Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το επίδομα θέρμανσης

Σίγουρα δεν είναι στις σκέψεις μας μέσα στον Ιούνιο το επίδομα θέρμανσης. Δυστυχώς, αυτοί που αποφασίζουν όμως, το σκέφτονται και μάλιστα όχι για καλό. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους δανειστές οι οποίοι ορθά κοφτά ζήτησαν να καταργηθεί το επίδομα των 35 λεπτών το λίτρο. Είναι και η ελληνική κυβέρνηση η οποία δεν βλέπει με καλό μάτι το γεγονός ότι δαπανά χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να επιδοτεί νοικοκυριά με εισόδημα 30.000 και 35.000 ευρώ τον χρόνο.

Συμπέρασμα; Από τον Οκτώβριο το επίδομα είτε δεν θα υπάρχει, είτε θα υπάρχει αλλά με κουτσουρεμένα κριτήρια τα οποία θα μειώσουν δραματικά τον αριθμό των δικαιούχων.

Γεγονός είναι ότι φέτος με τα κριτήρια που ίσχυσαν, πήρε επίδομα θέρμανσης –τουλάχιστον στα χαρτιά- σχεδόν όλη η Ελλάδα. Ο αριθμός των δικαιούχων που υπέβαλαν αίτηση ξεπέρασε τα 1,2 εκατομμύρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου καθώς έπεσαν πάνω στο «δεν πληρώνω» του ελληνικού δημοσίου.

Το επίδομα θέρμανσης, με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν θα φτάσει να κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ ποσό πολύ μεγάλο για τις αντοχές της οικονομίας αν αναλογιστεί κανείς ότι το πακέτο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης είχε προϋπολογισμό κάτω από 200 εκατ. ευρώ.

Με τα 35 λεπτά το λίτρο που έδινε ως επίδομα, το δημόσιο είχε φτάσει όχι μόνο να μην εισπράττει καθόλου ειδικό φόρο κατανάλωσης (σ.σ ο ειδικός φόρος υπολογίζεται με 23 λεπτά ανά λίτρο) αλλά να… επιδοτεί ακόμη και τον ΦΠΑ. Έτσι, ειδικά κάποια στιγμή που είχε πέσει αρκετά η διεθνής τιμή του πετρελαίου, το πετρέλαιο είχε φτάσει να πωλείται σχεδόν αφορολόγητο.

Το τι θα γίνει φέτος, είναι περίπου… προβλέψιμο. Ή θα οδηγηθούμε σε δραστικό «κούρεμα» των κριτηρίων ή σε πλήρη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, το πετρέλαιο θέρμανσης θα ακριβύνει κατά 35 λεπτά το λίτρο. Αν διατηρηθούν οι τιμές στα σημερινά επίπεδα, τότε η λιανική του πετρελαίου θα κοστίζει κοντά στο ένα ευρώ.

Ποια είναι όμως τα κριτήρια που ισχύουν σήμερα στο πετρέλαιο θέρμανσης;

Εισοδηματικά:

  • Εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο
  • Εισόδημα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξανόμενο κατά 3000 ευρώ για κάθε παιδί (δηλαδή 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά)

Περιουσιακά:

Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
Υπάρχει και κριτήριο …κυβισμού του αυτοκινήτου.

Δηλαδή, δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 9,Ιούνιος, 2015, 11:22 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

2 Σχόλια για “Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το επίδομα θέρμανσης”

  1. pzl

    ο κυριος διαμαντοπουλος τι εχει να πει για αυτο το θεμα;;;;;;; α ξεχασα με εξι χιλιάρικα το μήνα ποιος νοιάζεται…

  2. sofia

    ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και …. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr