Μειώνεται έως και 30% ο φόρος στα ακίνητα το 2015

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα, ενώ ο ΕΝΦΙΑ διατηρείται και φέτος, με το υπουργείο Οικονομικών να υπόσχεται τη μείωσή του περίπου κατά 30% για ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της εφαρμογής των νέων τιμών ζώνης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη υποστήριξε πως μέσα στο επόμενο 15ήμερο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο με τις προτάσεις του ΣτΕ για τις νέες αντικειμενικές αξίες. Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, η κ. Βαλαβάνη δήλωσε ότι: «Είμαστε στο τέλος. Θεωρώ ότι σε ένα 15ήμερο θα μπορώ να έχω καταθέσει ένα νομοσχέδιο για θέματα δημόσιας περιουσίας στη Βουλή, που ένα τμήμα του θα αποτελεί και υπόθεση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με βάση και τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου Επικρατείας».

Φόρος ακινήτων.

Μειώνεται έως και 30% ο φόρος στα ακίνητα το 2015

Η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, διατηρεί και φέτος τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος όμως θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και θα είναι «κουρεμένος» κατά 30%. Όμως στην περίπτωση αυτή τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν από τα 2,65 δισ. ευρώ στο 1,855 δισ. ευρώ, δηλαδή θα είναι λιγότερα κατά 795 εκατ. ευρώ. Για να περιοριστούν οι απώλειες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει παρεμβάσεις στους συντελεστές με βάση τους οποίους υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ αλλά και στον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος σήμερα επιβαρύνει όσους κατέχουν αστικά ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Οι πίνακες με τις νέες τιμές ζώνης των ακινήτων αναμένεται να παραδοθούν στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών σε 15 ημέρες και αμέσως μετά θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για την άμεση εφαρμογή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προβλέπει:

Μείωση 20% κατά μέσο όρο των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές που οι τιμές ζώνης που εφαρμόζει η εφορία είναι υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες. Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις τιμές που επικρατούν στην αγορά, το ποσοστό της μείωσης των τιμών θα είναι μεγαλύτερο, ενώ αντίθετα σε περιοχές που η διαφορά είναι μικρή η μείωση των τιμών ζώνης θα είναι κάτω από 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι αντικειμενικές αξίες είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πολύ ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπου οι αντικειμενικές είναι υψηλότερα ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με τις εμπορικές τιμές.

Περιοχές
Οι μεγαλύτερες διορθώσεις αναμένεται να γίνουν στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές οι οποίες και έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση (Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Μαρούσι, Γλυφάδα κ.λπ.). Στις ακριβές περιοχές, οι αντικειμενικές αξίες είχαν φτάσει να ξεπερνούν ακόμη και τα 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, τιμές οι οποίες δεν εντοπίζονται πλέον στην αγορά ούτε με το? κυάλι.

«Πάγωμα» στα σημερινά επίπεδα των τιμών για τις περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ή 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε πολλές περιοχές της χώρας κυρίως της επαρχίας αλλά και του Λεκανοπεδίου οι αντικειμενικές αξίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές και υπολείπονται σημαντικά των εμπορικών τιμών. Στις περιοχές αυτές, οι τιμές θα έπρεπε να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 50% για να προσεγγίσουν τις τιμές της αγοράς.

Ωστόσο για να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την αύξηση των τιμών που θα ανέβαζαν τους φόρους ακινήτων, στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να παραμείνουν αμετάβλητες. Αύξηση των τιμών σε πολλές περιοχές της χώρας που οι τιμές πώλησης των ακινήτων (νεόδμητων) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Πρόκειται κυρίως για περιοχές που γνώρισαν ταχύτατη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, χωρίς αυτή να αποτυπώνεται και στις αντικειμενικές αξίες. Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να καθυστερήσουν φέτος τη διαδικασία είσπραξης των εσόδων από τη φορολόγηση των ακινήτων. Όπως όλα δείχνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν στην καλύτερη περίπτωση να αρχίσουν να πληρώνουν τον φόρο για την ακίνητη περιουσία τους τον Σεπτέμβριο.

Μείωση εσόδων

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα αναμένεται να οδηγήσει και στη μείωση σειράς φόρων και κατ’ επέκτασιν των εσόδων του προϋπολογισμού. Οι νέες αντικειμενικές αναμένεται να φέρουν:

1. Μείωση των εσόδων από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στελέχη της Καραγιώργη Σερβίας εκτιμούν ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά.

2. Μείωση των εσόδων από τους φόρους μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές).

3. Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες και μείωση των τεκμαρτών εισοδημάτων που προκύπτουν από τη δωρεάν παραχώρηση και την ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων τα οποία υπολογίζονται στο 3% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Προς παράταση έως τις 26 Ιουνίου

Νέα παράταση έως τις 26 Ιουνίου της προθεσμίας για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (που λήγει στις 2 Ιουνίου) προσανατολίζεται να δώσει η κυβέρνηση. Την… πρωτοβουλία -«προάγγελο» της παράτασης- ανέλαβαν οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας χθες στη Βουλή τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την τροπολογία – την οποία υποστηρίζει και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας- «η υποβολή αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 26η Ιουνίου 2015». Η παράταση, με βάση το σχέδιο, δεν θα ισχύει μόνο για οφειλές που οφείλονται από μισθώματα ακινήτων ιδιοκτησίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Εως χθες σε ρύθμιση είχαν «μπει» 187.073 οφειλέτες για 4,067 δισ. ευρώ.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 28,Μάιος, 2015, 10:39 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr