Το κείμενο – τελεσίγραφο της πενταμερούς περιμένει η Αθήνα

ΖΗΤΗΣΑΝ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ.

Παρατείνεται η αγωνία για την Ελλάδα και συνεχίζεται το θρίλερ της επίτευξης συμφωνίας ή της ρήξης καθώς η πενταμερής που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η συνάντηση της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η οποία διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες δεν έβγαλε κάποιο κείμενο συμφωνίας, τουλάχιστον επισήμως.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, οι πέντε αξιωματούχοι συζήτησαν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η εντατική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ αποφάσισαν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.

Το κείμενο - τελεσίγραφο της πενταμερούς περιμένει η Αθήνα

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν από χθες το βράδυ ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν για τα αποτελέσματα της συζήτησης την Τρίτη, αλλά και ενημέρωση από την Ανγκελα Μέρκελ. Τονίζουν, ωστόσο, ότι το «ασφαλιστικό» αναμένεται να παραμείνει το μεγάλο αγκάθι για τη συμφωνία. Πιθανότατα στην χθεσινή πενταμερή να επιβεβαιώθηκαν και οι διαφορές που υπάρχουν εντός των δανειστών, κυρίως μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι στην πενταμερή αυτή συνάντηση δεν εκλήθη ούτε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά ούτε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Ενα έγγραφο

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», οι συζητήσεις είχαν ως βάση ένα τεχνικό έγγραφο που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις πλευρές σε μια προσπάθεια να γίνουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί και το δούναι και λαβείν που θα επιτρέψει την επίτευξη μιας συμφωνίας. Στο τεχνικό έγγραφο δεν περιλαμβάνονται νέες παραχωρήσεις στην Ελλάδα.

Το κείμενο - τελεσίγραφο της πενταμερούς περιμένει η Αθήνα

Οι FT διευκρίνισαν πως σε κάθε περίπτωση ο σκοπός της σύσκεψης κορυφής δεν ήταν να καταρτιστεί ένα κείμενο-τελεσίγραφο, αλλά ένα περίγραμμα όπου θα αποκρυσταλλώνονται οι θεμελιώδεις θέσεις των δανειστών, οι οποίες και θα πρέπει να ικανοποιηθούν ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.
Στόχος των δανειστών, σύμφωνα πάντα με τους FT, είναι να καταρτίσουν τις κοινές θέσεις τους μέσα στις επόμενες ημέρες με την πρόθεση να τις παρουσιάσουν στην Αθήνα εντός της εβδομάδας και να λάβουν μια πρώτη αντίδραση από την ελληνική πλευρά.

Το κείμενο - τελεσίγραφο της πενταμερούς περιμένει η Αθήνα

Την διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δανειστών περιγράφει σε άρθρο του στους Financial Times ο Πήτερ Σπίγκελ.

Γράφει ο δημοσιογράφος:

«Το ΔΝΤ κρατάει την σκληρή γραμμή, κυρίως, επειδή δεν επιθυμεί να αλλάξει τους κανόνες δανεισμού και κυρίως επειδή υπάρχει πίεση από άλλες χώρες οι οποίες λένε ότι η Αθήνα έχει ήδη δεχθεί πολύ ευνοϊκή μεταχείριση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της προωθεί πιο ευνοϊκούς όρους για την Αθήνα γιατί έχει στόχο το να μείνει ανέπαφη η Ευρωζώνη, βασικό στοιχείο για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ΕΚΤ επίσης θέλει να κρατήσει το κοινό νόμισμα, ωστόσο, ανησυχεί μήπως δεχθεί πλήγμα η αξιοπιστία της από το γεγονός ότι ξεπερνάει συνεχώς τον ρόλο της ως κεντρική τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο Πήτερ Σπίγκελ, εάν η Ανγκελα Μέρκελ αποφασίσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, τα χρήματα θα έλθουν από την Ευρωζώνη και όχι το ΔΝΤ».

Η πενταμερή έληξε χωρίς να επιβεβαιωθούν τα σενάρια και η βροχή πληροφοριών στα social media ότι θα υπήρχε ένα κείμενο take it or leave it προς την Αθήνα.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλούνταν χθες το βράδυ αξιωματούχους της ΕΕ, σκοπός της συνάντησης ήταν να καταλήξουν σε κοινή θέση σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι θα διαμορφωνόταν ένα κείμενο προκειμένου να σταλεί στη συνέχεια στην Αθήνα ως η μόνη λύση για την αποφυγή χρεοκοπίας και παραμονή στην Ευρωζώνη.

Την συζήτηση επί αυτού του κειμένου στο Βερολίνο επιβεβαίωναν και πηγές του Μαξίμου, οι οποίες όμως τόνιζαν ότι το κείμενο καθυστερεί εξαιτίας δυστοκίας ανάμεσα σε Κομισιόν και ΔΝΤ για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Πιθανότατα και αυτός να ήταν ο λόγος που δεν υπήρξε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα ή που δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής κάτι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κάποιο προσχέδιο των εταίρων θα συζητηθεί στο σημερινό Brussels Group, που θα συνεδριάσει προκειμένου να γεφυρωθουν οι όποιες διάφορες παραμένουν.

Πληροφορίες έκαναν λόγο πως και η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει προσχέδιο συμφωνίας 45 σελίδων, ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι δεν επιβεβαιώνουν. Από την Αθήνα επισημαίνουν, πάντως, ότι υπάρχει ελληνικό κείμενο-πρόταση βασισμένο στην πρόοδο που έχει γίνει στο Brussels Group.

Ως πιθανότερο σενάριο είναι να έχει διαμορφωθεί ένα μεγάλο μέρος του κειμένου που θα σταλεί με τη μορφή τελεσιγράφου στην Αθήνα, ωστόσο, οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στο Brussels Group και από εκεί ενδεχομένως σήμερα να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις ή τουλάχιστον διαρροές.

Αγώνας δρόμου

Είναι φανερό ότι το σύνολο των Θεσμών μαζί τους κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες κάνουν μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει ένα κείμενο συμφωνίας που θα ικανοποιεί τις δύο πλευρές.
Η Ελλάδα, εξάλλου, φαίνεται πως αποτέλεσε νωρίτερα χθες βράδυ και το -βασικό, αν και εκτός επίσημης ατζέντας- θέμα στο δείπνο ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που έλαβε χώρα στο Βερολίνο.
Στη… σκιά των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη γαλλική Le Monde, όπου ζήτησε πολιτική λύση, οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν, χωρίς στην τριμερή να υπάρχει επισήμως το θέμα της Αθήνας, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε του δείπνου διέψευσαν τις ελληνικές προσδοκίες, καθώς δεν έκαναν καμία δήλωση επί του ζητήματος.

Εκνευρισμός και αναμονή

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα αναμένει το κείμενο της συμφωνίας με έναν φανερό εκνευρισμό και με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις προκειμένου να χαραχθεί η στρατηγική για την αντιμετώπιση ενός τελεσιγράφου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν σε εξέλιξη χθες, και όσο διαρκούσε η πενταμερής στο Βερολίνo, σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα, το απόγευμα μετέβησαν στο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Προσερχόμενος στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων διαβεβαίωσε πως «ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί».
Ερωτηθείς για το περιεχόμενου της συμφωνίας, τόνισε πως «δεν έχουμε ακόμα πληροφορίες γι’ αυτά».

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 2,Ιούνιος, 2015, 3:04 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΙΕΘΝΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr