Reuters: Η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι οι εκλογές

Ο καλύτερος τρόπος για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο και να λήξει πιο ανώδυνα το ελληνικό δράμα, είναι μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία με τους δανειστές και έπειτα προσφυγή εκ νέου στις κάλπες, υποστηρίζει με άρθρο του στο πρακτορείο Reuters, ο Hugo Dixon.

Τα περισσότερα σενάρια με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν: επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, χρεοκοπία, έξοδος από το ευρώ, κλπ. Υπάρχει ωστόσο ακόμη μια ευκαιρία για να μην καταλήξουν τόσο άσχημα τα πράγματα και για αυτόν τον λιγότερο επώδυνο δρόμο χρειάζεται να εργαστούν όλοι όσοι νοιάζονται για την χώρα, αρχής γενομένης από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, γράφει ο Dixon και προσθέτει:

Αυτό σημαίνει ότι ο Αλ. Τσίπρας οφείλει να προκηρύξει νέες εκλογές. Η περίοδος είναι μεν δύσκολη, δεδομένων των πληρωμών που καλείται να κάνει η Αθήνα, τόσο στο ΔΝΤ, όσο και στην ΕΚΤ μέσα στο επόμενο τρίμηνο, το βήμα ωστόσο θα πρέπει να γίνει.

Το βασικό είναι να κλείσει η Αθήνα μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία που θα της εξασφαλίσει ρευστό και θα αποτρέψει μια χρεοκοπία, μια συμφωνία που δεν θα είναι εύκολη δεδομένων των πολλών σημείων στα οποία διαφωνούν Ελλάδα και πιστωτές.

Παρόλα αυτά ο Αλ. Τσίπρας ίσως να δείχνει έτοιμος για υποχωρήσεις προκειμένου να πετύχει αυτό τον συμβιβασμό με τους εταίρους, σχολιάζει ο αρθρογράφος και σημειώνει ότι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση που οφείλει να υλοποιήσει η χώρα μας είναι στο συνταξιοδοτικό και ιδιαίτερα στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενώ οι δανειστές οφείλουν με την σειρά τους να δείξουν μεγαλύτερη ελαστικότητα στα εργασιακά ζητήματα.

Στην συνέχεια, ο Η. Dixon, παραθέτει τον εξής προβληματισμό:

Αν υποθέσουμε ότι μια τέτοια βραχυπρόθεσμη συμφωνία είναι εφικτή, παραμένουν τρία βασικά ερωτήματα: «Θα καταφέρει ο Τσίπρας να πείσει τους σκληρούς του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν την συμφωνία; Πως θα χρηματοδοτηθεί η Αθήνα ενώ εργάζεται το καλοκαίρι για μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές της; Είναι έτοιμες οι δυο πλευρές-Ελλάδα και πιστωτές- για μια πολυετή συμφωνία που θα απαιτεί και άλλες μεταρρυθμίσεις και πιθανώς πάνω από 50 δισ. σε νέα δάνεια;»

«Μια εκ νέου προσφυγή στις κάλπες θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα», υποστηρίζει ο Dixon, τονίζοντας:

«Οι εκλογές και μια εκ νέου επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένας τρόπος να διώξει ο Τσίπρας τους σκληροπυρηνικούς από το κόμμα (κάτι που δεν θα είναι εφικτό με ένα δημοψήφισμα, αφού ο πρωθυπουργός θα εξακολουθήσει να πορεύεται με τους ίδιους βουλευτές). Επιπλέον μια φρέσκια λαϊκή εντολή για επαναδιαπραγμάτευση μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας διάσωσης, θα ενέπνεε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους δανειστές σε σχέση με την τήρηση των δεσμεύσεων, οπότε θα ήταν πιο εύκολο να ρέει το χρήμα μελλοντικά.

Αν ο Αλ. Τσίπρας δεν ζητήσει εκ νέου την λαϊκή ετυμηγορία, δύσκολα θα δείξουν εμπιστοσύνη οι πιστωτές για ο,τιδήποτε υπόσχεται, αφού θα ανησυχούν ότι απλώς θα λαμβάνει χρήματα χωρίς να εφαρμόσει το πρόγραμμα».

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 25,Μάιος, 2015, 7:15 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr