Ξεκίνησε η 35η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς

10:23 – Η 35η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς που ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία της και θα διαρκέσει ως την Κυριακή 9 Μαΐου στο Εκθετήριο Δημοπρατήριο είναι όχι μόνο η μεγαλύτερη της ιστορίας της από


πλευρά συμμετοχών αλλά είναι και η μεγαλύτερη σε χώρο, μια και ένας καινούριος χώρος κτίστηκε στην μια πλευρά του Δημοπρατηρίου με έξοδα του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς.

Μιλώντας στον Αγιασμό που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Συνδέσμου γουνοποιών Καστοριάς κ Ηρακλής Καλλισθένης επισήμανε ότι:

«Παρά τις οικονομικές δυσκολίες πήραμε μια μεγάλη απόφαση να οικοδομήσουμε 3.200 τ.μ. ένα μοντέρνο Εκθετήριο που θα ανήκει στους γουνοποιούς της Δυτικής Μακεδονίας και θα χρησιμοποιηθεί και για πολλές άλλες χρήσεις στη διάρκεια του χρόνου.

Πιστεύω ότι παρουσιάζουμε μια πολύ καλή Έκθεση με αξιόλογα εμπορεύματα και καλά περίπτερα που για αυτό γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους συμμετέχοντες.

Το κτίριο που κατασκευάστηκε τώρα θα πληρωθεί από τις συμμετοχές των εκθετών και από τις δωρεές των Δημοπρασιών και έτσι μόνο εξασφαλίζουμε την αποπληρωμή του, μέχρι και την 36η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς.

Σε δελτίο τύπου του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς αναφέρεται ότι φέτος συμμετέχουν 130 εκθέτες μεταξύ των οποίων από την Ελλάδα οι περισσότεροι και από από την Ιταλία, Ρωσία, Αμερική, Καναδά Δανία, Φινλανδία Τουρκία και Τσεχία . Πέρυσι ήταν 125.

Σε σχέση με τον χώρο τα τετραγωνικά είναι φέτος 7.700 έναντι 6.900 που ήταν πέρυσι.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος ο κ Καλλισθένης υπογράμμισε ότι: «Ο κλάδος της γούνας πέρασε δύο πολύ δύσκολες χρονιές και τώρα διανύουμε τον τρίτο. Το 2008 μέχρι τον Σεπτέμβριο όλα πήγαιναν καλά. Οι τιμές των δερμάτων είχαν ανέβει πάρα πολύ. Οι Έλληνες αγοράσανε σε όλες τις Δημοπρασίες πολλά δέρματα, γιατί είχαν πολλές παραγγελίες. Στα τέλη Σεπτεμβρίου έγινε το μεγάλο κραχ.

Οικονομική κρίση παγκοσμίως. Καταστράφηκαν τα πάντα. Έτσι επάνω στο άνθος έπεσε το χαλάζι.

Από 100 δολάρια το δέρμα έπεσε στα 40 δολάρια. Οι παραγγελίες ακυρώθηκαν και για μια στιγμή όλα καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με τις δικές μου εκτιμήσεις χάθηκαν 150.000.000 το λιγότερο.

Το 2009 με φθηνά δέρματα προσπαθήσαμε να διορθώσουμε το αδιόρθωτο.

Δεν υπήρχε αγορά, ούτε χρήματα να κάνουμε φθηνές αγορές για να διορθώσουμε την μεγάλη ζημιά που έχουμε υποστεί σαν κλάδος.

Το 2010 η χρονιά ξεκίνησε με αγοραστές Κινέζους που αγόρασαν χωρίς λήμιτ. Πληρώνουν πολλά και οι τιμές πάλι τα ύψη.

Και εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα να αγοράσουμε τις ποσότητες που χρειαζόμαστε.

Η κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει να δώσει οικονομικά κίνητρα για να μην γίνει μεγαλύτερο κακό.

Η Καστοριά και γενικά η Δυτική Μακεδονία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας. Οι νέοι θα φύγουν.

Να δοθούν κίνητρα σε νέους να ασχοληθούν με φάρμες γουνοφόρων ζώων.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παράγουμε σε 2-3 χρόνια 1.500.000 γουνοφόρα ζώα. Θα καλύψουμε πολλούς ανέργους και θα φέρουμε καθαρό συνάλλαγμα στο κράτος μας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών τόνισε ότι Χρειαζόμαστε επιπλέον χώρους για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Για αυτό προτείνουμε να μας χρηματοδοτήσει η Κυβέρνηση με 1.000.000 €. Το Επιμελητήριο Καστοριάς θα συνεργαστεί με την Ε.Δ.Η.ΚΑ και τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς για να ανακαινίσουμε το υφιστάμενο κτίριο και να δημιουργηθεί επιπλέον εκθεσιακός χώρος 1.800 τ.μ. ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και να κάνουμε μια Έκθεση παγκόσμιας εμβέλειας και να δώσουμε δουλειά σε πολλά χέρια».

Και με αυτή την ενέργεια θα μειώσουμε στο ελάχιστο την ανεργία. Να κάνουμε ένα σύγχρονο Εκθετήριο για τις ανάγκες του κλάδου της γούνας στη Δυτική Μακεδονία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 6,Μάιος, 2010, 10:26 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΓΟΥΝΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση
Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr