Φρένο στο νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σοβαρές ενστάσεις σχετικά με το νομοσχέδιο για την προστασία της κύριας κατοικίας που προωθεί η κυβέρνηση διατυπώνει η ΕΚΤ σε γνωμοδότησή της παραπέμποντας το θέμα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, το νομοσχέδιο προβλέπει διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία δημιουργώντας κίνδυνο επιβράβευσης των κακοπληρωτών και υπονόμευσης του τραπεζικού συστήματος.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς «δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας στις οποίες εδράζεται η Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (συμφωνία 20ης Φεβρουαρίου)», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη γνωμοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας επί των διατάξεων του σχεδίου νόμου, αφήνοντας υπαινιγμούς για μονομερή ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος παραπέμπει το θέμα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις: «Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τη μελλοντική πορεία της Ελληνικής Δημοκρατίας μεταξύ της Ευρωομάδας (Eurogroup) και της ελληνικής κυβέρνησης, τις οποίες υποστηρίζουν στο έργο τους τα θεσμικά όργανα, η οριστική αξιολόγηση του σχεδίου νόμου αναμένεται ότι θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της διεργασίας αυτής. Τα θεσμικά όργανα θα συνεισφέρουν στην ως άνω αξιολόγηση».

Η γνωμοδότηση της ΕΚΤ αναφέρει ότι «το σχέδιο νόμου επανεισάγει ουσιωδώς τη γενικευμένη αναστολή των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας. Το πολύ ευρύ φάσμα επιλέξιμων οφειλετών, το οποίο προφανώς εκτείνεται πέραν όσων είναι ευπαθείς και έχουν χαμηλά εισοδήματα, ενδέχεται να δημιουργήσει κίνδυνο καταστρατήγησης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατηγικού χαρακτήρα αθετήσεις υποχρεώσεων, υπονομεύοντας περαιτέρω τη νοοτροπία των πληρωμών και τη μελλοντική πιστωτική ανάπτυξη».

«Ουδέν σχόλιο» είναι η πρώτη αντίδραση συνεργατών του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, παραπέμποντας σε επίσημες τοποθετήσεις του μέσα στις επόμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου απαγορεύει στις τράπεζες να προβαίνουν σε πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας οφειλέτη η αντικειμενική αξία της οποίας, υπολογιζόμενη για σκοπούς φορολογίας εισοδήματος, είναι μικρότερη ή ίση των 300.000 ευρώ. Η απαγόρευση θα έχει ισχύ έως την 31ή Δεκεμβρίου 2015. Προκειμένου να υπαχθούν στις διατάξεις του σχεδίου νόμου, οι οφειλέτες πρέπει να πληρούν πρωτίστως τα ακόλουθα κριτήρια:

α) να έχουν καθαρό ετήσιο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 50.000 ευρώ και

β) να διαθέτουν κινητή και ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας μικρότερης ή ίσης των 500.000 ευρώ και εξ αυτής το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την 20ή Νοεμβρίου 2013 να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ (εξαιρουμένων περιοδικών παροχών από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα).

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης πλειστηριασμού οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 35.000 ευρώ. Εφόσον το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα ξεπερνά τις 35.000 ευρώ, αυτοί υποχρεούνται να καταβάλλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% επί του ποσού μέχρι τις 35.000 ευρώ και ποσοστό 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού εισοδήματος. Ευπαθέστερες κατηγορίες οφειλετών τυγχάνουν ακόμη ευεργετικότερων όρων προστασίας.

Χρήστος Κολώνας

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 14,Απρίλιος, 2015, 11:44 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr