Άναψε ξανά το φιτίλι της «βόμβας» του ΟΑΕΕ

Με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση τουλάχιστον θα συγκεντρωθούν τα αναγκαία χρήματα στον ΟΑΕΕ για να πληρωθούν κανονικά οι συντάξεις του Απριλίου.

Το ίδιο, μάλιστα, έγινε και τους δύο προηγούμενους μήνες του 2015 και το ίδιο θα γίνει και για τους επόμενους τρεις – τέσσερις μήνες. Δηλαδή, μέχρι τον Ιούνιο – Ιούλιο, το κράτος «θα τρέξει γρηγορότερα τη χρηματοδότηση» του ΟΑΕΕ σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπ. Εργασίας. Το γεγονός αυτό κάνει μέλη του ΔΣ του ΟΑΕΕ, με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr να φοβούνται πως φέτος η προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση δεν θα τελειώσει το Σεπτέμβριο όπως πέρσι, αλλά πιθανόν λίγο νωρίτερα, αφήνοντας πίσω μία «τρύπα»  550 – 730 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ταμείου (15 -22% των ετήσιων συνταξιοδοτικών δαπανών για το εν λόγω ταμείο).

Μάταια, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναμένει κανείς πως αυτή η «τρύπα» θα γεμίσει από τρέχουσες ή ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές.

Με τους ρυθμούς πτώσης των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από τις αρχές του έτους εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του έτους ο ΟΑΕΕ θα έχουν χαθεί γύρω στα 300 – 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι, δηλαδή 100 εκατ. ευρώ… περισσότερα από εκείνα που προσδοκά το Υπ. Εργασίας από την νέα ρύθμιση οφειλών με 100 δόσεις (200 – 250μ εκατ. ευρώ).  Αν σε αυτές τις απώλειες προστεθούν και εκείνες που θα προκύψουν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ από τη δυνατότητα επιλογής μίας ακόμα κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης (80 εκατ. ευρώ), τότε το έλλειμμα το οποίο θα πρέπει να καλύψει το κράτος –για να μην μειωθούν οι συντάξεις- φτάνει, πράγματι, τα 730 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Capital.gr από το Υπουργείο Εργασίας, το κράτος θα συνεισφέρει στο ασφαλιστικό ταμείο των μικρομεσαίων επιχειρηματιών 15 – 20 εκατ. ευρώ περισσότερα από εκείνα που είχε αρχικά προγραμματίσει για τις συντάξεις του Απριλίου που θα καταβληθούν την 1η του μηνός. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 5% των μηνιαίων συνταξιοδοτικών δαπανών του ΟΑΕΕ, οι οποίες ανέρχονται κοντά στα 271 εκατ. ευρώ.

Γιατί χρειάζεται να βάλει το κράτος βαθύτερα στην τσέπη το χέρι του για να πληρωθούν οι συντάξεις 365.310 συνταξιούχους του ΟΑΕΕ; Οι ίδιες πηγές του Capital.gr πως αυτή η επιπλέον χρηματοδότηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές στο α’ δίμηνο του 2015 ήταν κατά τουλάχιστον 10% λιγότερα από τις ασφαλιστικές εισφορές του αντίστοιχου διμήνου του 2014. Στην πτώση αυτή έχει συμβάλει το γεγονός ότι έχουν πέσει στο ήμισυ και τα έσοδα από τη ισχύουσα, ακόμα, ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών βάσει του νόμου 4305/2014.   capital.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 13,Μάρτιος, 2015, 8:44 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντησηΠρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr