Ο άγριος εμπαιγμός 400.000 φορολογουμένων λίγες ημέρες πριν την κάλπη

Δύο φορές τον χρόνο, περίπου 400.000 αγρότες περιμένουν ως «μάννα εξ’ ουρανού» την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης που δικαιούνταν για την αγορά πετρελαίου κίνησης. Ουρές ατελείωτες σχηματίζονταν στα ΑΤΜ της Αγροτικής και μετά της Πειραιώς κάθε φορά που έπεφτε «σύρμα» ότι μπήκαν τα λεφτά. Αυτή τη φορά, με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών, στις αγροτικές περιοχές επικρατεί η απόλυτη σύγχυση. Ενώ το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση ότι καταβάλλεται «σταδιακά» ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, οι περισσότεροι που έσπευσαν στα ATM έμειναν με την κάρτα στο χέρι. Ουδείς από το υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να εξηγήσει τι έχει συμβεί ενώ στα χωριά εκτυλίσσονται  κωμικοτραγικές καταστάσεις. Ο ένας ξάδερφος να τσακώνεται με τον άλλον γιατί ο ένας που βρήκε λεφτά στον λογαριασμό του, έστειλε και τον άλλον στην τράπεζα χωρίς όμως κανέναν απολύτως λόγο.

Από το ρεπορτάζ του fpress.gr προκύπτει ότι η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ήταν παραπλανητική καθώς απέκρυπτε την πλήρη αλήθεια. Τι έλεγε η ανακοίνωση; «Από την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να πιστώνονται σταδιακά στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά επιστροφής της β΄ δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που αφορά στο γεωργικό πετρέλαιο». Πήγε ο κόσμος την Πέμπτη, δεν βρήκε χρήματα. Πήγε την Παρασκευή και πάλι τίποτα.

Τι έχει συμβεί; Μετά την ψήφιση σχετικού νόμου, ακόμη και τα ποσά που δικαιούνται οι αγρότες από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου (είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ και καταβάλλονται δύο φορές τον χρόνο) πρέπει να συμψηφιστούν με οφειλές που ενδεχομένως έχει ο αγρότης στο ασφαλιστικό του ταμείο, δηλαδή στον ΟΓΑ. Συμψηφισμός γίνεται επίσης με πιθανές βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

Για να γίνει ο συμψηφισμός, πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία διασταυρώσεων ώστε να εντοπιστούν τα ποσά, να παρακρατηθούν και να αποδοθεί η διαφορά. Η κυρία Σαββαίδου αποφάσισε τρεις ημέρες πριν από την κάλπη να «ξεχωρίσει» αυτούς που δεν είχαν οφειλές, να τους πληρώσει και να αφήσει όλους τους υπόλοιπους για αργότερα (δηλαδή για μετά την κάλπη).

Προφανώς σε αυτούς που έμειναν απλήρωτοι δεν ήθελε να τους …πικράνει. από τώρα λέγοντας εγκαίρως την αλήθεια: «θα δούμε αν θα πάρετε χρήματα αφού γίνει ο συμψηφισμός». Τους αφήνει να πηγαινοέρχονται από το χωριό τους στην τράπεζα διανύοντας πολλές φορές αποστάσεις 10αδων χιλιομέτρων και περιμένει να αποκαλύψει την αλήθεια μετά την κάλπη. Ποια είναι η αλήθεια; Ότι πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, δεν πρόκειται να δουν ευρώ τσακιστό καθώς ότι ποσό δικαιούνται θα το απορροφήσει ο ΟΓΑ λόγω οφειλών.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 24,Ιανουάριος, 2015, 11:04 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr