Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού για να καταργηθεί άμεσα ο κλάδος της γουνοποιίας

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΓΟΥΝΑΣ;

Νέα επείγουσα παρέμβαση –

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των αρμόδιων υπουργών για τη διακοπή νέων επενδυτικών σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τον κλάδο της γούνας καθώς και την απένταξη του κλάδου από αναπτυξιακά προγράμματα, ζητούν με επιστολή τους η Κίνηση Για την Κατάργηση του Εμπορίου Γούνας και η Πρωτοβουλία Πολιτών ΄΄Η Καστοριά Λέει Όχι στη Γούνα΄΄.

Στην επιστολή αναφέρονται τα προβλήματα που προκύπτουν από την ενασχόληση με τη γουνοποιία, οι συνεχείς διακυμάνσεις και η ποικιλότητα των επιρροών που δέχεται ο κλάδος και που οδήγησαν τα περασμένα έτη και εξακολουθούν να οδηγούν τη γούνα σε έντονη κρίση, οι δυσοίωνες προοπτικές του γουνεμπορίου, τα άλυτα προβλήματα που σχετίζονται με την ευζωία των ζώων, καθώς και οι επιπτώσεις από την κυριαρχία της γούνας στη Δυτική Μακεδονία, ενός κλάδου που δεν έχει επιτύχει τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, δεν έχει καταφέρει να μειώσει τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, ενώ λειτούργησε εις βάρος άλλων κλάδων και υποβαθμίζει μία περιοχή με μεγάλο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού.

Αναφέρεται επίσης η ανάγκη να σεβαστεί η νέα κυβέρνηση την πλειονότητα των πολιτών που καταδικάζει την κακοποίηση και θανάτωση ζώων για ευτελείς σκοπούς και πολυτελή προϊόντα και όλους όσους εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις του Τμήματος Οικολογίας – Περιβάλλοντος – Χωρικού Σχεδιασμού οι οποίες είχαν διατυπωθεί προεκλογικά όπως αναφέρονται παρακάτω:

»Στη χώρα μας, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας, προτείνουμε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τη σταδιακή κατάργηση του γουνεμπορίου σε βάθος χρόνου και την αντικατάσταση της κυριαρχίας της γούνας στην τοπική οικονομία με άλλες αειφορικές, φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες και στρατηγικό στόχο την ανάδειξη νέων ευκαιριών για την εξασφάλιση βιώσιμης απασχόλησης στον ντόπιο πληθυσμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε απαραίτητο το φραγμό στην αδειοδότηση για νέα εκτροφεία/επέκταση υφιστάμενων».

Εικόνα αρχείου

Καλούμε την νέα κυβέρνηση να μην συνεχίσει το προηγούμενο αποτυχημένο παραγωγικό μοντέλο της γουνοποιίας στη Δυτική Μακεδονία, και να μην σπαταλήσει άλλο χρόνο και δημόσιο χρήμα σε μία δραστηριότητα που καταδικάζεται από την πλειονότητα των πολιτών και δεν έχει μέλλον.

Συνοπτικά επειδή πιστεύουμε ότι η αξία της ζωής και ο σεβασμός της αποτελούν βασικές έννοιες της προοδευτικής αριστεράς και πρέπει να διαφυλαχθούν πάση θυσία χωρίς εκπτώσεις, ιδεολογικούς συμβιβασμούς, υποχωρήσεις σε επιχειρηματικά, μικροκομματικά και τοπικιστικά συμφέροντα και επειδή όπως έχει αποδειχθεί η ενασχόληση με τη γουνοποιία αποτελεί δραστηριότητα με μεγάλη επικινδυνότητα που δεν έχει δώσει λύσεις στα προβλήματα της περιοχής, αιτούμεθα να υπάρξει άμεσα κεντρική πολιτική παρέμβαση με σκοπό:

 

 • Να διακοπεί άμεσα κάθε επενδυτικό σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τον κλάδο της γούνας

 • Να μην ενταχθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα έργα που έχουν ήδη εγκριθεί και αφορούν γουνοποιητικές επιχειρήσεις

 • Να υπάρξει άμεσα κυβερνητική παρέμβαση ώστε να μην εντάσσονται σε αναπτυξιακά προγράμματα επενδυτικά σχέδια που αφορούν εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, άλλες γουνοποιητικές επιχειρήσεις και προωθητικές ενέργειες σχετικές με τον κλάδο της γούνας

 • Την επαναφορά του φόρου πολυτελείας που κατάργησε η προηγούμενη κυβέρνηση

 • Την απένταξη των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις καθώς η παραγωγή πολυτελών ειδών δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται κτηνοτροφική δραστηριότητα

 • Την προετοιμασία ενός νέου δυναμικού σχεδίου για την υποστήριξη, την επιχορήγηση και την οργάνωση ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου και μίας νέας κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας στην περιοχή, σε συνεργασία με άλλους φορείς, αλλά και με τους κατοίκους που πλήττονται από την καταστροφική ανάπτυξη της βιομηχανίας της γούνας, όσο και με εκείνους που αντιλαμβάνονται ότι καθοδηγούνται σε λάθος δρόμους από την τοπική ηγεσία που επιλέγει να δράσει εξυπηρετώντας όχι τα μακροχρόνια συμφέροντα των πολιτών αλλά τα συμφέροντα του κυκλώματος της γούνας.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΟΥΝΑΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΄΄Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΟΥΝΑ΄΄

Επικοινωνία: furabolition@gmail.com

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 20,Απρίλιος, 2015, 11:42 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΓΟΥΝΑ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

3 Σχόλια για “Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού για να καταργηθεί άμεσα ο κλάδος της γουνοποιίας”

 1. Κατερίνα

  Την αγελάδα που τρώει η δεσποινίς χωρις δέρμα να δούμε πως θα την σηκώσει !!!!!!

 2. Όσες λέξεις-φράσεις σε παρένθεση( ), ναθεωρούνται μέσα σε εισαγωγικά<>
  (Γιράσκω αεί αναθεωρών) ,έγραφε ο ποιητής μας με το μεγάλο μουστάκι….Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η πόλη μας,η Καστοριά μας,έγινε γνωστή στα πέρατα της οικουμένης για τη Γούνα της,το εμπόριο της γούνας της· αυτό που οι περί τον ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούν (ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΓΟΥΝΑΣ).
  Τώρα πρέπει να αναθεωρήσουμε: Η Καστοριά έγινε γνωστή και θα…. γίνει γνωστότερη,από τις υφέρπουσες ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες μολονότι κυοφορούνταν στη σκιά επί χρόνια,ήταν τέτοια η αρχέγονη και ανεπιτήδευτη δύναμή τους,ώστε ακτινοβολούσαν και ‘κάναν γνωστή την πόλη μας στα πέρατα της οικουμένης!…. Ας είναι.
  Όσο για το ( Φραγμό στην αδειοδότηση για νέα εκτροφεία/επέκταση υφισταμένων), αφήστε να τον επιβάλλει η αγορά με την προσφορά και τη ζήτηση· αυτή πείθει καλύτερα χωρίς να βάζει κανένα (φραγμό) στις επιλογές του ανθρώπου,πέρα απ’ τους (φραγμούς) που θέτει η Δημοκρατία, ή μάλλον βάζει και αυτή (φραγμούς): τους φόρους, και θα συμφωνούσε κανείς για την (επαναφορά του φόρου πολυτελείας).
  Μήπως ξέρει κανείς κάποια δραστηριότητα αυτή την εποχή στη χώρα μας,που δεν περνάει κρίση; Στο πλαίσιο αυτό βιώνει και την πιο σύνθετη κρίση της η Γούνα.Πρέπει όμως -λόγω κρίσης-να την καταργήσουμε; Δεν μπορεί δηλαδή δίπλα σε αυτήν_Γούνα- και με αυτήν, να αναπτυχθεί ένα ( νέο παραγωγικό μοντέλλο); Μα αυτό ήδη υπάρχει και περιμένει να ολοκληρωθεί:π.χ το αρδευτικό στο φράγμα του Γέρμα,το φράγμα Νεστορίου…..
  Πρότεινε κανείς με αδημαγώγητο ενδιαφέρον και ειλικρίνεια κάποιο έργο -παρέμβαση στο πρωτογενή τομέα και η τοπική κοινωνία το αρνήθηκε; Ειδού η Ρόδος ,ειδού και το πήδημα…
  Τελειώνοντας: Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας,όταν τα κρύβουμε ,κρύβουμε την ψυχή μας…Κοινοτοπίες τώρα…Αλλά:Αν η κυρία της φωτογραφίας με το καλογδαρμένο ευζωϊκώς θανατοθέν βιζόν στα χέρια της,δεν έχει πρόβλημα όρασης,θα είχε κανείς την περιέγεια να την δεί χωρίς γυαλιά.-

 3. Χριστίνα

  Για να δούμε τι θα κάνει και ο συριζα. Θα υποκύψει στα συμφέροντα ή θα κάνει το σωστό και το ηθικό:

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr