Επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις

Την επαναφορά όλου του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων με νομοθετική ρύθμιση προωθεί το υπουργείο Εργασίας, που παράλληλα αναζητά τη χρυσή τομή για τον κατώτατο μισθό.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος (αριστερά) με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα (δεξιά) σε παλαιότερη επίσκεψή τους στο Μέγαρο Μαξίμου

Από την πλευρά τους οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν οι όποιες αλλαγές να γίνουν ύστερα από διάλογο και οι όποιες παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό να συνδυαστούν με τη χορήγηση κινήτρων.

Σε πρώτη φάση ο νέος υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης θα προωθήσει νομοσχέδιο για την επαναφορά μίας σειράς διατάξεων που σχετίζονται με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι ρυθμίσεις αυτές σχετίζονται με την επεκτασιμότητα των συμβάσεων εργασίας, τη μετενέργεια, αλλά και τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Στο «μέτωπο» του κατώτατου μισθού, δύο είναι οι επιλογές που έχει το υπουργείο Εργασίας:

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης θα προωθήσει νομοσχέδιο για την επαναφορά διατάξεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης θα προωθήσει νομοσχέδιο για την επαναφορά διατάξεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
 • Η άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού με ρύθμιση ή η κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου και η παραπομπή του θέματος στους κοινωνικούς εταίρους.
 • Η δεύτερη επιλογή εκτιμάται πως είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί -αν και τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί- και σε αυτή την περίπτωση εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ θα κληθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για νέα εθνική συλλογική σύμβαση.

Οι όποιες παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό αναμένεται θα συνοδευτούν από τη χορήγηση κινήτρων στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Τα κίνητρα αυτά θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα και ήδη εξετάζονται εναλλακτικές προτάσεις, καθώς στόχος είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού να μην επηρεάσει αρνητικά την αγορά και την απασχόληση.

Κίνητρα
Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, ενώ πακέτο μέτρων θα υπάρξει για τους ελεύθερους επαγγελματίες (κυρίως σε θέματα που έχουν σχέση με το Ασφαλιστικό). Τα θέματα αυτά σχετίζονται και με παρεμβάσεις που ενδεχομένως θα γίνουν στη ρύθμιση των οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία (η οποία έχει πλέον βαλτώσει).

Σημειώνεται πως το 2012 ο κατώτατος μισθός -που προβλεπόταν στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας- είχε μειωθεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, υποχώρησε στα 586 ευρώ από τα 751 ευρώ (δηλαδή μείωση 22%) για τους εργαζομένους άνω των 25 ετών και στα 510 ευρώ για τους νέους (μείωση 32%).

Οσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι διατάξεις που καλείται να ρυθμίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι οι εξής:

 • Η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή η εφαρμογή τους και από εργοδότες που δεν είναι στις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις.
 • Η διάρκεια της μετενέργειας (που από το 2012 έχει περιοριστεί από τους έξι στους τρεις μήνες).
 • Η διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Σημειώνεται πως στον ΟΜΕΔ προσφεύγουν εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις σε περίπτωση που δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία.
 • Τα επιδόματα που θα καλύπτονται κατά τη διάρκεια της μετενέργειας (π.χ. γάμου) των συλλογικών συμβάσεων.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί πως ο νέος υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην επαναφορά της προστατευτικής νομοθεσίας για τον θεσμό των απολύσεων και στην κατάργηση του νόμου για επιστράτευση.

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
«Αυξήσεις μισθών μόνο με τη χορήγηση κινήτρων στις επιχειρήσεις»

Την ανάγκη οι όποιες παρεμβάσεις να γίνουν μετά από διάλογο, στην περίπτωση αυξήσεων των μισθών και να συνδυαστούν με τη χορήγηση κινήτρων στις επιχειρήσεις, τονίζουν εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων.

Κύκλοι του ΣΕΒ σημειώνουν πως «τα θέματα τα εργασιακά και της απασχόλησης θα πρέπει να επιλύονται όσο είναι δυνατό στο πλαίσιο του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων ή με τριμερή διαβούλευση».

Σε σχέση με το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν ότι «ο ΣΕΒ εκπροσωπεί οργανωμένες επιχειρήσεις που στην πλειοψηφία τους αμείβουν τους εργαζόμενους με μισθούς που υπερβαίνουν το επίπεδο του κατώτατου μισθού. Είναι άλλωστε και οι κύριοι αιμοδότες στα ασφαλιστικά ταμεία και τα φορολογικά έσοδα».

Σε σχέση με το ενδεχόμενο λήψης απόφασης για τα εργασιακά, κύκλοι του ΣΕΒ λένε ότι «πριν ληφθεί οποιαδήποτε πολιτική απόφαση για τα εργασιακά είναι αναγκαίο και πολύ χρήσιμο να προηγηθεί μία διαβούλευση του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους».

Επίσης τα ίδια στελέχη τονίζουν: «Θέλουμε να συνεργαστούμε με το υπουργείο Εργασίας και θα προσέλθουμε στον διάλογο με καλή πίστη. Ο ΣΕΒ έχει επεξεργαστεί θέσεις που στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης».

Οι εμποροβιοτέχνες
Μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η εθνική συλλογική σύμβαση και ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να επαναφέρει την εργατική νομοθεσία όπως ήταν πριν από Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 (δηλαδή μετενέργεια, επεκτασιμότητα συλλογικών συμβάσεων) και στη συνέχεια να καθοριστεί ο μισθός μετά από διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με μείωση του φορολογικού κόστους, των εργοδοτικών εισφορών, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (έμποροι) Βασίλης Κορκίδης τονίζει σε δηλώσεις του πως «η επαναφορά του κοινωνικού διαλόγου και η αναβάθμιση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων εργοδοτών και εργαζόμενων δεν μπορεί να είναι επιλογή, αλλά βασική προϋπόθεση στα εργασιακά θέματα της ελληνικής αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ επαναφέρει την πρότασή της για σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ».

Παράλληλα, ο πρόεδρος των εμπόρων σημειώνει πως «η αύξηση του κατώτατου μισθού καλό θα είναι να συνοδευτεί και από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων· σκοπός μας δεν θα πρέπει να είναι η χρηματοδότηση της ανεργίας, αλλά της εργασίας».

Η ΓΣΕΕ ΖΗΤΑ
Τώρα διάλογος για υπογραφή εθνικής ΣΣΕ

Την άμεση έναρξη διαλόγου για την υπογραφή νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης έχει ζητήσει με επιστολή της στις εργοδοτικές οργανώσεις η ΓΣΕΕ. Η Συνομοσπονδία μεταξύ άλλων ζητά:

 • Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,39 ευρώ και του κατώτατου ημερομίσθιου στα 33,57 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους με την προσαύξηση των τριετιών.
 • Την καθολικότητα ισχύος του συνόλου των όρων, οικονομικών και θεσμικών, της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
 • Την άμεση ισχύ της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων.
 • Την επαναφορά του εύρους της μετενέργειας για όλους τους όρους των συλλογικών συμβάσεων.
 • Την ενσωμάτωση της συμφωνίας της Γενεύης για καμία αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, την ανταπεργία και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Στο μεταξύ, την υποχώρηση των κλαδικών συμβάσεων και την «αντικατάστασή» τους με επιχειρησιακές ή ατομικές δείχνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ.

Ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο στην αγορά εργασίας, με τους μισθούς -στις περισσότερες περιπτώσεις- να μη ρυθμίζονται πλέον σε επίπεδο κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό πως οκτώ στους δέκα μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα απασχολούνται πλέον με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις.

Μάλιστα, σε ορισμένες συμβάσεις εκτός από μισθολογικά θέματα ρυθμίζονται και ζητήματα που σχετίζονται με το ωράριο και τις συνθήκες απασχόλησης (διευθέτηση χρόνου, εκ περιτροπής εργασία).

Ενδεικτικά αναφέρεται πως τον Νοέμβριο του 2012 έως και τον Δεκέμβριο του 2013 υπήρξαν συνολικά 568 συμβάσεις. Από αυτές μόνο οι 13 είναι κλαδικές και οι 10 είναι ομοιοεπαγγελματικές, ενώ οι 544 είναι επιχειρησιακές συμβάσεις.

Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται σε έρευνα που είχε πραγματοποιήσει για τον τομέα εργασιακών σχέσεων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ ο Απόστολος Καψάλης, με συντονιστή τον Γιάννη Κουζή.

Για παράδειγμα πέρυσι υπήρξαν μόλις 14 κλαδικές συμβάσεις και 5 ομοιοεπαγγελματικές, ενώ οι υπόλοιπες 280 συμβάσεις που έχουν καταγραφεί είναι επιχειρησιακές.

Στην έρευνα τονίζονται τα εξής συμπεράσματα:

 • Τέσσερις στις δέκα επιχειρησιακές συμβάσεις υπογράφονται από σωματείο και οι υπόλοιπες από ένωση προσώπων.
 • Μόνο δύο συμβάσεις προέβλεπαν αυξήσεις, ενώ σε 100 περιπτώσεις υπήρχε συμφωνία για «πάγωμα μισθών». Στις περισσότερες περιπτώσεις οι συμβάσεις προέβλεπαν μείωση μισθών.
 • Σε 21 περιπτώσεις επιχειρησιακών συμβάσεων προβλεπόταν διαφορετική μεταχείριση των νεοπροσλαμβανομένων σε σχέση με όσους απασχολούνταν ήδη.
 • Σε 18 περιπτώσεις συμβάσεων ρυθμίζονται και θέματα που σχετίζονται με το ωράριο (π.χ. διευθέτηση χρόνου εργασίας, μονομερής επιβολή διακεκομμένου ωραρίου).
 • Σε 21 συμβάσεις προβλέπεται εκ περιτροπής εργασία.

Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ- Χ. ΚΟΛΩΝΑΣ – ΕΘΝΟΣ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 1,Φεβρουάριος, 2015, 8:16 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις”

 1. Kostas

  Ο σκουρλετης θα αφήσει ποτέ αυτή τη χώρα ήσυχη ? Η θα προκαλεί μονίμως πρόβλημα;

Δώστε απάντησηΠροβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr