»Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση της γουνοποιίας» o ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΗΣ

«Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση της γουνοποιίας», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς “Ο Προφήτης Ηλίας” Ηρακλής Καλλισθένης, μιλώντας στα εγκαίνια της 40ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας που άνοιξε τις πύλες της σήμερα το απόγευμα στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας.

«Η μεγάλη κρίση όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Καλλισθένης άρχισε από τον Αύγουστο του 2014 όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί ένα μεγάλο μέρος πελατών.

Ο πόλεμος όμως κατά της Ρωσίας προκάλεσε μεγάλη ζημιά στον κλάδο, μία πληγή η οποία δύσκολα θα κλείσει. Η γούνα δεν επηρεάζεται από την Ελληνική κρίση αλλά όταν φτάσαμε στο σημείο ο καλύτερος μας πελάτης η Ρωσική αγορά κατέρρευσε, αλλά και η ουκρανική κατά συνέπεια ένας σημαντικός εξίσου για μας πελάτης. Ο τζίροςμειώθηκε σημαντικά, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 60% αγγίζοντας σε πολλές περιπτώσεις και το 70%. Στο Ντουμπάι δε όπου η αγοραστική περίοδος διαρκεί από τον Μάρτιο ως τον Μάιο,μια πολύ καλή αγορά για την Καστοριά, οι επιπτώσεις κυμάνθηκαν στα ίδια ακριβώς επίπεδα, λόγω της πτώσης που είχε το ρούβλι».

Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς με την διοργάνωση της Διεθνούς Εκθέσεως καταβάλλει και φέτος την προσπάθεια ώστε να τονωθεί η αγοραστική δύναμη, να γίνουν εμπορικές πράξεις που θα τονώσουν την τοπική οικονομία και το εργατικό δυναμικό. Είμαι υποχρεωμένος να προσπαθήσω για το καλό των γουνοποιών του κλάδου και του τοπικού συμφέροντος”.

Ο κ Καλλισθένης αναφέρθηκε και στις δημοπρασίες του εξωτερικού όπου οι Καστοριανοί για τα αρσενικά γουνοδερματα είχαν συμμετοχή 10% έναντι 80% των Κινέζων και φέτος το 98% το πήραν οι Κινέζοι και το 2% όλοι οι υπόλοιποι.

Όπως καταλαβαίνετε είπε ο κ Καλλισθένης χωρίς πρώτη ύλη πως θα δουλέψουν οι γουνοποιοί;

Η 40η ΔΙΕΘΝΗΣ EΚΘΕΣΗ ΓΟΥΝΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, φιλοξενείται έως την 9η Μαΐου στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας , ένα κτίριο το οποίο αποτελεί όχι μόνο στολίδι αλλά και την αιχμή του δόρατος για την προώθηση των προϊόντων γούνας, που όλοιεμείς οι γουνοποιοί με την μοναδική μας τέχνη, παράδοση και αγάπη παράγουμε εδώ και αιώνες.

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους που συνεισέφεραν με την αγάπη τους και το μεράκι τους, για να υφίσταται εδώ και 100 χρόνια ο Σύνδεσμος και να συνεχίζει να μεγαλουργεί!

Ο κ Καλλισθένης μίλησε όμως και για τη συμπεριφορά των τραπεζών που ενώ τα προηγούμενα χρόνια στέκονταν δίπλα στους γουνοποιούς φέτος «δεν θέλουν ούτε να μας δουν ούτε να μας ακούσουν»!

Όμως ο κ Καλλισθένης ανέφερε κι ένα θετικό σημείο στην μαυρίλα της κατάστασης επισημαίνοντας ότι οι φαρμαδόροι της Καστοριάς πάνε καλά και οι τιμές τους είναι αρκετά καλές σε σχέση με πέρυσι.

Κλείνοντας την ομιλία του διαβεβαίωσε ότι η Διοίκηση του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς θα βρίσκεται στο πλευρό όλων των γουνοποιών, συνεχίζοντας το μεγάλο συνδικαλιστικό και κοινωνικό της έργο, θα αφουγκράζεται πάντατα όποια θέματα καιπροτάσεις καιθα αναβαθμίζει συνεχώς την Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς με σκοπό να την καθιερώσει ως την πρώτη κλαδική Έκθεση στον κόσμο.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία σχολής Γουνοποιίας στο ΤΕΙ Δυτ Μακεδονίας υπέγραψαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς κ Ηρ Καλλισθένης και ο πρόεδρος ΤΕΙ Δυτ Μακεδονίας κ Νίκος Ασημόπουλος

Μιλώντας στην συνέχεια ο κ Καλλισθένης επισήμανε ότι «Οι αγώνες για την δημιουργία σχολής για τον κλάδο της γούνας ξεκίνησε πριν περίπου 30 χρόνια. Γίνανε βεβαίως πάρα πολλές προσπάθειες στο παρελθόν αλλά δεν ευοδώθηκαν για διαφόρους λόγους. Η Καστοριά χρειάζεται μια τέτοια σχολή που θα της δίνει την δυνατότητα να είναι αναγνωρίσιμη σε όλες τις γωνιές τουκόσμου. Είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα που έγινε η αρχή. Πιστεύω ότι έφτασε η ώρα να το γιορτάσουμε ευελπιστώντας το φθινόπωρο να κάνουμε την έναρξη. Το ΤΕΙ είναι ο κατάλληλος συνεργάτης. Υπάρχει η γνώση ο εξοπλισμός και χώροι για μια τέτοια σχολή, Θα εξοικονομήσουμε και τα χρήματα, για να έχει η σχολή διάρκεια όχι για 1 η 2 χρόνια.

Ο κ Νίκος Ασημόπουλος Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στο Σχεδιάγραμμα για το ΤΕΙ όσον αφορά στην υλοποίηση αυτού τουπρογράμματος της Δια Βίου Μάθησης, μέσω του οποίου θα επιτευχτεί η εκπαίδευση όσων ασχολούνται με τον κλάδο της γούνας, από την παραγωγή ως την τελική διαχείριση του προϊόντος. «Οι εκπαιδευόμενοι θα πάρουν Πιστοποίηση. Η Πιστοποίηση θα απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να πάρουν μια επιπλέον επιμόρφωση και σε πτυχιούχους ΤριτοβάθμιαςΕκπαίδευσης για μια επιπλέον επιμόρφωση. Οι πτυχιούχοι θα παίρνουν μια διαφορετική βεβαίωση, θα πιστοποιούν επιπλέον γνώσεις. Θα παρέχεται πιστοποίηση ύλης και παραγωγικής διαδικασίας».

Ο κ Ευάγγελος Σίσκος, Αναπληρωτής Πρόεδρος, Καθηγητής Δημοσίων Σχέσεων υπογράμμισε ότι«Είναι μια αναγνώριση του κλάδου της γούνας στα τόσα πολλά που έχει προσφέρει στην εθνική και τοπική μας οικονομία. Είναι μία τιμή στους γονείς μας που μεγαλώσανε στον κλάδο της γούνας και σε όλους τους γουναράδες που έχουνε προσφέρει τα μέγιστα στον τόπο αυτό. Προσπαθήσαμε να εκπονήσουμε τα τρία αυτά προγράμματα για όλους τους τομείς ξεχωριστά. Π.χ Τεχνολογία εκτροφής γουνοφόρων ζώων, ύφανσης, βυρσοδεψίας, σχεδιασμού και παραγωγής γούνας και δερμάτινων ειδών – ενδυμάτων. Τα τελευταία χρόνια έχει καθετοποιηθεί ο κλάδος. Η βασική του επιδίωξη είναι να συνδεθεί η τεχνογνωσία του ΤΕΙ με την παραγωγή. Οι καθηγητές που θα διδάξουν είναι εξαιρετικοί. Οι βασικές γνώσεις θα διδάσκονται στο ΤΕΙ και η πρακτική εξάσκηση θα γίνεται εδώ στο Κέντρο Γούνας. Η πιστοποίηση που θα δίνεται θα είναι αναγνωρίσιμη από το κράτος, από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και τα επαγγελματικά δικαιώματα θα είναι επιπέδου 4 ανώτερα απ αυτά της μαθητείας, αναγνωρίσιμα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 6,Μάιος, 2015, 5:51 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΓΟΥΝΑ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr