Αυτό είναι το νέο συμβόλαιο με τους δανειστές – Σοκ με ΦΠΑ, συντάξεις

ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας με τους δανειστές, αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο συνέδριο European Business Summit την Πέμπτη. Μάλιστα, για πρώτη φορά στέλεχος της κυβέρνησης μίλησε για δύο συντελεστές ΦΠΑ επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και σε ενοποιήσεις ταμείων ενώ προανήγγειλε ΦΠΑ με δύο συντελεστές, έναν χαμηλό για τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία και ένας πιο υψηλό για όλα τα άλλα.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ ο κ. Βαρουφάκης δεν έδωσε στοιχεία και νούμερα, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πιο πιθανό σενάριο είναι να πάει ο βασικός συντελεστής στο 18%, δηλαδή εκεί που ήταν ως τον Απρίλιο του 2005. Σε αυτή την περίπτωση, θα γίνουν άμεσες μειώσεις τιμών σε ακίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα- καλλυντικά, καύσιμα, οινοπνευματώδη, ρούχα- παπούτσια, τηλεφωνία, τσιγάρα- καπνό, αυτοκίνητα- μοτοσικλέτες, ηλεκτρονικά- ηλεκτρικά είδη, υπηρεσίες (κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.λ.π.), που σήμερα επιβαρύνονται με 23%.

Τα προϊόντα και οι υπρεσίες που σήμερα έχουν συντελεστή 13% θα αυξηθούν. Οπως οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, η εστίαση, οι μεταφορές προσώπων, θα ανέβουν στοστο 18% κι αυτό ασφαλώς θα επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οσον αφορά στο νέο χαμηλό συντελεστή, θα παραμείνουν σίγουρα τα φάρμακα και όπως προαναφέρθηκε, πιθανώς κάποια βασικά είδη διατροφής όπως τα αυγά, το γάλα, το ψωμί. Εξετάζεται αν υπάρχουν περιθώρια να υπαχθούν, επίσης, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Αγνωστο είναι αν ο χαμηλός συντελεστής θα είναι 6,5% ή θα αυξηθεί έως και στο 9%, το μισό δηλαδή του ενιαίου συντελεστή.

Ο κ. Βαρουφάκης στο συνέδριο ανέφερε:

Η κυβέρνησή μας και οι θεσμοί, έχουν ήδη συμφωνήσει σε πολλά ζητήματα:

• Η Ελλάδα οφείλει να μην χρειαστεί να ξαναδανειστεί για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

• Το δημόσιο χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί και να αναδιαρθρωθεί.

• Το ελληνικό φορολογικό σύστημα έχει ανάγκη από ανανέωση ενώ οι εισπρακτικές αρχές πρέπει να αποδεσμευτούν από την επιρροή πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

• Το συνταξιοδοτικό σύστημα νοσεί.

• Τα χρηματοπιστωτικά κυκλώματα της οικονομίας έχουν διαρραγεί.

• Η αγορά εργασίας έχει υποστεί μια καταστροφή εξαιτίας της κρίσης και είναι σήμερα βαθιά κατακερματισμένη με την αύξηση της παραγωγικότητας να παραμένει στάσιμη.

• Η δημόσια διοίκηση έχει επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού, ενώ απαιτείται μια πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των δημοσιών πόρων.

• Ανυπέρβλητα εμπόδια μπλοκάρουν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα. Ο ανταγωνισμός στις αγορές προϊόντων είναι υπερβολικά περιορισμένος.

• Η ανισότητα έχει φθάσει σε εξωφρενικά επίπεδα εμποδίζοντας την κοινωνία να ενωθεί υπέρ των απολύτως αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

• Ολιγαρχικά συμφέροντα κυριαρχούν και λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη προκαλώντας δυσαρέσκεια που δυσκολεύει κάθε μεταρρύθμιση.

Ο υπουργός περιέγραψε τα βασικά σημεία ενός νέου συμβολαίου μεταξύ Ελλάδας και εταίρων:

Το πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων που θα συμφωνηθούν μπορεί να περιλαμβάνει (μεταξύ άλλων) τα ακόλουθα:

α. Μία συμφωνία για τα δημοσιονομικά 2015-2020

β. Ιδιωτικοποιήσεις

γ. ΦΠΑ με δύο συντελεστές. Ένας χαμηλός για τρόϕιμα, ϕάρμακα και βιβλία και ένας πιο υψηλός για όλα τα άλλα.

δ. Αυτοδιοίκητη, Ανεξάρτητη Υπηρεσία Τελών και Φόρων (IRS)

ε. Περιορισμός των πρόωρων συντάξεων, ενοποίηση Ταμείων

1. Το μετά τον Ιούνιο Αναπτυξιακό Συμβόλαιο της Ελλάδας θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

α. Ένα επενδυτικό πακέτο από την EIB – σε συνδυασμό με την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας με εχέγγυα τις μετοχές που θα κρατήσει το κράτος από τις ιδιωτικοποιήσεις.

β. Ανταλλαγή των ομολόγων SMP της ΕΚΤ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

γ. Αναδιάρθρωση αρχικού διακρατικού δανείου

δ. Εξομάλυνση και επέκταση στο μέλλον των πρώτων αποπληρωμών του EFSF δανείου, ώστε να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες στις αρχές της δεκαετίας του ‘20

ε. Ευρεία, διαχρονική χρηματοδότηση του προγράμματος καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Συνέντευξη

Ένα αναπτυξιακό σχέδιο, η διαχείριση του δημόσιου χρέους και η καταπολέμηση της φτώχειας, είναι τα τρία πράγματα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο WDR και στην εκπομπή europa forum, που μεταδόθηκε ζωντανά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε την πάγια άποψή του ότι οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος στήριξης, οδήγησαν σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και αποπληθωρισμού και υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αναπτυξιακή πολιτική. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έλαβε πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι χρειαζόταν, τα οποία πετάχτηκαν μέσα σε μια «μαύρη τρύπα».

Όσον αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Αθήνας και θεσμών για ένα ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι διεξάγονται με τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Εκλεγήκαμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα και για να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνιόντουσαν να κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, σημείωσε, επίσης, ότι «διαπραγματεύσεις σημαίνει συμβιβασμοί» και αυτό, είπε, κάνουν όλες οι πλευρές, αυτό κάνει κάθε μέρα η ελληνική κυβέρνηση. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα κάνει συμβιβασμούς στις αρχές της». Όπως είπε, στόχος είναι να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ότι το λεγόμενο «GREXIT» δεν θα έπρεπε καν να περνάει από τη σκέψη μας. Υπάρχει, είπε, η «αβάσιμη» άποψη ότι ένα Grexit θα ήταν διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη, κάτι το οποίο είναι λάθος. «Η σκέψη και μόνο ενός GREXIT είναι βαθειά αντιευρωπαϊκή», προσέθεσε.

Εξάλλου, σε ερώτηση, αν θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ότι θα έπρεπε να απευθύνουν την ίδια ερώτηση στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί αυτός αποφασίζει.

Καταλήγοντας, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπεται να αποτύχει, διότι αν γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα κυριαρχηθεί από ακραίες δυνάμεις. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για όλους, είπε, και προσέθεσε ότι «παρόλο που είμαστε επικριτικοί ως προς τις πολιτικές που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, παράλληλα είμαστε ευρωπαϊστές».

 

 

ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ
Δημοσιεύτηκε απο τον στις 8,Μάιος, 2015, 8:24 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr