Οι ειδικοί συνιστούν: Μην κάνετε περιοριστικές δίαιτες στα παιδιά

Απαιτείται πάντα ιατρική καθοδήγηση

Υπονομεύουν την ανάπτυξη των παιδιών οι περιοριστικές δίαιτες για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας όταν γίνονται χωρίς ιατρική παρακολούθηση. «Οι διατροφικοί περιορισμοί χωρίς ιατρική παρακολούθηση δεν έχουν καμία θέση σε παιδιά. Η χρήση προϊόντων ειδικής διατροφής χωρίς ιατρική παρακολούθηση μπορεί να αποβεί καταστροφική σε παιδιά» επισημαίνει η παιδογαστρεντερολόγος, καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Θωμαή Καραγκιόζογλου -Λαμπούδη.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι κλινικά σημαντικές διατροφικές ελλείψεις δεν είναι άγνωστες στα παιδιά του δυτικού κόσμου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καραγκιόζογλου-Λαμπούδη, με αφορμή ανακοίνωσή της με θέμα «Ειδικές δίαιτες είναι ασφαλείς στα παιδιά;», που παρουσιάζει στο 53ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο. Παράλληλα, τονίζει ότι σε υψηλότερο κίνδυνο βρίσκονται συγκεκριμένες ομάδες παιδικού πληθυσμού που βρίσκονται σε ειδικές δίαιτες, που ορίστηκαν για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων, όπως αλλεργίες και δυσανεξίες, ή γενικά περιοριστικές δίαιτες για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών, παχυσαρκίας, νευρολογικών και αναπτυξιακών διαταραχών (όπως οι κετογόνες δίαιτες για τα παιδιά με επιληψία).

«Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται τα παιδιά εκείνα στα οποία ο περιορισμός επιβάλλεται από το περιβάλλον τους , κυρίως τη μητέρα, χωρίς ιατρική συμβουλή, με βάση πληροφορίες κυρίως από ΜΜΕ και διαδίκτυο. Στις περιπτώσεις αυτές, οι διατροφικές ελλείψεις δεν σχετίζονται με αδυναμία πρόσβασης σε τροφή, αλλά ίσως με αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και κυρίως με αδυναμία πρόσβασης σε σωστή πληροφόρηση. Οι διατροφικές ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές προκύπτουν από το γεγονός ότι οι δίαιτες αυτές είναι περιοριστικές από τη φύση τους και ανατρέπουν την ισορροπία στη διατροφή», πράγμα που υπονομεύει την αύξηση και την ανάπτυξη των παιδιών, τονίζει.

Επίσης, εξηγεί ότι η εφαρμογή τέτοιων ειδικών διαιτών απαιτεί τη συστηματική υποστήριξη των παιδιών από εξειδικευμένους επαγγελματίες οι οποίοι:

-θα επιλέξουν την κατάλληλη δίαιτα,

-θα αντικαταστήσουν τα τρόφιμα που εξαιρέθηκαν με άλλα ανάλογα,

-θα διορθώσουν τις μεταβολικές διαταραχές,

-θα φροντίσουν για την αποκατάσταση της διατροφικής ισορροπίας με συμπληρώματα και

-θα παρακολουθούν το παιδί εξασφαλίζοντας με διορθωτικές κινήσεις την απρόσκοπτη ανάπτυξή του.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 31,Μάιος, 2015, 1:19 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery





Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr