Βιβλιάριο Υγείας Ανασφάλιστου: Όροι και προϋποθέσεις

Σε διαβούλευση έθεσε χθες το υπουργείο Εργασίας, την Υπουργική Απόφαση με την οποία θεσπίζεται νέο σύστημα χορήγησης Βιβλιαρίου Υγείας Ανασφάλιστου (ΒΥΑ).
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα ΚΕΠ και οι υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων, αναλαμβάνουν την ευθύνη να επιβεβαιώσουν την οικονομική κατάσταση του υποψήφιου, έτσι ώστε να κάνουν δεκτή ή να απορρίψουν την αίτησή του.
Η χρονική διάρκεια ισχύος του βιβλιαρίου είναι ένα έτος και δίνεται δικαίωμα ανανέωσης με την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Δίνεται δικαίωμα υποβολής ένστασης σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, την οποία θα εξετάζει εντός 30 ημερών από την υποβολή της, ειδική τριμελής επιτροπή του δήμου.
Με το συγκεκριμένο βιβλιάριο όσοι είναι ανασφάλιστοι θα μπορούν στο εξής να έχουν νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, ιατρική κλινική εξέταση και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.
Επίσης, οι ωφελούμενοι θα μπορούν να καρπωθούν παροχή οδοντιατρικής – στοματολογικής περίθαλψης, πλήρης νοσηλεία σε κλίνες Γ΄ θέσης, χορήγηση εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης για την αντιμετώπιση ή θεραπεία των χρόνιων παθήσεων, παροχές μαιευτικής περίθαλψης, φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες, διακομιδή ασθενών με πλωτά, εναέρια και λοιπά μηχανοκίνητα μέσα του ΕΚΑΒ, χορήγηση ιατρικών βοηθημάτων και αναλωσίμων υλικών και μετάβαση για νοσηλεία/ θεραπεία στο εξωτερικό.
Στην υπουργική απόφαση καθορίζονται με σαφήνεια τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατάθεση της αίτησης και διευκρινίζεται ότι δεν είναι υποχρεωτικό η υποβολή δήλωσης μόνιμης κατοικίες για πολίτες που ζουν σε συνθήκες ένδειες σε εξωτερικούς χώρους ή για αλλοδαπούς που έχουν υποβάλλει αίτημα παραμονής στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, θεσπίζεται Ηλεκτρονικό Μητρώο Ανασφαλίστων Πολιτών στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.. Σε αυτό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στοιχεία για τον αριθμό των δικαιούχων ανά Δήμο, ανά κατηγορία δικαιούχων, εφαρμογή για την ηλεκτρονική καταχώρηση της αίτησης χορήγησης του Βιβλιαρίου Υγείας Ανασφαλίστου, ενώ προβλέπεται και σύνδεση με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.
Σημειώνεται ότι τα βιβλιάρια οικονομικά αδυνάτων και ανασφάλιστων που έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας υπουργικής απόφασης, διατηρούνται σε ισχύ μέχρι τη λήξη τους και δύνανται να ανανεωθούν σύμφωνα με τη νέα διαδικασία. Οι κάτοχοί τους δικαιούνται των παροχών της παρούσας απόφασης, χωρίς να θίγονται τα ήδη θεμελιωμένα δικαιώματά τους. Παράλληλα θεσπίζεται μεταβατική περίοδος 6 μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας για την ανάληψη της αρμοδιότητας χορήγησης του ΒΥΑ από τους Δήμους, οι οποίοι δεν ασκούν έως σήμερα τη σχετική αρμοδιότητα – dikaiologitika.gr
Δημοσιεύτηκε απο τον στις 1,Μάιος, 2015, 7:58 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr