Λύση για 800.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων έδωσε το ΣτΕ – Ποιες οι προϋποθέσεις τακτοποίησης

Συνταγματική έκρινε την «τακτοποίηση» χιλιάδων αυθαιρέτων και ημιυπαιθρίων που έγινε το 2013, το ΣτΕ.

Ήσυχοι, τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια, θα μπορούν να κοιμούνται οι πάνω από 800.000 ιδιοκτήτες που έσπευσαν να «τακτοποιήσουν» τις χιλιάδες αυθαίρετες κατασκευές και ημιυπαίθριους χώρους μέσω του Ν. 4178/13, καθώς η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε συνταγματικά ανεκτές τις ρυθμίσεις του σε σχετική «πιλοτική» δίκη με πλήρη σύνθεση, λόγω της μείζονος σπουδαιότητας του ζητήματος.

Αντίθετα, ανήσυχοι θα εξακολουθήσουν να είναι όσοι είχαν σε βάρος τους πριν από τις 14/10/2013 (έναρξη ισχύος Ν. 4178/13), αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που είχαν κρίνει τις κατασκευές τους αυθαίρετες και κατεδαφιστέες.

Η προσπάθεια του Ν. 4178/13 να «τακτοποιήσει» και τις περιπτώσεις αυτές κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντισυνταγματική, οπότε δύσκολα θα αποφευχθεί η κατεδάφιση. Βέβαια για τις περιπτώσεις αυτές, η προηγούμενη κυβέρνηση «διαισθανόμενη» το συνταγματικό πρόβλημα, προώθησε πρόσφατα τροπολογία που εξαιρούσε από την «τακτοποίηση» όσα κρίθηκαν αυθαίρετα με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Οι προϋποθέσεις

Ωστόσο στη διάταξη αυτή υπήρχαν ορισμένες προϋποθέσεις και εξαιρέσεις, με συνέπεια να μπορούν να επωφεληθούν από τις διατάξεις για την «τακτοποίηση» και όσοι είχαν προλάβει να ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες, πληρώνοντας το σχετικό παράβολο.

Η αντισυνταγματικότητα της επίμαχης «τακτοποίησης» του Ν. 4178/13, διαπιστώνεται πάντως στην απόφαση του ΣτΕ γενικά χωρίς άλλα περιθώρια και εξαιρέσεις καθώς παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της διάκρισης των εξουσιών, της παροχής αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας και της υποχρέωσης του κράτους να συμμορφώνεται στις δικαστικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κριθεί στο άμεσο μέλλον από το ΣτΕ η συνταγματικότητα και της νεότερης αυτής ρύθμισης.

Στην πράξη, ο Ν. 4178/13 έδωσε τη δυνατότητα να «τακτοποιηθούν» πάνω από 41 εκατ. τ.μ. αυθαίρετων κατασκευών, που αφορούν σύμφωνα με εκτιμήσεις της πολιτείας πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες, όπως αναφέρεται στην απόφαση 1858/15 του ΣτΕ.

Πηγή: «Έθνος»

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 17,Μάιος, 2015, 10:00 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr