ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

17:35 -ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ Δ. ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΗΜΟΥΣ –

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άργους Ορεστικού που συνήλθε σήμερα Τετάρτη 5 Μαΐου 2010 και ώρα 20 :00 στο Δημοτικό κατάστημα κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου, αφού ενημερώθηκε από το Δήμαρχο κ. Νικόλαο Τοτονίδη και τον αρχηγό της μειοψηφίας κ. Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου για τις εργασίες του έκτατου

Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ με θέμα το Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» , εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα Διαμαρτυρίας :

Διαμαρτυρόμαστε

Για τη δημιουργία τεσσάρων (4) Δήμων στο Νομό μας δηλαδή Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Μακεδνών και Νεστορίου, όπως προτείνετε από το Υπουργείο Εσωτερικών με την νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης (Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» – Χωροταξικό)

Γιατί

Οι προτεινόμενοι Δήμοι δεν τηρούν ισόρροπα τα κριτήρια που αφορούν στην ανάπτυξη, τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα καθώς και τα χωροταξικά και οικονομικά κριτήρια όπως αυτά διατυπώνονται στο κείμενο δημόσιας διαβούλευσης για το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» που βασίστηκε στις αποφάσεις του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη το 2008.

Προτείνουμε

Τη σύσταση δύο (2) Δήμων το Νομό Καστοριάς με έδρες την Καστοριά και το Άργος Ορεστικό.

Κύριος λόγος κρίνουμε πως είναι ο βαθμός αστικοποίησης που εμφανίζουν οι έδρες των Δήμων, πράγμα που τις διαφοροποιεί ιδιαίτερα από όλους τους υπόλοιπους οικισμούς και τις καθιστά αιτία συγκέντρωσης γύρω τους περισσότερου πληθυσμού, υπηρεσιών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Έτσι , ικανοποιείται και το πληθυσμιακό κριτήριο που με την ισόρροπη κατανομή σε δύο Δήμους τους καθιστά κατάλληλους για την εφαρμογή αναπτυξιακής και χωροταξικής πολιτικής.

Επιπλέον, επιτυγχάνεται χωρική εξισορρόπηση, εφόσον στο Δήμο Καστοριάς εντάσσεται εξολοκλήρου το λιμναίο οικοσύστημα της Καστοριάς, ενώ στον Δήμο Άργους Ορεστικού, ο ορεινός όγκος του Γράμμου και ο ποταμός Αλιάκμονας. Το γεγονός αυτό διευκολύνει την άσκηση πολιτικών και δράσεων για τη διαχείριση και την προστασία των σημαντικών φυσικών στοιχείων των δύο Δήμων, που αποτελούν και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τους.

Εξάλλου αυτά τα πλεονεκτήματα – Λίμνη, Γράμμος, Αλιάκμονας – δίνουν τη δυνατότητα στους Δήμους να αναπτυχθούν οι αντίστοιχοι παραγωγικοί τομείς μέσα στα όρια τους όπως και τη δυνατότητα να απορροφηθούν κονδύλια από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ως προς το οδικό δίκτυο, αυτό κατανέμεται ικανοποιητικά στους δύο δήμους, πράγμα που ευνοεί την προσβασιμότητα των οικισμών, ενώ οι χρονοαποστάσεις μεταξύ των οικισμών και των δύο προτεινόμενων εδρών δεν είναι μεγάλες.

Επομένως, η συγκέντρωση των διοικητικών αρχών σε δύο έδρες διευκολύνει την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων και την εξυπηρέτηση των πολιτών από τις αντίστοιχες υπηρεσίες ( Κ.Ε.Π.)

Από άποψη βιωσιμότητας, και δεδομένης της ανακατανομής του προσωπικού, οι δύο (2) Δήμοι εμφανίζονται αρκετά ισχυροί και ανταγωνιστικοί στο ευρύτερο διαμορφούμενο περιβάλλον. Σ’ αυτό θα συμβάλλει και η σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών λόγω της συγκέντρωσης των υπηρεσιών και του προσωπικού.

Επιπλέον, η πληρότητα και επάρκεια των ειδικοτήτων στις υπηρεσίες των Δύο (2) ισχυρών Δήμων θα εξασφαλίσει και την απαραίτητη πλέον πιστοποίησης της διαχειριστικής επάρκειας τους.

Διαμαρτυρόμαστε επίσης γιατί στο πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» χρησιμοποιείται ως ονομασία το παλιό όνομα του Δήμου μας δηλαδή Δήμος Ορεστίδος ενώ με το Προεδρικό Διάταγμα υπ. Αριθμό 177/2006 (ΦΕΚ 185 Α/ 5-9-2006)μετονομάστηκε σε Δήμο Άργους Ορεστικού. Γι’ αυτό και ζητούμε την αποκατάσταση του ονόματος.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 6,Μάιος, 2010, 5:38 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr