

Περίπου στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και αν όλες οι διερευνητικές εντολές αποτύχουν, τότε ο κ. Παπούλιας θα καλέσει σε διάλογο όλους τους αρχηγούς των κομμάτων. Η προσπάθεια αυτή μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, ενώ αν δεν τελεσφορήσει τότε θα σχηματιστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού από όλα τα κόμματα με στόχο τη διενέργεια εκλογών.

 

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου

Η πρώτη ψηφοφορία για εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να ξεκινήσει δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές, αφού έχουν συγκροτηθεί το προεδρείο της βουλής και οι κοινοβουλευτικές ομάδες.

Στην τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτούνται 180 ψήφοι. Αν δεν επιτευχθεί, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες (πέμπτη ψηφοφορία).

 

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με το Σύνταγμα το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου θα έχουμε νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς – αν αποτύχει και η πέμπτη ψηφοφορία – κατά την έκτη, πλέον απαιτείται σχετική πλειοψηφία.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 24,Ιανουάριος, 2015, 11:03 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr