Βουλή – Ερώτηση Διαμαντόπουλου για προβλήματα από την απελευθέρωση μινκ

Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου σχετικά με την διατάραξη του οικοσυστήματος της λίμνης Καστοριάς από την ύπαρξη και αναπαραγωγή ελεύθερων μινκ. Δεσμεύτηκε ο Υπουργός για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η παρούσα επικαιρη ερώτηση έρχεται σε συνέχεια ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Με την παρούσα επίκαιρη ερώτηση ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να αναδείξει εκ νέου το πρόβλημα που δημιουργείται στο οικοσύστημα από τα ελεύθερα μινκ, είδος επιθετικού ξενιστή για τα παρυδάτια πτηνά της λίμνης, με στόχο να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς και να αναλάβουν δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο Υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα, τονίζοντας μια βασική οικολογική αρχή, αυτήν της μη διασποράς μη ενδημικών ειδών σε οικοσυστήματα. Δεσμεύτηκε ότι τα μινκ θα ενταχθούν στην νέα οδηγία που αφορά τα χωρακατακτητικά ξένα είδη έτσι ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση τους. Έκανε αναφορά στην μεθοδολογία για τον περιορισμό του προβλήματος με εντοπισμό της εγκατάστασης του πληθυσμού και καταγραφή του, με επανασύλληψη και επιστροφή στα εκτροφεία είτε θανάτωση. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να λαμβάνεται πρόληψη και μέθοδοι προστασίας στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εκτροφείων για την τυχαία διαφυγή των ζώων. Τέλος τόνισε την ανάγκη κατάρτισης σχεδίων διαχείρισης καθώς και την δημιουργία φορέων διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura στην Ελλάδα.

Ο βουλευτής από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα συγκαλέσει συνάντηση μεταξύ των αρμόδιων φορέων καθώς και των εκτροφέων γουνοφόρων με στόχο να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Τέλος τόνισε την έκταση που έχει λάβει το πρόβλημα τόσο γενεαλογικά (2η και 3η γενιά ελεύθερων μινκ) όσο και χωρικά.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 5,Ιούνιος, 2015, 2:32 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, video, ΓΟΥΝΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery





Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr