Σφοδρή επίθεση του Γιώργου Πετκανά στους πολιτικούς υπεύθυνους για την «κατάντια» του Τ.Ε.Ι. Καστοριάς

«Σφραγίζεται η είσοδος» του Τ.Ε.Ι. Καστοριάς;

Του Γιώργου Πετκανά – 

Η ιστορία έρχεται από το παρελθόν όταν η ΕΔΗΚΑ  ΑΕ (Εκθετήριο Δημοπρατήριο Καστοριάς – Ανώνυμη Εταιρεία) παραχώρησε το κτήριο ιδιοκτησίας της το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Φούρκα της Δημοτικής Κοινότητας Μανιάκων του Δήμου Καστοριάς για την ίδρυση – στέγαση του Τ.Ε.Ι.

Ήταν τα χρόνια εκείνα που σε κάθε χωριό ανεγείρονταν πολιτιστικό κέντρο, σε κάθε πόλη γυμναστήριο και σε κάθε πρωτεύουσα Νομού της χώρας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Το πρώτο Τ.Ε.Ι. Διεθνούς Εμπορίου έκανε την εμφάνισή του τη δεκαετία 1990 στην Καστοριά με ελάχιστους αρχικά φοιτητές, οι οποίοι με τον καιρό αυξάνονταν. Στη συνέχεια η ίδρυση δύο ακόμη τμημάτων Δημοσίων Σχέσεων – Επικοινωνίας και Πληροφορικής, ανέβασαν τον αριθμό των φοιτητών σε χιλιάδες, με αποτέλεσμα το μικρό κτήριο της ΕΔΗΚΑ ΑΕ που φιλοξενούσε τη φοιτητική κοινότητα μέχρι τότε να ασφυκτιά.

Με γενναία απόφαση του Υπουργείου Παιδείας κατασκευάζονται πολυτελείς κτηριακές εγκαταστάσεις, σε παρακείμενο χώρο, με σύγχρονες υποδομές και προδιαγραφές, όπου στεγάζει πλέον τα πολυπληθή Τ.Ε.Ι. Καστοριάς. Ωστόσο μέρος των εγκαταστάσεων της ΕΔΗΚΑ ΑΕ συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ως βοηθητικοί χώροι.

Κύλησε «αρκετό νερό στ΄ αυλάκι» από τότε με το τραγικό σχέδιο Αθηνά του Υπουργείου Παιδείας, να ωθεί σε φθίνουσα πορεία τις σχολές του Τ.Ε.Ι. Καστοριάς. Μια πορεία φθίνουσα που δεν κατάφεραν να αποτρέψουν οι τοπικοί φορείς, ιδιαιτέρως δε η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και οι Βουλευτές της περιοχής. Αντιθέτως όμοροι νομοί κατάφεραν να συγκεντρώσουν «τα υπόλοιπα περιφέρειας» τόσο σε τμήματα, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, διατυμπανίζοντας μάλιστα στις τελευταίες εθνικές εκλογές 2015 τα κατορθώματα και τα επιτεύγματα που κατάφεραν εις βάρος της Καστοριάς, των Καστοριανών, της τοπικής οικονομίας και ότι άλλο μπορεί να συνεπάγεται η «υφαρπαγή» αυτή.

Στην τελευταία τηλεοπτική του εμφάνιση ο Πρόεδρος της ΕΔΗΚΑ  ΑΕ κ. Αχιλλέας Ευαγγέλου και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Forum Επικαιρότητας» του WEST CHANNEL δήλωσε με σαφήνεια πως θα «σφραγίσει την είσοδο» ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση και να μην έχει τη δυνατότητα κανείς να εισέλθει μέσα στα κτήρια. Ακόμη θα προβεί «σε κατασχέσεις λογαριασμών» εάν η Διοίκηση του Τ.Ε.Ι. Καστοριάς δεν καταβάλλει τα οφειλόμενα μισθώματα που ανέρχονται στο ουκ ευκαταφρόνητο ποσό του 1 εκ. ευρώ για τα παρελθόντα έτη που πιθανόν να επιβαρύνονται με πρόστιμα και προσαυξήσεις. Νομικοί κύκλοι αναφέρουν πως πρόκειται για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι άμεσα εκτελεστές και η ΕΔΗΚΑ Ανώνυμη Εταιρεία έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε εισπρακτικά ή αναγκαστικά μέτρα κατά του Τ.Ε.Ι.

Η «πάσα» καταλήγει στους Βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, τον κυβερνητικό κ. Ε. Διαμαντόπουλο, και την κ. Μ. Αντωνίου της Νέας Δημοκρατίας. Αρκεί αυτοί να μην «πετάξουν την μπάλα στην κερκίδα». Διότι όπως και οι ίδιοι γνωρίζουν, προκάτοχοι τους με ενέργειες κατάφεραν την ίδρυση Πανεπιστημίων στην ακριτική πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Ας μην είναι αυτοί σήμερα που θα παραδώσουν τα κλειδιά…

 

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 20,Φεβρουάριος, 2015, 11:22 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

5 Σχόλια για “Σφοδρή επίθεση του Γιώργου Πετκανά στους πολιτικούς υπεύθυνους για την «κατάντια» του Τ.Ε.Ι. Καστοριάς”

 1. 3)η αντιπαράθεση από τα ΜΜΕ….-Πάντα μοι έξεστι αλλ’ ου πάντα συμφέρει- για να τελειώνουμε με …το λεξιλόγιο της Εκκλησίας μας.-

  Τι προβλημα υπάρχει με τα εισαγωγικά?-

 2. )

  1)οι συμπατριώτες σου έκαναν -σύλλογο ιδιοκτητων ενοικιαστών-

  2)δεν άκουσα οι συμπατριώτες σου να ιδρύουν κανεναν -σύλλογοφίλων ΤΕΙ-,που να ενδιαφέρεται….
  3) ακούγονται εκφράσεις του τύπου: -θα σφραγίσω την είσοδο- θα -κατάσχω λογαριασμούς-κ.λ άσε που…

 3. 1)έμαθα ότι οι συμπατριώτες σου έκαναν <> .Καλά κάνανε…..
  2)Όμως δεν άκουσα οι συμπατριώτες σου να ιδρύουν κανέναν <>,που να εμδιαφέρεταιγια τον εξωραϊσμό…..
  3)…όταν δημόσια ακούγονται εκφράσεις του τύπου: <>,θα <>κ.λ άσε που…

  Υ.Γ Γιατί <> οι πάρα πάνω φράσεις από το κείμενο ?και αλλοιώνεται όλο του το νόημα?

 4. Όπως σχεδόν όλοι ξέρουμε,το κάθε πράγμα -εκτός ίσωςτων μαθηματικών-μπορεί κανείς να το δεί από πολλές σκοπιές.
  Πάμε λοιπόν στην ΕΔΗΚΑ .ΑΕ ,η οποία καλά κάνει και ζητάει τα χρωστούμενα από την Διοίκηση του ΤΕΙ,δηλαδή από το Κράτος,αφού δεν τα πληρώθηκε. Κανείς δεν διαφωνεί.
  Όμως το Κράτος μπορεί να πεί: Κυρία….ΕΔΗΚΑ είκοσι χρόνια τώρα, σου εξασφάλισα 500 φοιτητές σε σταθερή ετήσια βάση. Όλοι αυτοί από 200 ευρώ ενοίκιο που πληρώνουν στους ιδιοκτήτες σπιτιών της πόλης σου,είναι 10 χιλ.το μήνα,εκατό το χρόνο,2,4 εκατομμύρια στα είκοσι χρόνια! Άρα δεν σου χρωστάω,αλλά μου χρωστάς 1,4 εκ. κ΄από πάνω φωνάζεις κιόλας! Άχόρταγη και άπληστη!
  Ακόμη το κράτος μπορεί να πεί: Κυρία …ΕΔΗΚΑ ,λίγο μετά την ίδρυση του ΤΕΙ σου,έμαθα ότι οι συμπατριώτες σου έκαναν <>.Καλά κάνανε! Αφού οι άνθρωποι που νοικιάζουν την περιουσία τους,όταν είναι ενωμένοι, τα συμφέροντά τους μεγιστοποιούνται. Όμως δεν άκουσα οι συμπατριώτες σου να ιδρύουν κανέναν <,που να ενδιαφέρεται για τον εξωραϊσμό του Ιδρύματος-όταν αυτό λειτουργούσε στο παλιό κτίριο,δίπλα του υπήρχε νεκροταφείο μηχανημάτων της Νομαρχίας που το …αναβάθμιζε! -να αναμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου π.χ με ένα πάρκο βρε αδερφέ,να αναδείξει το Ίδρυμα έστω εξωτερικά και να το κάνει στολίδι της περιοχής,στολίδι του Νομού και όχι μόνο στιλίδι του ….πορτοφολιού του…
  Δε φτάνει κανείς να έχει ένα ανώτερο Ίδρυμα στη περιοχή του,πρέπει να είναι και άξιος ενός τέτοιου Ιδρύματος!
  Που το πάω? Για να τελειώνω: Καλά κάνει και ζητάει τα λεφτά της ηΕΔΗΚΑ , αλλά να έχει υπ ‘ όψην της ,ότι δεν τα ζητάει από κανέναν έμπορο,αλλά από ένα Ίδρυμα Κοινωνικό, και αυτό μοιραία ,ξυπνάει και διεγείρει κοινωνικά αντανακλαστικά από όλους τους χώρους και όλες τις ιδεολογίες…Ιδιαίτερα όταν δημόσια ακούγονται εκφράσεις του τύπου: <>,θα <>κ.λ άσε που ,με μια τέτοια αντιπαράθεση δυσφημείται ολόκληρος ο Νομός….Μακριά λοιπόν ,πολύ μακριά αυτή η αντιπαράθεση από τα ΜΜΕ…<> για να τελειώνουμε με… το λεξιλόγιο της Εκκλησίας μας.-

 5. Bast

  Για την κατάντια της ΔΕΥΑΚ … Βούβα ??? κανει και πολιτική ..

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr