Να τι θα πάθουμε αν δεν υπάρξει συμφωνία – Οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά

Προ ημερών η πρωτοκλασσάτη βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη της προέβλεψε ότι εάν δεν κλείσει συμφωνία άμεσα είναι πολύ πιθανό να επιβληθεί Capital Cοntrol στις καταθέσεις των Ελλήνων.

Ωστόσο η δήλωση της κ. Μπακογιάννη δεν είναι η μόνη, αφού πολύ πρόσφατα και μάλιστα πρώτη φορά από επίσημα χείλη ευρωπαίου αξιωματούχου και συγκεκριμένα του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταισελμπλούμ ακούσαμε για το ενδεχόμενο επιβολής Capital Control για την Ελλάδα.

Το money pro μέσα από 8+1 ερωταπαντήσεις θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τι μπορεί να σημαίνει για πολίτες και επιχειρήσεις η επιβολή ενός τόσο σκληρού μέτρου, που θα έχει στόχο να περιορίσει τις εκροές καταθέσεων και να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα.

1. Τι είναι το Capital Control ή επί το ελληνικότερο περιορισμός διακίνησης κεφαλαίων;

Με το Capital Control μια χώρα απαγορεύει στους πολίτες της να προχωρούν σε μεγάλες αναλήψεις μετρητών από τους λογαριασμούς τους στις τράπεζες είτε από το γκισέ είτε μέσω του ATM. Οι τράπεζες θέτουν αυτομάτως τα ATMs σε κατάσταση περιορισμού και το μόνο που κάνει ο πολίτης είναι να προχωρεί σε ανάληψη ενός περιορισμένου ποσού καθημερινά το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ ανάλογα με τα μετρητά που έχουν οι τράπεζες. Με την ίδια διαδικασία απαγορεύεται οι πολίτες να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό ακόμα και μέσω του internet banking. Στην Κύπρο για παράδειγμα πριν από δυο χρόνια είχε επιτραπεί η ανάληψη έως 300 ευρώ καθημερινά για κάθε πρόσωπο και για κάθε τράπεζα.

2. Πως μπορεί να επιβληθεί το Capital Control;

Σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος, δηλαδή εάν μια χώρα δεν πληρώσει μια δόση στο ΔΝΤ ή στην ΕΕ τότε θα δημιουργηθεί πανικός στις τράπεζες. Αναγκαστικά λοιπόν η κυβέρνηση θα πρέπει να «περάσει» με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και στην ανάληψη καταθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι μια τράπεζα δεν μπορεί από μόνη της να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

3. Τι θα γίνει με τις επιταγές;

Θα απαγορευθεί η εξόφληση τους μέχρι ενός ποσού αφού δεν θα υπάρχουν μετρητά που θα κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αυτό σημαίνει ότι όποιος κατέχει επιταγές θα πρέπει να τις αλλάζει συνεχώς μέχρι να επιτραπεί και πάλι η κυκλοφορία του χρήματος.

4. Θα μπορώ να μεταφέρω χρήματα εκτός Ελλάδος;

Έκτος Ελλάδος θα απαγορευτεί η μεταφορά χρημάτων μέχρι ενός ποσού τον μήνα. Εάν μια οικογένεια έχει παιδιά στο εξωτερικό που σπουδάζουν τότε θα πρέπει να υποβάλλονται τα απαραίτητα έγγραφα στην Τράπεζα και η διοίκηση να δίνει το πράσινο φως μέχρι ενός ορισμένου ποσού για παράδειγμα έως 1.500 ευρώ. Τώρα εάν πρόκειται για εμπορική συναλλαγή τότε θα επιτρέπεται με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων και ειδικότερα:

• μέχρι 5.000 ευρώ ημερησίως ανά λογαριασμό

• άνω των 5.000 ευρώ και έως 200.000 ευρώ κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος

• άνω των 200.000 ευρώ κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας Επιτροπής αλλά και αίτησης της τράπεζας

5. Τι θα γίνει με την πληρωμή των μισθών;

Για να πληρώσει μια επιχείρηση μισθούς θα απαιτούνται να υποβληθούν στην τράπεζα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερούν για πολλές εβδομάδες οι καταβολές των μισθών.

6. Έχω μια προθεσμιακή κατάθεση και θέλω να την σπάσω. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Θα απαγορευθεί οποιαδήποτε τέτοια δυνατότητα πριν από την ημερομηνία λήξης εκτός κι αν το κεφάλαιο επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή δανείου εντός της ίδιας τράπεζας. Με την λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης, ποσό που ξεπερνάει τα 5.000 ευρώ ή το 10% του κεφαλαίου της κατάθεσης μεταφέρεται σε λογαριασμό όψεως ή τρεχούμενο ή σε νέα κατάθεση προθεσμίας. Το υπόλοιπο παραμένει για έναν ακόμα μήνα σε προθεσμιακή κατάθεση.

7. Εάν έχω μια πιστωτική κάρτα θα μπορώ να πληρώνω τις υποχρεώσεις μου για παράδειγμα το σουπερ μάρκετ;

Μόλις επιβληθεί περιορισμός κεφαλαίων η τράπεζα θα περιορίσει δραματικά τα όρια αναλήψεων και χρεώσεων στις πιστωτικές κάρτες καθώς δεν γνωρίζει μελλοντικά εάν ο πολίτης θα μπορεί να την αποπληρώσει . Δεν γνωρίζει και ποια θα είναι η συναλλακτική του συμπεριφορά του. Έτσι για παράδειγμα όποιος έχει όριο τα 1000 ευρώ και έχει χρεώσει την κάρτα για 500 ευρώ τότε αυτομάτως η τράπεζα έχει το δικαίωμα να ρίξει το όριο στα 600 ευρώ. Θεωρητικά πάντως μια συναλλαγή μπορεί να γίνει μέσω χρεωστικής κάρτας η οποία θα είναι συνδεδεμένη με κάποιον λογαριασμό.

8. Τι θα συνέβαινε στις ελληνικές επιχειρήσεις;

Σε περίπτωση επιβολής απαγόρευσης διακίνησης κεφαλαίων δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλα μέτρα, μεταξύ αυτών και εντολές για τις επιχειρήσεις να επαναπατρίσουν ευρώ που έχουν στο εξωτερικό και απαγόρευση της πληρωμής μερισμάτων.
Δύο χρόνια κράτησε στην Κύπρο

Τι ακριβώς συνέβη στην Κύπρο πριν από 2 χρόνια;

Στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2013 μετά το κούρεμα καταθέσεων υπεβλήθησαν μέτρα περιορισμού κεφαλαίων που διήρκεσαν σχεδόν δυο χρόνια. Οι περιορισμοί στόχευαν να αποτρέψουν τις μαζικές εκροές κεφαλαίων από τη νήσο. Έτσι απαγορεύτηκαν οι μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό από 5.000 ευρώ και άνω ενώ οι πολίτες αδυνατούσαν να προχωρήσουν σε αναλήψεις μετρητών άνω των 300 ευρώ την ημέρα. Μετά τη σταδιακή χαλάρωσή τους, πάντως, οι τελευταίοι περιορισμοί που ήρθησαν πλέον, ήταν η μεταφορά ποσού άνω του ενός εκατ. ευρώ στο εξωτερικό, η μεταβίβαση ποσού άνω των 20.000 από ιδιώτη σε ξένη τράπεζα και ο περιορισμός στα 10.000 ευρώ του ποσού που μπορούσαν να μεταφέρουν οι ταξιδιώτες στο εξωτερικό.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 31,Μάιος, 2015, 10:54 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr